Николай Денков убеден: Правителството няма да се счупи (ВИДЕО)

3964
Николай Денков убеден: Правителството няма да се счупи (ВИДЕО)
Снимка: БГНЕС

Премиерът Николай Денков смята, че споровете около това кой да поеме контрола над външното министерство, няма да съборят правителството. Според него най-лесно ще е той да стане външен министър, а Мария Габриел - премиер. Това би била най-лесната ротация, по думите на министър-председателя.

Още: Румен Радев: Това не е ротация, това е оставка на цялото правителство

"Не е имало искри между нас с г-жа Габриел, ще продължим да обсъждаме варианти. Смятам, че тонът от последните дни, в който беше ясно казано, че това не може да бъде ябълка на раздора, която да счупи правителството - това е правилният тон. Още не сме се разбрали, но обсъждаме варианти", посочи Денков, отговаряйки за осми път на въпроси на живо във Facebook.

Припомняме, че лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов заяви, че ако ГЕРБ не получи МВнР, то "сглобката" ще падне и ще отидем на предсрочни парламентарни избори. ПП-ДБ настояват Денков да не стане министър на образованието, а топ дипломат - поста, който в момента заема Габриел.

Бойко Борисов блъфира с изборите и МВнР: Анализ на политолога Петър Чолаков (ВИДЕО)

Готова ли е оценката за смяната на министрите?

На въпрос готова ли е оценката на работата на министрите, премиерът отвърна, че е разговарял с Мария Габриел, след като тя е поискала да направи срещи поотделно с всеки от министрите и да обсъдят приоритетите. "Сега сме в този процес. Очаквам другата седмица да влезем по-надълбоко в дискусията къде очакваме смени. Моето мнение е за минимални промени в министерствата, но нейното мнение е много важно, защото ще е премиер", каза Денков.

"Винаги съм защитавал принципа, че министрите не са на една или на друга партия. Министрите са хора, избрани, след като са получили одобрението на двете страни. Не говорим за партийни министри. Министрите трябва да си вършат работата и да нямат партийни пристрастия. Ако не се справят, трябва да си отидат по професионални причини. Но не трябва да се делят на фракции и да стане разцепление в Министерски съвет", смята премиерът.

Още: Кирил Петков поиска оставката на министъра, който го обвини в натиск (СНИМКИ)

"ГЕРБ заблуждават публиката"

"ГЕРБ доста заблуждават публиката, че нямат отношение към състава на Министерски съвет и на областните управители. Това не е така. Обсъждали сме с тях кои са възможните представители. Част от хората в МС са предложени от Мария Габриел, част от зам.-министрите са предложени от ГЕРБ и Мария Габриел – ние сме казали „да“. Винаги сме казвали не „Това е министър на ГЕРБ“, а „Това е министър, който трябва да работи с всички останали“. Самите министри не знаят кой ги е предлагал, кой ги е приел – това не е важно. Не е важно котката дали е черна, или бяла, а дали лови мишки", заяви Денков.

На въпрос дали от ПП-ДБ се опитват да вземат единственото министерство на ГЕРБ, Денков отвърна: "Нищо не се опитваме да им вземем. За Мария Габриел ще има повишение, не понижение. Че ГЕРБ ще бъдат ощетени, това е несъстоятелна теза".

Още: ПП-ДБ чакат Денков и Габриел да решат въпроса с ротацията, но не са доволни от Йоловски (ВИДЕО)

Пешки ли са министрите?

След като президентът Румен Радев нарече министрите "пешки", а Борисов - "кончета, дами, офицери", премиерът заяви, че те не са пешки на никого.

"Един министър има огромна власт. Поради това трябва да се отнасяме с уважение към тези хора. Да се говори с пренебрежение към министрите, меко казано, не съответства на институциите. Президентът никога не се е обаждал да ми казва какво да правя по време на служебното правителство, така че не съм се чувствал като пешка", каза премиерът.

Още: Денков: Постовете не са важни, а какво можем да свършим

"Това, което виждаме през последните 8-9 месеца, е непрекъснат опит на различни институции да представят публично властта, все едно че е тяхна. Истината всъщност е ясно казана в Конституцията и в законите, които следват от нея. Във всяка демократична държава има разделение на властите. МС осъществява оперативната дейност в държавата – той всъщност управлява държавата на базата на законите, избрани от парламента. Имаме и една трета власт, каквато е съдебната – там трябва да гледаме доста по-внимателно какво се случва", отбеляза той.

Ако сега трябваше да съставя кабинет, отново щеше да избере експерти, а не по-политически лица, каза Денков. "Ако фигурите не са експертни, много лесно могат да бъдат зависими от други хора".

Смяна на областни управители?

На въпрос мисли ли да отстрани областния управител на Бургас Пламен Янев заради поисканата му оставка и сваленото на доверие от него от страна на местната власт, Денков отвърна: "Областните управители също ще бъдат прегледани – там, където има сериозни проблеми, може да има смяна, някъде може да има ротация. Но не бих казал, че някой трябва да бъде сменен само защото му се иска оставката. Оставки се искат от различни хора по най-различни причини. Понякога са засегнати интереси – някой е свикнал да получава нещо и вече не може, затова иска оставка".

Още: Похвала за икономическия растеж и отказа от руски газ: Денков и Габриел се срещнаха с Дейвид Камерън (ВИДЕО)

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Слави Трифонов срещу Борисов в София: ИТН подреди листите

"Никой не е доволен от министрите": Говори служебният министър на културата

Борислав Сандов повежда евролистата на "Зелено движение"

Изтича срокът за промени в партиите и коалициите за изборите

Ваня Григорова не затваря вратата за голямо ляво обединение за изборите

Красимир Вълчев предупреди, че идва "голяма ножица" за общините заради Асен Василев

Премиерът инициира среща по проблемите на педиатрията

ГЕРБ подреди листите, ето къде ще води Бойко Борисов

Главчев дава частната детска болница на ДАНС и прокуратурата

Кога България влиза в ОИСР: Главчев разкри какво му е казал генералният секретар

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика