Нинова с призив към Слави, Христо Иванов и Манолова: Да спрем плановете на ГЕРБ за "Летище София"

6958
Нинова с призив към Слави, Христо Иванов и Манолова: Да спрем плановете на ГЕРБ за "Летище София"
Снимка: БГНЕС

На утрешното заседание на Министерски съвет управляващите се готвят да отложат плащанията на концесионера на Летище „София“ за 10 години, но да го допуснат да ползва правата си. За това алармира лидерът на БСП Корнелия Нинова в изявление от централата на партията.

„Обръщам се към всички опозиционни партии в призив да спрем концесията на Летище „София“, апелира Нинова към „Има такъв народ“, „Да, България“ и „Изправи се! Мутри вън!“.

По думите й това правителство няма нито морално, нито политическо право да взима такива ключови решения.

Нинова пита: Ще даде ли МС възможност на концесионера на летище "София" да печели, но без да инвестира 10 години

Питаме Борисов вярно ли е, че Министерски съвет се готви да отложи изпълнението на задълженията на концесионера на летище "София" с 10 ...

„Ние 4 години се борим срещу тази сделка като единствена опозиция в Народното събрание, но не ни стигаха гласовете. Днес за пръв път и официално се обръщам към „Има такъв народ“, „Да, България“ и „Изправи се! Мутри вън“, ако препотвърждавате позициите си за промяна на модела, нека го направим с категорични позиции и да спрем концесията на Летище „София“, подчерта лидерът на БСП.

Предупредихме, че след изборите моделът ГЕРБ е само пропукан. Бойко Борисов не може да управлява повече, но този модел е проникнал навсякъде и ще се съпротивлява докрай. А вече предприемат действия да се окопават във властта, да осребряват последните си дни и да залагат мини пред следващото управление, каза Нинова.

И предупреди, че управляващите "ударно и по бързи процедури слагат нови ръководства с нови мандати на ключови държавни дружества, започнали са смяна на неудобни директори на болници и ускорени процедури за продажба на общински болници там, където ГЕРБ има мнозинство в местната власт".

На заседанието на МС утре се готвят - на оперативно заседание, тоест не публично, а тайно, да отложат в 12 без 5 плащанията на концесионера на Летище „София“ за 10 г., но да го допуснат да управлява летището и да се ползва от правата си - включително събиране на такси и увеличаване цените на билетите, каза Нинова.

Ние 4 години се борим срещу тази сделка, но не ни стигаха гласовете. Ето защо днес за първи път и официално се обръщам към „Има такъв народ“, "Да, България" и "Изправи се! Мутри вън!" - ако препотвърждавате предизборните си ангажименти за промяна на модела, нека го направим още днес, с категорични позиции по тези въпроси, и да спрем решението на Министерския съвет утре, призова соцлидерката.

Концесионерът на Летище София потвърди ангажимента си

В официалното становище на консорциум SOF Connect - концесионерът на Летище София, във връзка с последните твърдения в медиите, се казв...

Концесията на Летище "София" е огледало на модела на паралелната държава, срещу която ние се борим отдавна, а и тези нови парламентарни партии го заявиха преди изборите. Защото в тази сделка е събрано отказ от защита на национален интерес - има стратегически обект на националната сигурност, лобизъм и задкулисие. А утре към това се канят да добавят и финансов удар към бюджета на държавата, защото задълженията на концесионера няма да влязат в България в следващите 10 г., каза Нинова.

Това правителство в оставка по закон трябва да осигури функционирането на държавата до избора на ново, но вече няма нито моралното, нито политическото право да взема такива ключови решения за бъдещето на страната, категорична бе Нинова. Едно от първите действия на БСП при формиране на новия парламент и до формиране на ново правителство ще бъде да внесат мораториум върху такива сделки, които правителството на Борисов прави в последния момент.

Но до тогава призовавам и Слави Трифонов, и Христо Иванов, и Мая Манолова, всички, които сме се заявили анти-ГЕРБ за промяна на паралелната дължава, още днес да излезем с категорични позиции по тези въпроси, завърши Нинова.

Припомняме, че вчера цялото Изпълнително бюро на левицата подаде оставка, а Корнелия Нинова запази поста си. "Бях избрана само преди 6 месеца с голямо мнозинство в партията, но по-важното е, че предстои формирането на парламент", аргументира решението Нинова.

По думите ѝ основната задача на БСП е била да се разбие "Модела ГЕРБ". След тези избори ГЕРБ не може повече да управлява и Борисов повече няма да е премиер, коментира в първата си публична изява след изборния ден лидерът на БСП. Тя бе категорична, че БСП няма да подкрепят никакво правителство, предложено от ГЕРБ.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Борислав Цеков: Ако внесат вот на недоверие, ще нарушат Конституцията

Елена Йончева: Мигрантите ще бъдат връщани обратно

Гроздан Караджов: ГЕРБ, ДПС и ПП-ДБ искаха да покрият скандала около Нотариуса

Бойната група на НАТО у нас получи висока оценка

Нанков: Лъжа е, че настоящият регионален министър е кадър на ГЕРБ

Още една рокада в Агенция "Митници"(ВИДЕО)

Новият директор на „Митниците“: Заварих уплашени хора

Еврокомисар Илва Йохансон ни обеща конкретна дата за сухопътния Шенген

БСП ще праща доклада за "Боташ" на Европейската прокуратура (ВИДЕО)

Рюте към Главчев: Ще съдействаме пред Австрия за пълноправното ви членство в Шенген

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика