Нинова сезира службите и ги вика в парламента заради украинския сайт "Миротворец" (ВИДЕО)

2507
Нинова сезира службите и ги вика в парламента заради украинския сайт "Миротворец" (ВИДЕО)
Снимка: БГНЕС

Лидерът на БСП Корнелия Нинова обяви, че внася сигнал до ДАНС и ще иска изслушване на службите в ресорната комисия в Народното събрание. Причината е списъкът на украинския сайт "Миротворец", в който според БСП попадат имена на български граждани, "посочени за убиване".

В списъка е и депутатът Кристиан Вигенин, бивш министър на външните работи и настоящ зам.-председател на парламента.

БСП одобрява за "Росенец", но обвини управляващите в двоен аршин

БСП е за обекти като пристанище "Росенец" да бъдат държавна собственост, но виждат двоен аршин в предложението на управляващите. Това с...

Всъщност става въпрос за база данни на украинския сайт "Миротворец", където попадат имената на считани за сътрудници на режима на Владимир Путин или за прокарващи проруска линия на влияние. Център „Миротворец“ е неправителствена организация, която се занимава с изследване на признаци на престъпления срещу националната сигурност на Украйна, срещу мира, срещу сигурността на световната общност и срещу международния правен ред. Центърът работи с информация и данни от публично достъпни източници, т.е. не със секретна информация.

"Минаха няколко дни от публикуването на списъка с имена на българи в сайта „Миротворец“. Позицията на украинското посолство е цинична и неприемлива за нас, настояваме българската държава да направи нещо. Хората в този списък били заплаха за националната сигурност на Украйна. С какво журналисти, Кристиан Вигенин са заплаха?", попита Нинова пред репортери в парламента този четвъртък.

"Списъкът съдържа много лични данни. Позицията на посолството е, че са ползвани общественодостъпни източници. Чуйте цинизма – информацията на сайта била използвана за научно-изследователски, творчески и журналистически цели. Творчество било да призоваваш за смърт", коментира лидерът на БСП.

Сайтът изпълнява своята дейност във връзка със законодателството на Украйна и с международното право, гласи позицията на украинското посолство у нас.

Украинското посолство: Сайтът "Миротворец" е независим информационен ресурс

Уебсайтът „Миротворец“ е независим информационен ресурс на обществена инициатива на Центъра за изследване на признаците на ...

"Внасяме сигнал до ДАНС, ще викаме службите в ресорната комисия в Народното събрание. Призоваваме за ясна, категорична позиция на българското правителство и българските служби. Списъкът се допълва с още имена на българи. Не само България, много страни са реагирали с искане този сайт да бъде закрит", каза Нинова и призова да се извика украинският посланик, както и да се търси връзка с президента Володимир Зеленски.

"Складове се изпразват, пращаме хуманитарна помощ, приехме бежанци и накрая България получава това – просто абсурд", смята Нинова.

Вигенин: Не се страхувам

Кристиан Вигенин каза, че не се страхува, а е "разочарован и учуден" от това, че в продължение на 2-3 дни българската държава не предприема нищо. "Едва вчера на заседание на външната комисия започна дискусия, че следващата седмица вероятно ще бъде поканена г-жа Мария Габриел в комисията и може би представители на службите", заяви той.

"Това, за което настояваме, е българските граждани в този списък да бъдат извадени. Очаквам информация от българските служби, които да дадат повече информация доколко би следвало хората от този списък да са заплашени, дали са необходими мерки", добави бившият външен министър.

"Разбирам, че в Украйна се случват ужасни неща, но това не е причина на едро да се включват хора по неясни критерии, това е пряко нарушение на правата на личността – издават се политически присъди и смъртни присъди. Аз не искам този случай да се използва допълнително за пропагандни цели", смята той.

Уволненият зам.-шеф на ДАНС осъди агенцията да му плати обезщетение

Уволненият от служебното правителство на Стефан Янев зам.-председател на ДАНС Недялко Недялков, който през пролетта окончателно спечели...

ОЩЕ: Борисов смята за крайно задържането на човека, заплашил Тагарев

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Главчев без заплата като външен министър, от каква сума се отказа

Ваня Григорова обвини Корнелия Нинова в манипулация

Бюлетините на вота за НС и ЕП - с различен цвят: Говори шефът на ЦИК

Симеон Славчев ще води листата на ляво-патриотичната коалиция „БСП за България“ в Разград

Атанас Атанасов: Готови сме да преговаряме отново с ГЕРБ, но без Пеевски на масата

Окончателнa подредба: Нинова води в две листи за НС, Вигенин е водач на листата на БСП за ЕП

ГЕРБ: ПП-ДБ късат мостовете за разговори след изборите

Ваня Григорова: Нинова се опита да счупи БСП

Настимир Ананиев сигурен, че ПП-ДБ няма да паднат на четвърто място на вота

БСП на пленум изчиства листите за евроизборите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика