Нов орган ще разследва корупцията по високите етажи, обеща Кунева

6289
Нов орган ще разследва корупцията по високите етажи, обеща Кунева
Снимка: БГНЕС

Нова структура ще проверява за корупция висшите етажи на властта, а специално звено от прокурори и служители на МВР и ДАНС ще подготвят документи за внасяне в съда. Това стана ясно от интервю на вицепремиера по координация на европейските политики и институционалните въпроси Меглена Кунева пред бТВ.

Единен антикорупционен орган, който да обединява действията на Сметната палата, комисията за противодействие на корупцията и БОРКОР ще може да проверява, да осъществява контрол, обясни Кунева.

Ние говорим за функционалната компетентност на този орган, т.е. какви са инструментите му да работи. В момента част от инструментите му са в Сметната палата, коментира Кунева. Основна работа на този орган ще бъде да проверява. Вицепремиерът даде за пример, че ще може да поверява дали това, което си попълнил в имуществената си декларация, отговаря на действителността. Този орган ще бъде вързан с НАП, КАТ, търговски регистри. Той ще помага да се разкриват престъпления. Целта ни е да направим система, която е обективна, да не може никой да укрива информация.

Този орган не съди, съди съдът, той трябва да получи много точна информация, коментира Кунева. Затова ще бъде създадено звено, в което под ръководството на прокуратурата се вземат хора от МВР плюс служители от ДАНС. Тези хора излизат от тези звена, където работят и се занимават да подготвят "железни, годни доказателства за съда", подчерта Кунева.

Вицепремиерът не видя никакъв проблем в това, че закон за съдебната реформа се подготвя в Министерството на правосъдието и в същото време се внасят предложения от Цветан Цветанов и група депутати. И самият Христо Иванов, и премиерът заявиха – нека всеки, който е съпричастен към темата, да участва в този процес и да предложи своя визия за реформа в съдебната система. Тя поясни, че има приета стратегия за съдебната власт и никой не излиза извън нея. Аз съм за тезата на Христо Иванов – той работи с главния прокурор и трябва да продължи. Няма как прокуратурата да я променим отвън, трябва да има хора, които да я променят отвътре.

Кунева: Не сме обидени на премиера

"В Реформаторския блок не сме обидени на премиера", заяви вицепремиерът Меглена Кунева пред БНТ. "Аз съм доволна, че вицепремиер отгова...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика