X
 
 

Нов закон за медиите може да пази управляващите от бъдещи гейтове

2131 6
photo of Нов закон за медиите може да пази управляващите от бъдещи гейтове
Снимка: iStock/Guliver
В разгара на "Апартаментгейт", който тръгна от журналистически разследвания, управляващите обявиха, че пишат нов медиен закон, който да замени "морално остарелия" Закон за радиото и телевизията.

С аргумента, че е нужно синхронизиране с европейските изисквания, под контрол и регулацията от държавата ще попаднат и интернет сайтовете. Това ще засегне всички медии в България, защото телевизиите, радиата и печатните медии имат сайтове, пише в. "Сега".

Рашидов се обяви против "занемарен" закон и защити СЕМ

За първи път в комисия по култура и медии отчетът на СЕМ не мина така гладко, както досега. Това заяви в изказване в пленарна зала Вежд...

По време на парламентарния дебат за отчета на свършеното от Съвета за електронни медии (СЕМ) за 2018 г. вчера Бетина Жотева, член на регулатора, обяви, че управляващите са форсирали работата по законодателните промени, които ще им позволят да контролират работата на интернет сайтовете. Тя обяви, че вече има сформирана работна група към Министерството на културата, в която работят юристи и други медийни експерти.

Идеята за приравняването на сайтовете с електронните медии се появи преди около година. През май шефът на СЕМ София Владимирова обяви, че в момента има свръхрегулация при радиото и телевизията, докато онлайн пространството е изцяло извън регулация, а всъщност опасните явления минавали точно оттам. Вчера Жотева застъпи същата позиция. "Страшно много хора се информират само от интернет. Новата европейска директива предвижда наблюдение на интернет сайтове. Това, за което преди 2 г. говорихме и беше табу и анатема, сега не е“, обясни тя. По думите ѝ "всеки един сайт, който има публикувана аудио и визуална информация, трябва да бъде в контрола на СЕМ", а новата директива на Брюксел давала още по-големи права на "аудио-визуалните регулатори". "Информацията, която идва от сайтовете, е много по-голяма като вълна, отколкото това, което идва от телевизиите и радиата", посочи Жотева.

Пред "Сега" тя уточни, че въвеждането на контрола над сайтовете трябва да се случи до септември 2020 г. ЕК не ни давала конкретни указания как да транспонираме въпросната директива. Това отваря вратата за всевъзможни, включително и превратни тълкувания на текстовете, както често става в България. Обикновено управляващите се престарават при синхронизиране на българското законодателство с европейските изисквания. Така беше и през януари при промените в Закона за личните данни, когато бяха въведени изисквания към медиите под предлог, че законодателството ни трябва да се приведе в съответствие с Общия регламент за защита на личните данни на ЕС (GDPR).

Има остра нужда от чисто нов закон или фундаментални промени в сегашния медиен закон, заяви Жотева. Според нея "той е остарял морално и технологично почти във всяка една точка, от първата до последната". Тя дори определи закона и СЕМ като "аналогов апарат сред айфони и айпади".

Президентът сезира КС заради разпоредба от Закона за радиото и телевизията

Президентът Румен Радев сезира Конституционния съд с искане за установяване на противоконституционност на чл. 24, ал. 2 от Закона за ра...

Годишният отчет на СЕМ за пореден път стана повод за коментари за свободата на словото у нас и как да се въведе реален контрол върху медиите. Председателят на културната комисия в парламента Вежди Рашидов (ГЕРБ), който е един от визираните в "Апартаментгейт", но не подаде оставка, обяви, че чака предложения от СЕМ, тъй като нормативната база не била променяна 20 години. Това изобщо не е вярно - Законът за радиото и телевизията е един от най-променяните, като през последните години ГЕРБ го ревизират през няколко месеца, и то обикновено по конюнктурни причини.

"Винаги съм питал: Кой български гражданин наруши свободата на словото? Или този проблем е в ръцете на самите медии", попита Рашидов. Според него има необходимост от намиране на начин за ограничаване и противодействие на "лъжливите новини", за да бъде съхранена "хигиената в обществото".

Колегата му Тома Биков (ГЕРБ) стигна още по-далече, като попита защо днес не се чуват коментари, че България е на 111-о място по свобода на словото. "Беше ми много интересно какво щях да чуя отляво в този момент, в този контекст, когато всички български медии са ангажирани с проверки и разследвания, а понякога - и с линч на политици", обяви депутатът от ГЕРБ. Според него "медиите подлагали на линч само политици, но не и други публични фигури".

В края на миналата година ВМРО обяви, че ще предложи сайтовете на български език да се вписват в специален регистър, който да е под контрола на СЕМ. "Всеки, който претендира да има онлайн медия, трябва да бъде регистриран в този домейн. По този начин всички регистрирани и тяхното съдържание ще се следят от СЕМ", поясни депутатът Александър Сиди. Той смята, че и личните блогове на гражданите трябва да се регистрират, дори и да са свързани с туризъм, готварство, наука, изкуство и т.н.

Елена Йончева сезира Конституционния съд за цензуриращ медиите закон

Бъдещият водач на евролистата на БСП Елена Йончева сезира Конституционния съд за промените в Закона за личните данни. Йончева ги опреде...

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
 • Анонимен 5 Анонимен преди 4 месеца Профил на трол?
  Имах ужасни нокти, когато си поръчах Micinorm. Вече си мислих как да премахна с лазер увредения слой на нокътя. Добре, че не се стигна до това. След 2 седмици ноктите ми станаха като нови/ А всичко само, защото попаднах на умен лекар, който ме посъветва първоначално да опитам bit.ly/2Y86LDe
 • Анонимен 4 Анонимен преди 4 месеца Профил на трол?
  Пак руски чалъми и челен опит.
 • Македонецъ /Октомври/ 4.1 Македонецъ /Октомври/ преди 4 месеца Профил на трол?
  Докато не изпука и последния комунист и последния руссоРОБ, България няма да тръгне напред.
  : 0 !
 • Анонимен 3 Анонимен преди 4 месеца Профил на трол?
  Защо си въобразяват, че така ще ограничат свободата на словото? Интернет е изтърват от бутилката джин, който няма връщане обратно. Ако стъпят с ботуша си върху сайтовете, ще намерим друг начин да споделяме информация. Не е като да няма.
 • Анонимен 2 Анонимен преди 4 месеца Профил на трол?
  То държава няма, те се загрижили за някакви си медии...
 • Анонимен 1 Анонимен преди 4 месеца Профил на трол?
  То и сега ако не беше "Свободна Европа", никой нямаше да посмее и един ред да напише. Такава ни е свободата и демокрацията! А Цв. се връща в Парламента! Наглостта няма граници!