Нова Република: Нужна е национална позиция срещу "Европа на различни скорости"*

2057
Нова Република: Нужна е национална позиция срещу "Европа на различни скорости"*

"Нова република" се обявява твърдо против идеята за "Европа на различни скорости", заявиха от партията.

"Вчера в Европейския парламент Жан-Клод Юнкер очерта възможните пет сценария за развитието на Съюза на 27 държави след излизането на Великобритания, с което постави началото на дебата за бъдещето на Европа. В предстояща среща на 6 март в Париж Франция, Германия, Испания и Италия ще формират обща позиция в подкрепа на третия сценарий - „Европа на различни скорости“. Този вариант предвижда създаването на много и различни коалиции по различни политики като например: 12 държави се съгласяват да имат общо полицейско и прокурорско разследване за трансгранични престъпления; или 15 държави въвеждат единна търговска регистрация на фирмите; или 6 държави използват общо наблюдение за целите на отбраната на границите си", обясниха от "Нова република".

Според партията този вариант заплашва България да остане в периферията, практически да загуби всички преимущества на европейското членство, като се превърне в буферна зона за интересите на Русия и Турция.

"Този вариант е огромна опасност за икономическия просперитет и националната ни сигурност, защото лишава периферията от единните механизми на общия пазар, на общата отбрана, общата външна политика и общата охрана на външните граници. Намалява общата европейска солидарност и разпределението на средства в европейския бюджет в много по-голяма степен ще зависи от държавите, които ги предоставят, а не от общите европейски цели", твърдат още от партията.

"Петте варианта са сложени на масата – сега е време всяка държава да има позиция. Време е и всяка партия в България да има позиция. Ние от "Нова Република" настояваме президентът Радев, служебното правителство на Герджиков и всички политически партии да изразят ясна позиция по предложенията на Жан-Клод Юнкер", се казва още в позицията на "Нова република".

Кметът на Тополовград напусна листата на "Нова Република"

Кметът на Тополовград и кандидат за депутат в листите на "Нова Република" в Хасково и Бургас Божин Божинов се оттегли от изборната надп...

От там настояват позицията, която премиерът ще изрази на срещата на върха в Рим на 25 март по повод 60-та годишнина от подписването на Римския договор, да е публично обсъдена и консенсусна.

От партията са твърдо убедени, че "интересът на България е да постигнем политическо съгласие и на срещата в Рим на 25 март еднозначно да се обявим в подкрепа на петия сценарий за повече Европа, повече общи действия и повече интеграция, в това число във възможните сценарии да се предвиди и разширяването на Съюза с готовите страни от Западните Балкани".

"Тези критични за България процеси се случват в момент, в който страната ни няма представител в Европейската комисия. Това налага още по-активната намеса на президента и служебното правителство, както и на основните партии чрез всички механизми на европейските политически семейства", сочи още партийната позиция.

Според "Нова Република" днес повече от всякога България има нужда от решителни политици, които да защитят мястото на страната в Европа.

Платен материал. Купуването и продаването на гласове е престъпление!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Мая Манолова: С Григорова сме бойци - тя като синдикалист, аз като бивш омбудсман

Депутатите приеха ветото на президента върху Закона за насърчаване на инвестициите

Парламентът прие измененията в договора за самолетите F-16

Ваня Григорова: С Мая Манолова сме добре допълващи се вектори

Атанас Атанасов: Всички говорят за „Корал“, какъв е скандалът?

Второ извънредно заседание на парламента за един ден

В Украйна е пристигнала нова военнотехническа помощ от България

Божанов: Част от забраната на реклама на хазарт противоречи на европейското право

Докъде стигна България с инфраструктурата за F-16 Block 70: Говори началникът на отбраната

Денков: В крайна сметка Нотариуса е бил „информатор“ на МВР

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика