НС одобри заеми за 1,2 млрд. лв., които да попълнят Фонда за гарантиране на влоговете

913
НС одобри заеми за 1,2 млрд. лв., които да попълнят Фонда за гарантиране на влоговете
Снимка: БГНЕС

Народното събрание ратифицира окончателно днес, 9 юни, гаранционното споразумение за отпускането на два заема от по 300 млн. евро, или общо 600 млн. евро (близо 1,2 млрд. лв) от Международната банка за възстановяване и развитие и Европейската банка за възстановяване и развитие за Фонда за гарантиране на влоговете в банките (ФГВБ).

Целта на заемите от попълване на резервите на ФГВБ, чрез получаването им Фондът трябва да "постигне по-голяма финансова независимост и устойчивост за изпълнение на задълженията си". За кредита от Европейската банка за възстановяване е записано, че той ще се използва за "частично или цялостно погасяване" на заема от държавата за Фонда през 2014 г. 

В споровете в пленарна зала по време на първото чете финансовият министър Владислав Горанов коментира, че когато от ГЕРБ са поели управлението, във фискалния резерв е имало суми, които не са позволявали държавата да се финансира нормално. Горанов обясни ангажимента на държавата да гарантира този заем на Фонда с желанието да се получи по-добра доходност, предаде БНР.

"Идеята на подобно гаранционно споразумение, а не поемането на дълг, е да даде възможност Фондът на доста ниски ценови равнища да се финансира като по този начин се намали косвения натиск върху банковата система, която ще обслужва този дълг“, каза министърът на финансите.

На първо четене споразуменията с международните банки получиха подкрепата на всички депутати от ГЕРБ, Патриотичния фронт и БДЦ - Народен съюз, както и на част от Реформаторския блок.

Държавата гарантира заеми за 600 млн. евро, активирани при нужда за Фонда за гарантиране на влоговете

Държавата ще гарантира заеми за 600 млн. евро за Фонда за гарантиране на влоговете в банките (ФГВБ). Гаранционните споразумения бяха од...

В рамките на дебата народният представител от ПГ на „БСП лява България“ Румен Гечев посочи, че с този заем българското правителство и данъкоплатците стават длъжници. Той отбеляза и липсата на разчет в мотивите на законопроекта.Според него това е скрит заем на правителството и обяви, че ПГ на „БСП лява България“ няма да го подкрепи, предаде "Фокус".

Депутатът от ГЕРБ Станислав Иванов попита проф. Гечев с каква сила се изправя да говори от трибуната на Народното събрание за икономика и за банки и го призова да бъде малко по-умерен. По думите му, „кухите фрази“ за „дупка в бюджета“ всички ги знаят и няма нужда да се използват.

Светослав Белемезов от АБВ обяви, че групата му няма да подкрепи сключването на споразумение за нов заем от 300 млн. евро (по гласуваното първо споразумение с Международната банка), тъй като са на мнение, че цялата процедура по фалита на КТБ е пример за това какво не трябва да се случва в българската банкова система.

Вчера в отговор до депутата от Реформаторския блок Петър Славов Владислав Горанов заяви, че към настоящия момент не е налице необходимост от допълнително финансиране на Фонда за гарантиране на влоговете.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Асен Василев: Борисов не е в положение да поставя условия

"Русия осъществява директно терористични операции в България": Бойко Ноев с предупреждение

Ицо Хазарта: ПП-ДБ трябваше да избира между боб и леща, а хората искаха пържола. В менюто пържола нямаше

ПП: Парите за "Мини Марица Изток" ще се окажат недопустима държавна помощ

Премиерът с 11 000 лева заплата - на планина за Лазаровден и Цветница (СНИМКИ)

Прокуратура за предизборна употреба и бухалките на мутрите: Дълбоката държава през погледа на АКФ

"Асен Василев прибра 5,4 милиарда лева от енергетиката": Делян Добрев пак раздава присъди

Борисов: ПП фалшифицират документи, ще работя с тях само при доминираща роля на ГЕРБ

“Ченгеджийки номер“: Кирил Петков с първи коментар за фалшифицирането на документи

Главчев без заплата като външен министър, от каква сума се отказа

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика