НС прие договора за информационна система за изтребителите F-16

981
НС прие договора за информационна система за изтребителите F-16
Снимка: Getty Images

По време на днешното си извънредно заседание депутатите ратифицираха окончателно договора за придобиване на мултифункционална система за обмен на информация, свързана с покупката на американските изтребители F-16.

Договорът е на стойност над 5,2 млрд. долара, а срокът за валидност на офертата вече изтече на 29 юни.

Предложената от американска страна схема за заплащане предвижда първоначален депозит от 81,652 долара и разсрочено плащане на тримесечни вноски в периода 2023-2029 г. 

В мотивите, представени от Министерски съвет, се казва, че договорът е съставен съгласно законодателството на САЩ. "В него има редица особености, които не съответстват на договорно-правната практика, установена в процесите по придобиване на отбранителни продукти в България", се казва още в тях. Още: Елена Поптодорова: Преди 15 години Румен Радев подкрепи купуването на F-16 от САЩ (ВИДЕО)

Най-характерни са:

  • посочените цени в договора са в щатски долари без включени данъци и такси и отразяват максимално точна прогноза за необходимите средства за плащане към момента на извършване на доставката; въпреки това правителството на САЩ поема ангажимент да направи всичко възможно за осигуряване на изделията на посочените цени в долари и в рамките на посочената наличност;
  • при извънредни и непреодолими обстоятелства, когато националният интерес на САЩ го изисква, правителството на САЩ си запазва правото да прекрати прилагането изцяло или частично на договора във всеки един момент преди доставката на отбранителните изделия или изпълнението на услугите за отбрана; от своя страна купувачът може да отмени изпълнението на договора изцяло или да заличи отделни точки във всеки един момент преди доставката на отбранителните изделия или извършването на услугите за отбрана, но той носи отговорност за всички разходи вследствие от отмяната;
  • за американската страна договорът влиза в сила не след подписването или последващо одобряване на национално ниво (ратификация), а след превеждането на финансовите средства в рамките на срока на валидност на офертата.

БСП и "Възраждане" са "против"

Против законопроекта за ратифициране на международния договор за „Придобиване на Мултифункционална система за обмен на информация" гласуваха от "Възраждане" и БСП.

Според депутата от "Възраждане" Николай Дренчев, който единствен се изказа по законопроекта, параметрите на договора са неизгодни за страната ни. Още: Парламентът окончателно одобри купуването на още 8 самолета F-16 за 2.2 млрд. лв.

"Нищо не налага неговото засекретяванеq освен желанието да скрием от българските данъкоплатци mо какъв начин Народното събрание, през бюджета на Министерство на отбраната, харчи средства, които не допринасят в необходимия обем за изпълнение на основната задача, а именно - повишаване на бойните способности", каза той.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

"Екзакта" прогнозира голяма преднина на ГЕРБ пред ПП-ДБ

Главчев пред посланици: България ще участва активно във възстановяването на Украйна

Предизборно: По 100 лв. месечно отгоре за храна в МВР

„Левицата“ представи водачите си за двата вида избори на 9 юни

Христанов: Притеснява ме как Кирил Петков заклеймява медии за това, че са част от мафията

НСО опроверга Денков за преустановената охрана

Минчев отрича да е замесен в "Да запазим Корал"

Прокуратурата реагира с 8 месеца закъснение по скандала с Кирил Петков и "Да запазим Корал"

Денков: Пеевски подвикваше на Желязков какво да прави

"Удар по ГЕРБ и ДПС": Напуснала ПП-ДБ партия подкрепи последното вето на Радев

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика