НС прие годишния отчет за дейността на здравната каса, БСП със сериозни системни критики

1529
НС прие годишния отчет за дейността на здравната каса, БСП със сериозни системни критики
Снимка: БГНЕС

Народното събрание прие годишния отчет за дейността на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) за 2018 г. "За" отчета гласуваха 83 народни представители, "против" - 19 и "въздържали се" - 2.

През 2018 г. НЗОК работи с 368 договорни партньора в болничната медицинска помощ, от които 316 са лечебни заведения за болнична помощ и комплексни онкологични центрове, 39 договорени партньори в СИМ и 13 диализни центъра.

Решено: 75 млн. лв от НЗОК отиват за погасяване на стари задължения на болниците

Набързо депутатите гласуваха на второ четене актуализацията на бюджета на Касата. С него се покриват стари задължения на болниците. Ста...

През отчетния период са сключени 13 246 договори за извънболнична медицинска и дентална помощ, при 13 210 за същия период на 2017 г. Осигуреността с общопрактикуващи лекари за 2018 г. се запазва на нивото на предходната година, като средно за страната тя е един лекар на 1690 здравноосигурени лица.

Хората, които са получили лекарства и са се обърнали към НЗОК са над 1,5 млн. От тях 60% от лекарствата за домашно лечение или в размер на над 500 млн. лв. са лекарства по протоколи. От лекарствата по групи "общи заболявания" са заплатени над 685 млн. лв., като средства задържат нивото си от предходната 2017 г. За онкологични заболявания разходът е близо 17 млн. лв. с ръст от 10% и за трансплантирани пациенти ръст над 8% или над 3 млн. лв. заплатени средства.

Натрупаните просрочени задължения на НЗОК към 31 декември 2018 г. са над 130 млн. лв. Държавата е решила да изплати част от натрупаните дългове на болниците, които са лекували пациенти над определения им годишен лимит. Във внесените от правителството текстове е записано, че до 75 млн. лв. от средствата на НЗОК за болнична помощ през тази година могат да бъдат пренасочени за разплащане на надлимитната дейност през 2015 и 2016 г. без съдебни дела.

Критики от левицата

„Сега съществуващата система на управление и финансиране на здравеопазването, в която се отразява дейността на НЗОК, която консумира над 80 % от средствата в здравеопазването, е най-важното нещо, което трябва да бъде променено“. Това заяви депутатът от БСП проф. Георги Михайлов по време на разискванията.

Семейство осъди здравното министерство и НЗОК за отказано лечение на починало дете след 7-годишно дело

След седем години съдебна сага родителите на починало дете осъдиха министерството на здравеопазването и здравната каса за отказано лече...

Той поясни, че БСП няма да подкрепи доклада на НЗОК за 2019 г.

Ваш министър застана в тази зала, обяви, призна, че системата е болна. Четири години тази система на йота не се е променила“, каза още проф. Михайлов. Според него ефектът от увеличението на бюджета е нищожен в лицето на българските граждани и тяхната представа и доверие в системата на българското здравеопазване.

„Абсолютно безсмислено е да разглеждаме отчета на НЗОК без да разглеждаме бюджета на институцията. Защо не се внася отчетът за бюджета на НЗОК?“ Това попита от своя страна друг  представител на социалистите Десислав Тасков.

Защитата на ГЕРБ

Докладът за дейността на НЗОК за 2019 г. е абсолютно коректен, изтъкна председателят на ПГ на ГЕРБ д-р Даниела Дариткова. Така тя отговори на опозицията, че парламентът за поредна година „пълни“ програмата си като разглежда отчета на Здравната каса без доклада за изразходване на бюджета на НЗОК.

Болници продължават да искат пари за PCR тест от пациенти, въпреки че се плаща от НЗОК

Болници продължават да искат от пациентите си да си платят за PCR тест за коронавирус, преди да ги приемат, въпреки че изследването веч...

Д-р Дариткова се защити и по друг аргумент на опонентите си, че страната ни има най-голям брой лечебни заведения на глава от населението в Европейския съюз.

"Оказва се, че в условията на пандемия това е позитив. Ние разполагаме с достатъчно болнични легла", посочи д-р Дариткова. Тя призова колегите си социалисти да ревизират някои от тезите си с оглед на настоящите събития.

"Няма никаква политика в отчета за дейността на НЗОК, която да е чисто партийно пристрастна. Този доклад е абсолютно коректен и отчита действителните постигнати резултати и показатели", подчерта д-р Дариткова.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Даниел Митов се отказа да бъде външен министър (ВИДЕО)

Политолог: ПП-ДБ искат да покажат, че ГЕРБ, ДПС и Радев играят заедно, за да ги унищожат

На първо четене: Вдигат заплатите на военните с 30%

"Не е честно": Борисов не е доволен, че всички го питат за Митов (ВИДЕО)

Желязков с първи думи за исканата му оставка (ВИДЕО)

"Не съм предлагал нищо": Срещата премиер-президент приключи безславно

БСП иска оставката на Росен Желязков

Войната в Близкия Изток помага на Путин, трябва военна помощ за Украйна: Говори министърът на отбраната

Радев и Главчев обсъждат исканите смени в кабинета

Борислав Цеков: Ако внесат вот на недоверие, ще нарушат Конституцията

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com