Обща сигурност на страните от Източна Европа и български войски в Украйна? Кандидати за депутати в спор

1672
Обща сигурност на страните от Източна Европа и български войски в Украйна? Кандидати за депутати в спор
Снимка: Ивайло Илиев/Actualno.com

Руски мир, прикрит зад дипломацията, призивите на НАТО за изпращане на войски в Украйна и общ консенсус за отбрана на страните от Източна Европа.

Тези и още теми като икономическото развитие, здравеопазването и доходите на българите обсъждаха в телевизионен дебат помежду си кандидатите за депутати Ваня Григорова от "Солидарна България", Петър Москов от "Синя България", Татяна Дончева от "Левицата" и Красимир Каракачанов от ВМРО.

Именно от Москов се чу и идеята за източноевропейския отбранителен консенсус, който се е наложил заради "предателството" на Запада към Украйна. "Войната трябва да ни обедини. България трябва да гарантира сигурността си през обща съюзна сигурност. Или трябва да наложим ултимативно на ЕС общия ни отбранителен консенсус, или оставаме ничията земя на президента Радев", каза Москов.

Още: "Ню Йорк таймс": Риск от авторитаризъм в България след още избори? (СНИМКИ)

На това и Григорова, и Дончева реагираха остро, преповтаряйки тезите за неизпращане на български войски в Украйна - тема, която никога не е стояла на дневен ред реално - и тезата за прекратяване на войната със средствата на дипломацията, но по руски модел.

"Военните действия трябва да бъдат прекратени моментално и трябва да се търси дипломатическо регулиране на конфликта, независимо, че част от страните могат да останат неудовлетворени от изхода", подчерта Дончева.

На фона на тези думи на Дончева, председателят на руската Дума Вячеслав Володин стана поредният руски политик, който заклеймява украинския президент Володимир Зеленски като нелигитимен и че е невъзможно споразумения с него да са юридически издържани. Володин говори така, защото мандатът на Зеленски изтече на 20 май - само че Украйна е във военно положение, има си специален закон и съгласно него не може да се провеждат избори, докато има военно положение (обзор ISW).

Икономическото развитие

Според Дончева трябва да се търси преодоляване на неравенствата и постигане в по-голяма степен на достъпно здравеопазване, образование и достъп до качествени храни. "Предвиждаме въвеждане от 2025 година на прогресивно подоходно облагане с 12-степенна скала с 8% данък общ доход върху минималната работна заплата и 50% данък върху доходи, които са 40 минимални работни заплати. Растеж на минимална работна заплата и пенсии с минимум 5% годишно плюс инфлацията. Това е солидарно и справедливо", каза кандидатът за депутат от "Левицата".

Още: Какви трябва да са доходите ни?: Говорят кандидат-депутати

По думите на Москов доходите ни не зависят от решение на партиен конгрес. "Единственият начин да има високи доходи и ръст на икономиката минава през освобождаване на частния бизнес от хомота на държавата на различни нива и през понижаване на данъците. Това, което казва "Синя България" – по-малко държава в икономиката и повече държава там, където тя е нужна – в образованието, здравеопазването и сигурността", подчерта кандидатът за депутат от "Синя България". Според него държавата трябва да спре да се прави на търговец с нашите данъци. "Освобождаваме частната инициатива да строи голямата инфраструктура, защото досега няма нито инфраструктура, а данъците ни се крадат. Когато партийните секретари на победителите не разпределят нашите пари за асфалт срещу комисионни, нашите пари отиват в здравеопазване, образование и сигурност. Плоският данък е най-справедливият данък", подчерта Москов.

Според Ваня Григорова е добре "г-н Москов да си даде сметка, че прогресивното данъчно облагане е стандартно както за Европейския съюз, така и за САЩ". И още: "Не знам в Танзания как е, но може би и там е прогресивно, защото не е нормално всички доходи да бъдат облагани. Заплатата в размер до минимална трябва да бъде освободена от данък. Говорим за премахване на данъчната тежест върху най-ниските заплати и прогресивно облагане на високите над 10 хиляди лева месечни заплати. Плоският данък беше въведен от правителството на „Тройната коалиция“, в което беше БСП", каза тя.

Още: ЦИК няма да даде паролите и ключовете за машините на партиите: Говори Камелия Нейкова

От своя страна Красимир Каракачанов е категорично против вдигането на данъците и ДДС. "Когато една държава, която няма приоритети, се опитва да жонглира с данъците, за да попълва социалните дупки, това води до това, което наблюдаваме. Асен Василев искаше да вдига данъци, да повиши ДДС. Това означава да убиеш частната инициатива, да принудиш малкото големи инвеститори в България да избягат. Държавата трябва да изгради ясни приоритети. Аз съм привърженик на по-голямото държавно участие за развитието на енергетиката, на земеделието, на хранително-вкусова промишленост, защото виждаме, че след ковид кризата и след войните ние не можем да изхранваме собственото си население. Държавата трябва да инвестира в това, а на да премахва ТЕЦ-овете и да спира АЕЦ „Белене“, подчерта бившият вицепремиер от ВМРО.

Още: Ето кои са номерата на партиите и коалициите за изборите на 9 юни (ВИДЕО)

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Димитър Ганев: Единственият вариант за кабинет с първия мандат е мнозинство от ГЕРБ, ДПС и ИТН

Вигенин: След оставката на Нинова трябва да успокоим партията

Главчев от Брюксел: Надявам се бързо да бъде сформирано редовно правителство

Радан Кънев: Няма прозрачност при вземане на решенията в коалицията ПП-ДБ

Иво Мирчев: Борисов прави правителство под натиска на Пеевски

"В тъмнината на хаоса се раждат такива неща": Плевнелиев с коментар за партия "Величие"

Подгряване на седалките и 4х4: Парламентът купува нови коли за депутатите

"Проклета да е": Николай Марков обяви, че "Величие" няма да говори пред bTV

Фандъкова председател на парламента? От ГЕРБ не го изключват

След срещата с ДПС: ГЕРБ заговори за 4-годишно управление и борба с корупцията

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com