Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Официално: Нинова вицепремиер, нейни хора - министри

10 декември 2021, 15:49 часа • 12191 прочитания

 

Лидерът на БСП в оставка Корнелия Нинова е предложението на столетницата за вицепремиер и министър на икономиката в бъдещия кабинет. Това съобщиха депутати партията след Националния съвет на столетницата.

По думите им пленумът е одобрил единодушно кандидатурата ѝ, както и коалиционното споразумение за съставяне на правителство.

"Тече подготовка за извънредно заседание на Народното събрание в понеделник. Ако успеем утре да подпишем това споразумение и ако мандатът се връчи в почивните дни, нищо не пречи в понеделник в края на деня да имаме кабинет", заяви Атанас Зафиров, като добави, че вече няма причина да не се върви напред към официализирането на коалицията.

Останалите одобрени предложения за министри на "червените" са Иван Иванов, който ще е номинация за поста министър на земеделието, Георги Гьоков – за социален министър и Христо Проданов, кандидат да оглави министерството на туризма.

Предложените имена за министри са приближени до Нинова, като за Иван Иванов това е втори опит да влезе в изпълнителната власт. През 2013 година той беше назначен от Пламен Орешарски за зам.-министър на вътрешните работи. Само няколко часа по-късно обаче вътрешният министър Цветлин Йовчев го уволни след публикации, според които през 90-те години депутатът е работил за силовата групировка "СИК" в Шумен.

Снимка: Иван Иванов, БГНЕС

Припомняме, че според коалиционното споразумение, което пленумът на БСП също трябва да одобри, Агенцията за безопасност на храните и Агенцията по горите преминават от земеделското министерство към премиера, а агенцията за одита на средствата от еврофондовете към това ведомство към финансовия министър. 

На влизане на "Позитано" 20 критиците на Нинова казаха пред журналисти, че биха я подкрепили за вицепремиер, но важното е да не е председател на БСП.

Ивайло Анев
Ивайло Анев Отговорен редактор
Новините днес