Официално: Радев отказа да освободи главния секретар на МВР

7442
Официално: Радев отказа да освободи главния секретар на МВР
Снимка: БГНЕС

Президентът Румен Радев е изпратил официален отказ за освобождаването на главния секретар на МВР Петър Тодоров, предаде Нова тв.

Припомняме, че миналата седмица министър Калин Стоянов изпрати мотивирано искане за това към държавния глава. На 24 август обаче президентът излезе с позиция, в която отказва да освободи Петър Тодоров. 

Политически мотиви

Ето как се мотивира държавният глава:

Още: Радев отказа да освободи главния секретар на МВР - заради записа от заседанието на ПП

Мотивите към предложението за отстраняване на Петър Тодоров от поста главен секретар на МВР са изцяло политически и са продължение на "пълномащабната чистка" в МВР. "Посочените аргументи за липсата на организация и контрол върху дейностите на МВР са в остро противоречие с Докладите за дейността на МВР за 2022 г. и първото полугодие на 2023 г. на самото Министерство на вътрешните работи. В собствените си доклади МВР отчита по-добри резултати и по отношение на регистрираните, и при разкритите престъпления", гласи позицията на Президентството. "Искането за отстраняване на главния секретар на МВР обаче напълно се припокрива със записа на партийното събрание на "Продължаваме промяната" от месец май т.г., в което уволненията в системата за сигурност са мотивирани с целта "местните избори ще са с наше МВР.

Снимка БГНЕС

Още: Главният секретар на МВР реагира след обвиненията на вътрешния министър

Радев добави още, че българските граждани и медиите могат да изискат и да се запознаят с Докладите за дейността на МВР за 2022 г. и първото полугодие на 2023 г., в които професионалната дейност на институцията е оценена на базата на конкретни данни и статистически показатели. "Така те ще могат сами да преценят каква е истинската причина за искането за отстраняване на главния секретар на МВР", твърди президентът. Държавният глава счита, че освобождаването на главния секретар на МВР в този момент "ще обслужи единствено интереси, различни от обществените".

Предистоията

Още: Топката е у Радев: Защо кабинетът не гласува отстраняването на главния секретар на МВР днес?

Николай Денков обяви намерението си миналата седмица – няколко дни след убийството на бившата барета Алексей Петров в столичния квартал „Драгалевци“. Тогава премиерът проведе среща на Съвета по сигурността към МС. "Има няколко групи факти, които показват, че има проблем с организацията в МВР и те са свързани с отговорността на главния серкетар. Министърът не работи с него, защото няма доверие и смята, че има проблеми по отношение на организацията. На срещи, които сме организирали, ако не присъства министърът, идва зам.-главният секретар. Казах на министъра на вътрешните работи да не търпи повече тази ситуация, да подготви доклад с искане за смяна на главния секретар", каза тогава премиерът. Вътрешният министър Калин Стоянов атакува тогава Петър Тодоров: 

Още: Вътрешният министър: Главният секретар на МВР носи отговорност за смъртта на шестима полицаи

"Считам, че гл. комисар Петър Тодоров е отговорен за липсата на организация и контрол на дейности във вътрешното министерство, което е в пряка връзка с настъпилата смърт на шестима полицейски служители по време на изпълнение на служебните им задължения". Това обяви на брифинг в Министерски съвет министърът на вътрешните работи Калин Стоянов и подчерта, че част от задълженията на главния секретар на МВР включват организиране на основните дейности в министерството, в това число взаимодействие на основните структури не ведомството. По думите на Стоянов това не се изпълнява от Тодоров.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Йорданка Фандъкова: Повече от половин година не виждам нищо ново в София

Румен Радев: Засилваме връзките си с българската общност в Косово

Британският министър на въоръжените сили иска засилване на сигурността в Черно море

Пеевски води делегация на ДПС на среща с европейски посланици

Ето какви възнаграждения ще получат членовете на изборните комисии за 9 юни

"Лъжеш ли" отново ще следи колко ни заблуждават политиците в кампанията

Борисов: Отиваме на избори заради ПП-ДБ и тяхната обсесия за власт

За половин година: Гвоздейков за втори път смени началника на НКЖИ

"Да знаете, че ще има забавяне": Премиерът предупреди за голям проблем за изборите на 9 юни

Стефан Тафров: Няма гаранции, че Путин няма да посегне и на страна членка на ЕС

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика