Официално: Росен Желязков е първият председател на 49-ия парламент (ВИДЕО)

9025
Официално: Росен Желязков е първият председател на 49-ия парламент (ВИДЕО)
Снимка: БГНЕС

Депутатът от ГЕРБ Росен Желязков ще е първият председател на 49-ото Народно събрание. Това реши парламентът със 136 гласа "за" и 94 "въздържал се", като така сложи край на сагата, спъваща работата на парламента, продължила над една седмица.

В подкрепа на Желязков гласуваха пт ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и "Има такъв народ", а от "Възраждане", ДПС и БСП се въздържаха. Другата номинация за председател на парламента бе издигната от "Възраждане" Петър Петров. Тя бе отхвърлена с 36 гласа "за", 59 бяха "против", а 139 депутати се въздържаха.

Припомняме, че вчера (19 април) работните групи от ГЕРБ и "Продължаваме промяната - Демократична България" обявиха, че са постигнали съгласие Желязков да оглави парламента за срок от три месеца, а в същото време председател на правната комисия да бъде представител на новата коалиция. Ако Народното събрание все още работи след три месеца, двете коалиции ще разменят местата си по силата на неформално споразумение, тъй като няма вариант ротацията да бъде оформена законово. По-рано днес от ПП-ДБ обявиха, че тяхната номинация ще е Никола Минчев.

Днес от името на ГЕРБ Десислава Атанасова постави на обсъждане отново кандидатурата на Росен Желязков и уточни, че има уговорка след три месеца той да бъде заменен от представител на "Продължаваме промяната - Демократична България". "Даваме си сметка, че това е израз на добронамерен тон между двете групи, че не може да бъде закрепен с акт на Народното събрание и разчитаме да се спазва", каза Атанасова.

От името на "Възраждане" Искра Михайлова предложи отново съпартиеца си Петър Петров. "Една партия, която осмисли съществуването си с борбата срещу друга, сега се готви да я подкрепи", заяви тя и призова колегите си да изберат независима кандидатура.

Дебатът

В началото на дебатите лидерът на БСП Корнелия Нинова обяви, че решението за ротационен принцип на председателстване е противоконституционно. Тя поздрави иронично Никола Минчев, че ще председателства парламента през лятната ваканция.

Нинова припомни цитати от предходния парламент, като акцентира на изявления на депутати от двете групи, че биха си отрязали по-скоро ръцете, отколкото да гласуват да опонента. 

"Какво е сега това джентълменско споразумение? Споразумение на хора с по една ръка?", попита тя.

Водачът на левицата потвърди, че БСП няма да подкрепи номинацията на Желязков с аргумента, че това унижава парламента. Тя настоя сред приоритетните закони, които депутатите да приемат възможно най-скоро, да се включи държавният бюджет.

След соцлидера думата взе Асен Василев от "Продължаваме промяната - Демократична България". "Опитваме се да направим нещо изключително трудно - да изберем председател и да свършим някаква полезна работа, създадена от Плана за възстановяване и устойчивост, съдебната реформа и закона срещу домашното насилие", каза той.

По думите му, ако бъдат приети, тези закони ще помогнат на България да се придвижи напред, дори и парламентът да не заработи. 

Василев подчерта, че няма как "Продължаваме промяната - Демократична България" да подкрепи председател от "Възраждане. По думите на Василев от трибуната, "Възраждане" сами заявили по телевизията, че са "прокремълска партия", на което депутатите на Костадин Костадинов реагираха със смях.

"Това, за което се борите, означава в България да се установи режим, подобен а този в Русия - с по-ниска продължителност на живота, емигриране на голяма част от българите, и то в Европа. Вие имате идея за развитие на България, която не споделяме. Вие не искате България в ЕС, в еврозоната, борите се с подписи за референдум против еврото. Няма как да подкрепим вашия кандидат, който да води този парламент в тази посока", посочи Василев.

"50 нюанса на морала"

По време на дебата се развихри скандал между бившите съпартийци от БСП Явор Божанков, Георги Свиленски и Иван Ченчев. Божанков беше изключен от парламентарната група на столетницата в предишното Народно събрание, защото подкрепи изпращането на оръжие на Украйна, а сега е депутат от ПП-ДБ.

Той думата, за да отговори на ироничната забележка на Корнелия Нинова по негов адрес, че подкрепя ГЕРБ, макар че в миналото Народно събрание е заявил, че би му изсъхнала ръката.

Той обвини лидера на БСП в липса на морал и на свой ред цитира нейна реплика, че е готова и с дявола да сключи сделка, ако ще получи 50 депутати повече. Заяви, че в предходния парламент Нинова е планирала да участва в правителство с мандат на "Български възход" и подкрепа на ГЕРБ и ДПС.

"Г-жа Нинова има 50 нюанса на морала", категоричен беше Божанков.

В отговор Георги Свиленски от БСП заяви, че Божанков няма и един нюанс морал, и го обвини, че след като беше изключен от групата на левицата в предходния парламент, не е напуснал депутатското си място "заради едната заплатка".

Колегата му Иван Ченчев продължи с нападките с думите, че поведението на Божанков не е мъжко.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

„Сиела Норма“ ще осигурява машинното гласуване на вота 2 в 1 през юни

Мая Манолова: С Григорова сме бойци - тя като синдикалист, аз като бивш омбудсман

Депутатите приеха ветото на президента върху Закона за насърчаване на инвестициите

Парламентът прие измененията в договора за самолетите F-16

Ваня Григорова: С Мая Манолова сме добре допълващи се вектори

Атанас Атанасов: Всички говорят за „Корал“, какъв е скандалът?

Второ извънредно заседание на парламента за един ден

В Украйна е пристигнала нова военнотехническа помощ от България

Божанов: Част от забраната на реклама на хазарт противоречи на европейското право

Докъде стигна България с инфраструктурата за F-16 Block 70: Говори началникът на отбраната

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика