Огромен участък по границата с Турция продължава да е без ограда

5096
Огромен участък по границата с Турция продължава да е без ограда
Снимка: БГНЕС

Оградата по границата с Турция, чийто строеж беше започнат по времето на кабинета "Орешарски", все още не е завършена. Доста голям участък от предвиденото остава открит - 71,5 километра. До момента са "покрити" 133,5 километра, а сметката за това надвишава 160 млн. лева.

Информацията за построеното е дадена от съответните областни администрации в отговор на въпроси на информационната агенция БГНЕС.

Оградата с Турция да бъде готова окончателно през януари

Очаква се окончателно оградата с Турция да бъде готова през януари 2017 г. Това прогнозира заместник-министърът на вътрешните работи в ...

Още по-притеснително е, че първоначалният срок за завършване изтече в началото на миналата година. Той обаче постоянно беше удължаван, а отпуснатите пари нарастваха.

За проектирането и изграждането на съоръжението отговорност носят областните управители на Ямбол, Хасково и Бургас, през чиито територии минава оградата. Трасето по сухоземната граница в Бургаско е с дължина 126,5 км. По данни на областната администрация на Бургас към 1 декември миналата година са изградени 67 км, в процес на изграждане са 59,5 км. От там обясниха, че срокът за изпълнение е в календарни дни. "Същият е свързан с метеорологичните условия, позволяващ извършването им на терен (по трасето). При невъзможност за работа, срокът за приключване на обекта се удължава. Към момента изпълнението на дейностите е спряно поради невъзможност за работа при наличната метеорологична прогноза", допълват от областната администрация.

От МВР, докато то все още беше ръководено от Румяна Бъчварова, през миналата седмица не видяха разминаване в изказванията на вече бившия министър и новите данни, припомня в. "Сега". От вътрешното ведомство заявиха, че в изказването си Бъчварова е предоставила приблизителни стойности. "В Ямбол възпрепятстващото съоръжение е 100% завършено. В Бургаска област остават само около 10 км участък, който няма възпрепятстващ ефект и все още не се експлоатира (т.е. най-общо казано - там все още няма издигната оградна част). Има участък от под 50 км от съоръжението, за който остават само някои довършителни работи, но този участък вече изпълнява своята функция на възпрепятстващо съоръжение, с възпиращ ефект и принос към работата по управление и охрана на границата ни. В област Хасково остават също около 10 км участък, който не се експлоатира и няма възпиращ ефект", заявиха от МВР, като посочват, че абсолютно точните стойности са предоставени от страна на областните управители.

Напълно изграденото на територията на Хасковска област съоръжение към 1 декември е 31,213 км и остават да бъдат изградени около 12 км. Напълно завършена е оградата в област Ямбол - участък с дължина 35,092 км. Строителството е започнало през юли 2015 г. и е окончателно завършено през май 2016 г. Одобрено е от приемателна комисия през юни 2016 г.

За три години - стотици милиони заминаха за охраната на границата с Турция

Близо 0,25 млрд. лева са похарчени за охрана на българо-турската граница срещу мигрантския поток през последните три години, стана ясно...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Кирил Петков: Борисов има голям врат - Пеевски виси на него и го задушава (ВИДЕО)

Бивш военен министър обясни защо правителството промени договора за F-16 и какво следва

ЦИК отказа участието на "Атака" на изборите, ето защо

ИТН: Христо Иванов е родител 1 и 2 на Конституцията и се роди "То" (ВИДЕО)

Борисов за ПП-ДБ: Всичко е загубено в отношенията ни (ВИДЕО)

Надежда Йорданова с ясен знак, че ПП-ДБ могат да са в опозиция след изборите

ПП-ДБ: ЕК започна наказателна процедура срещу България заради четири партии (ВИДЕО)

Първан Симеонов: На ПП-ДБ ще им се услади да са в опозиция известно време

Депутат от ГЕРБ подаде оставка в последния ден на парламента

За коалицията с ГЕРБ: Лена Бориславова даде обяснение

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика