Окончателно: Депутатите преместиха НИМХ към МОСВ след пет часа разисквания

10816
Окончателно: Депутатите преместиха НИМХ към МОСВ след пет часа разисквания
Снимка: БГНЕС

Националният институт по метеорология и хидрология преминава от БАН към Министерството на околната среда и водите. Това реши Народното събрание с приемане на текстове от Закона за водите на второ четене.

Пет часа продължиха дебатите и процедурните хватки по Закона за водите. В крайна сметка депутатите не стигнаха до финалните текстове на закона заради изтичане на времето на пленарното заседание, като приети бяха текстовете до трети параграф.

Управляващото мнозинство остава непреклонно - НИМХ отива в МОСВ

Управляващото мнозинство остава непреклонно по въпроса за прехвърлянето на НИМХ от образователното министерство към Министерството на о...

След няколко почивки от половин час и спорове кога правилникът позволява да се вкарват предложения по законопроектите и кога не, спорове може ли да се прекратяват дебатите или не, стигна се и до викане в зала от задните редове, заради което Марин Шишев беше наказан със "забележка" от председателя на парламента Никола Минчев.

Първоначално поправките бяха поместени в Закона за държавния бюджет, но вчера бяха гласувани от еврокомисията в Народното събрание именно в Закона за водите на извънредно заседание

Разисквания

От ГЕРБ и „Възраждане“ отправиха критика към управляващите, че промяната е отпаднала от преходните и заключителни разпоредби на проектобюджета за годината и е внесена неочаквано в Закона за водите.

Две предложения от групата на "Възраждане" пък бяха отхвърлени още от комисия с аргумента, че излизат от обхвата на приетия на първо гласуване законопроект. Те бяха свързани с изваждане от задълженията на басейновите дирекции да администрират микро съображения за подземно водохващане за лични нужди и да черпят до 10 кубика вода на ден.

Проф. Христомир Брънзов: Правителството е младо и не знае какво прави НИМХ

Директорът на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) проф. Христомир Брънзов заяви, че правителството е младо и не зн...

Според бившия образователен министър на ГЕРБ Красимир Вълчев предложението за преместването на НИМХ е в нарушение на правилника. Институтът ще бъде принизен и лишен от участия в научните програми, смята Вълчев и нарече реформата "наказателна акция".

"Много странно" защо със Закона за водите, ами той си е там, вие сте го сложили там, обърна се министър Борислав Сандов към ГЕРБ. По думите му сега преместването на НИМХ е логично.

Депутатът от "Има такъв народ" Андрей Чорбанов подчерта, че мястото на НИМХ е в МОСВ.

"В нашето заседание имаше и е една друга цел да бъдат актуализирани плановете за управление на речните басейни и плановете за управление на риска от наводнения", каза председателят на Комисията по околна среда и води и народен представител от "БСП за България" Манол Генов.

По време на дебата Младен Шишков от ГЕРБ - СДС заяви, че по време на Комисията по околна среда и води са били предложени допълнения, които членовете на комисията е трябвало да решат дали са допустими.

НИМХ обявиха протест - ще спрат ли прогнозата за времето?

Националният институт по метеорология и хидрология (НИМХ) спря подаването на информация на сайта си weather.bg, предаде БНТ. На страни...

"Текстове, които нито бяхме виждали, нито имахме официална информация, те не фигурираха в доклада. В хода се оказа, че те са преписани от Закона за държавния бюджет и се отнасят до изместването на НИМХ от МОН към МОСВ.

На практика ни беше предложена сериозна реформа чрез преходни и заключителни разпоредби без предварително да бъдем уведомени. През последните години отнесохме не малко критики в това, че се внасят законопроекти в спешен порядък", каза още Шишков.

Критики

Реформата предизвика вълна от недоволство, вчера и днес в знак на протест НИМХ свали прогнозата за времето от сайта си, а днес се очаква да спре и подаването на информация към медиите, обяви директорът на Института Христомир Брънзов тази сутрин в ефира на БНТ.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Румен Радев: Депутатите да проверят защо капацитетът по договора с "Боташ" остава неизползван

Без пенсия за репресирани: Комисия в парламента отхвърли идеята на ГЕРБ и ДПС

Асен Василев не е получавал призовка за разпит (ВИДЕО)

Петър Витанов обяви, че няма да се кандидатира за евродепутат

"Министерството не е хан": Асен Василев отрече да се е срещал с обвинените в контрабанда

Имало ли е натиск в "Митниците"? Дългогодишен служител проговори пред временната комисия

Метлата "Главчев" - не избори, а предизборна чистка

Христо Иванов пита каква е позицията на Елена Йончева за войната в Украйна

ГЕРБ се регистрира за изборите и поиска правителство с ярки политически фигури

ГЕРБ и ДПС внесоха закон срещу рекламите в хазарта (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика