Проф. Христомир Брънзов: Правителството е младо и не знае какво прави НИМХ

5007
Проф. Христомир Брънзов: Правителството е младо и не знае какво прави НИМХ
Снимка: БГНЕС

Директорът на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) проф. Христомир Брънзов заяви, че правителството е младо и не знае какво прави НИМХ. Ресурсите на НИМХ не са ограничени и знаят проблемите както на МОСВ, така и на МОН. "Това правителство е много младо и ако бяха след година или две всички министри, щяха да разберат колко неща прави НИМХ за техните министерства", подчерта проф. Брънзов пред БНТ.

По думите му няма информация за прогнозата за времето, но това, което той като ръководител помолил колегите си е да не спират системите за ранно предупреждение и подаването на информация към медиите. От днес обаче НИМХ няма да подава информация към медиите за прогнозата за времето. 

НИМХ обявиха протест - ще спрат ли прогнозата за времето?

Националният институт по метеорология и хидрология (НИМХ) спря подаването на информация на сайта си weather.bg, предаде БНТ. На страни...

Брънзов обясни, че следващата стъпка, която се очаква е вероятно ликвидирането на НИМХ като научна структура. Научната структура трябва да има право на преразпределението на бюджета и да има някаква научна автономия, настоя проф. Брънзов. Следващият ход е най-лошият и  не иска да присъства на него. Средната работна заплата в НИМХ е 1 180 лева, а днес е последният шанс за спасението на НИМХ, добави проф. Брънзов.

Всичко, което се прави зад гърба на института са много притеснителни, допълни шефът на НИМХ. Според него това, което не е вярно в съжденията на правителството е, че никой не говори за бюджетната субсидия. 

Цялото усилие на новото ръководство в МОН иска да докаже, че наука може да се прави в БАН. Не, господа, наука може да се прави и извън БАН, каза проф. Брънзов.

Според шефа на НИМХ основният проблем е, че ръководството на МОН се опитва да прокара политиката, че наука не може да се прави извън БАН. 

Позиция

Акад. Николай Денков: Основните ангажименти на НИМХ са към МОСВ

Основните ангажименти на Националния институт по метеорология и хидрология са към Министерството на околната среда и водите. Съвсем нор...

Прогнозите за времето са спрени от вчера (17 февруари). В активен протест сме – защото веероятно днес, с промяна в Закона за околната среда и водите, ще се гласува промяната за преместване на НИМХ към МОСВ. Това коментираха от Института пред bTV.

Проверка на Actualno.com на законопроекта, който е видим на сайта на Народното събрание, обаче показва, че няма нито една дума за преместването на НИМХ в предложените законови изменения.

Основните притеснения си остават – че няма да може да се работи по външни проекти и как ще се избира ръководство на НИМХ.

Оттам изразиха съжаление, че с образователния министър акад. Николай Денков не е направена нито една среща, а с министъра на околната среда и водите Борислав Сандов е имало една среща. Предложенията, които правим, биват отхвърляни, казаха от Института.

Още: НИМХ заплашва да спре прогнозата за времето

Без сътресения в прогнозата за времето: НИМХ минава към МОСВ, но с делегиран бюджет

Националният институт по метеорология и хидрология (НИМХ) ще бъде преместен към Министерството на околната среда и водите (МОСВ), но ще...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Димитър Гърдев единствен от България на най-големия форум на консерваторите в света

"Цялата работа изглежда силно съмнителна": Журналист с важни въпроси по случая с Агенция "Митници"

Николай Денков: Трябва да обвинят пудела, че има пачки

Плажовете вече по закон трябва да са достъпни за хора с увреждания

Началникът на отбраната и генерал от НАТО обсъдиха засилване на ПВО на Алианса

Докладът на временната комисия за "Митниците" отива в прокуратурата

Винаги двама, винаги: ГЕРБ вече говори за Пеевски и Борисов като за едно

Главчев пред близки на отвлечени български моряци: Работим активно да се приберат скоро

БСП ще поиска отлагане на либерализацията с три години (ВИДЕО)

Забраната за реклама на хазарта мина на комисия, но едва ли ще стане факт

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика