Омбудсманът: Един куп жалби до мен са заради съдебната система

15118
Омбудсманът: Един куп жалби до мен са заради съдебната система
Снимка: БГНЕС

Функционирането на съдебната система е тема на огромна част от жалбите, които получавам. Цели 16% засягат работата ѝ, уточни омбудсманът Константин Пенчев в коментар пред Агенция "Фокус" относно доклада на Европейската комисия по Механизма за сътрудничество и проверка, който оценява съдебната система и борбата с корупцията.

Според Пенчев въпросният текст показва, че думите на дипломацията са изчерпани, защото през последната година и половина България е върнала назад реформата в правния сектор.

И омбудсманът възропта срещу краткото обществено обсъждане на Наказателния кодекс

Краткият срок за обществено обсъждане на новия Наказателен кодекс беше разкритикуван и от още един специалист - омбудсманът Константин ...

Константин Пенчев е категоричен, че нито главният прокурор, нито ВСС са в състояние да реформират съдебната система. Могат да го направят единствено и само политиците, и то с пълен консенсус.

„Заключенията на докладите за наблюдение дотук потвърждават аксиомата, че съдебната система е основният воденичен камък, който спъва страната през последните 25 години и ако няма работеща съдебна система, не може да се постигне така желаната от хората справедливост, яснота, върховенство на закона, равенство пред закона и работеща икономика", каза омбудсманът.

Константин Пенчев бе категоричен, че нито българите, нито в европейските институции вярват на управлението у нас. А заради крехкото съотношение на силите в този състав на парламента не се очакват сериозни реформи.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика