Осман Октай категорично: Първанов не е намерил подкрепа в КС, за да става пак президент

1067
Осман Октай категорично: Първанов не е намерил подкрепа в КС, за да става пак президент
Снимка: БГНЕС

Информацията ми, че Първанов се е разсърдил на Бойко Борисов, защото премиерът на практика е блокирал шанса му да се кандидатира за нов мандат като президент, е вярна. Това подчерта изрично бившата дясна ръка на Ахмед Доган – Осман Октай.

От почти половин година Първанов търси начин да се кандидатира за президент. Търсени са контакти и разговори с конституционни съдии и приближени политически формации до Конституционния съд. Питане не може да има, ако предварително нямаш бройка съдии, подчерта Октай. На въпрос каква независимост тогава има Конституционният съд, бившият депутат от ДПС отговори: „Има ли нещо независимо в България?”. Неслучайно Първанов вече каза, че ще е президент само в президентска република, напомни Октай пред Нова телевизия.

АБВ "протегнала ръка" на много партии за преговори, БСП не приела

В близките седмици разговорите на АБВ във връзка с предстоящите президентски избори вероятно ще бъдат финализирани. Това каза доц. Хрис...

Според Антон Кутев Георги Първанов си прави сметката да има предсрочни избори следващата пролет. АБВ могат да влязат пак в парламента само чрез БСП, но огромна част от избирателите на БСП ги мислят за предатели, смята бившият червен депутат. Първанов и компания трябва да извървят пътя към обикновените хора в БСП, добави той. Кутев е убеден и, че кандидат за президент на АБВ няма как да има какъвто и да е шанс за победа – шанс може да има само с общ кандидат на левицата.

Попитан директно имало ли опит на Цветан Цветанов да направи Томислав Дончев социален министър, за да не стане президент, Осман Октай коментира, че властта е опиум и винаги има хора, които искат да подсилят ефекта. Според бившата дясна ръка на Доган сегашните президентски избори ще определят посоката на развитие на България – всички ще играят ва банк срещу кандидата на ГЕРБ. Калфин ще е кандидат на АБВ, БСП ще имат също свой кандидат, прогнозира Октай. Голямата мечта на Първанов е кандидатът на АБВ е да втори и на балотаж БСП да подкрепи АБВ, добави бившият депутат от ДПС. Антон Кутев обаче не се съгласи – ако някой си мисли, че ще се договори отгоре и после хорицата ще хукнат да изпълняват, се лъже, подчерта той. Според него трябва да има кандидатура, която да влияе на хората и е добре да е извън тяснопартийните редици. При кандидат само на АБВ това ще е кражба на гласове от БСП т.е. в подкрепа и в полза на ГЕРБ, каза Кутев. Ако БСП не се разграничи напълно от статуквото, нищо добро не ги чака, подчерта изрично Кутев.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика