Осъдиха купувач на гласове за Реформаторския блок

38006
Осъдиха купувач на гласове за Реформаторския блок
Снимка: Thinkstock/ Guliver

Първият осъден за пазаруване на гласове в изборния ден в Хасковско вече е факт.

Районният съд в Свиленград в петък следобед осъди 29-годишния Стоян Манолов на 1 година пробация и 5 хиляди лева. Манолов бил задържан към края на изборния ден на 5 октомври, като в него е намерен списък от над 100 имена на свиленградчани. Някои от тях са свидетелствали, че дилърът ги е навивал да гласуват за конкретна политическа партия, срещу възнаграждение. То било различно, в зависимост от социалния статус на купувания, но средната миза била 50 лв., предаде БГНЕС.

Случаят бе пoтвърден от полицията. Според тях, до внезапната проверка в ромската махала на Свиленград се стигнало след подаден сигнал, че различни лица осъществявали покупка на гласове в полза на ПП ГЕРБ. Мигновено изпратената оперативна група наистина засякла коли и хора, но се оказало, че те не работят за ГЕРБ, а за Реформаторския блок, пише сайтът haskovo.net. Във всички проверени лица са намерени брошури и агитационни материали на Реформаторите, а в Стоян - списък с отбелязани имена. Хората пък заявили, че тези ги убеждавали да си пуснат гласа за бюлетина №7, обяснявали на ромите как точно да направят това и им обещавали незабавно плащане. 29-годишният Манолов пък бил един от тарторите на ромската Махала в Свиленград и по неофициална информация се изявявал в това си амплоа и на предишни избори. Не е ясно дали Манолов се е признал за виновен, но събраните доказателства са преценени като достатъчни от съда за налагане на присъдата.

По данни на разследването има и други лица, задържани за купуване на гласове, но делата срещу тях не са завършени.

Дни преди вота на 5 октомври, части на жандармерията атакуваха ромските махали в Хасково и Симеоновград по подозрение за купуване на гласове. Бяха задържани 17 души, за мнозинството от които се смяташе, че извършват търговия и агитация в полза именно на РБ, но нищо недвусмислено не бе доказано и лицата бяха освободени.

Мая Манолова обвинява ДПС в купуване на гласове

Мисля, че провокацията на ДПС към Кюстендил започва не от избора на Александър Методиев, а от номинацията на Движението на Бат Сали кат...

От Блока и в Хасково, и на национално ниво остро отрекоха да имат нещо общо с приписваните им обвинения.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика