От правителството с друг прочит на доклада на ОЛАФ за злоупотребите с евросредства

1278
От правителството с друг прочит на доклада на ОЛАФ за злоупотребите с евросредства
Снимка: iStock/Guliver

От правителството защитават тезата, че докладът на Европейската служба за борба с измамите с еврофондове (ОЛАФ), според който България е сред лидерите по злоупотреби с европари, не е точен, а всъщност държавата ни е само в първата десятка по сигнали за нередности, но не и по измами.

"България е на десето място по броя на регистрирани нередности или т.нар. констатирани измами с евросредства, в следствие на сигнал от фирми, институции, разследващи органи или граждани", каза днес пред БНР заместник-министърът на вътрешните работи Филип Гунев.

53% проверени договори по еврофондовете са с нередности

Предложения за налагане на финансови корекции по 203 договора по еврофондовете е направила Изпълнителната агенция "Одит на средствата...

Вчера вицепремиерът по европейските средства Томислав Дончев заяви, че във всички изнесени от ОЛАФ данни няма нито един процент и нито едно число, което да потвърждава, че най-много злоупотребява с еврофондовете. "Там, където наистина страната би могла да бъде наредена в лидерска позиция сред останалите държави, е по броя подадени сигнали, което едва ли би следвало да изненадва някого”, каза и Дончев. По думите му по брой сигнали за 2015 г., които са получени в Европейската служба за борба с измамите, България фигурира с 34 сигнала, два от държавни институции и 32 от частни субекти.

"За миналата година около 500 такива сигнала са регистрирани с щети за евросредствата от 1,5% от общите европейски средства", каза пък Филип Гунев. "Именно този процент е важен, той ни поставя на десето място" смята той.

"Другите данни, които докладът поставя, отразяват усилията на правителството. Те се подават от митниците и констатират количеството заловена контрабанда, нарушения на митническото законодателство на ЕС", каза още зам.-министърът. По думите му България се нарежда на второ място след Великобритания с 6% от общите митнически сборове, които са били събрани при операции срещу контрабандата. "Това за нас е признание за усилията на правителство от миналата година", каза Гънев.

"Други, освен тези данни в доклада, които да показват или да констатират ниво на измами с евросредства, няма", смята той.

Плевнелиев анатемоса Русия, но вярва, че "Южен поток" ще стане факт

Ние искаме "Южен поток", но като член на ЕС България няма да допусне газопроводът да бъде построен противно на европейското право. Ру...

Близо 1 400 случая на измами са регистрирани за периода на проверка на ОЛАФ. Един от примерите е отпускане на 1,3 милиона евро за модернизацията на завод за замразени зеленчуци в България – най-бедната страна в ЕС. След като започнало разследване, следствието установило, че доставчикът на новата техника и собственикът на завода са един и същи човек, който е надул цените на необходимите неща за модернизирането на цеха.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика