От "средновековни селяни" до "шепа фашисти". Как партиите (не) реагираха на протеста на "Възраждане"

6805
От "средновековни селяни" до "шепа фашисти". Как партиите (не) реагираха на протеста на "Възраждане"
Снимка: БГНЕС

Ден след протеста, организиран от "Възраждане срещу зелените сертификати, партиите в Народното събрание реагираха вяло на ексцесиите.

Припомняме, че на недоволството присъстваха няколко хиляди души, пристигнали от различни точки на страната. В един момент протестът ескалира и част от присъстващите опитаха да разкъсат полицейския кордон пред НС и да влязат в сградата. Имаше пострадали граждани и полицаи.

Управляващи и протестиращи

В началото на днешното заседание от "Продължаваме промяната" определиха организирането на вчерашния протест и опитите за нахлуване в парламента като безразсъдна хулиганска проява. Депутатът Николай Ангов заяви, че организирането на хора да пътуват, особено насърчавайки ги да не използват лични предпазни средства и ваксини в деня с най-много новозаразени от началото на Covid кризата е "нищо повече от безразсъдна хулиганска проява. Поставен е на риск животът на протестиращите".

Депутатът от "Продължаваме Промяната" Христо Петров, по-известен като Ицо Хазарта, също коментира от трибуната на Народното събрание протеста, организиран от партия "Възраждане" в сряда.

"Имам един обикновен въпрос - ако аз утре реша и извикам 500 или 1000 от хората, които са гласували за мен и им кажа - елате да влезете незаконно в парламента, елате да поблъскате полицаи, може и да ви дам и по 40 лева, не е ли правилно господин главният прокурор да ми поиска имунитета, да бъда съден и да ме вкарат в затвора", попита той.

"Въпросът ми е много прост: Дали в закона пише, че той е правен само за мен, или и за шепа нещастни фашисти", завърши изказването си Хазарта. Видео от него можете да видите тук.

Той бе провокиран от декларация на "Възраждане", която бе прочетена от парламентарната трибуна във връзка с вчерашният протест срещу зелените сертификати. Цончо Ганев призова управляващите да не винят тях за събитията на протеста, а да поемат отговорност и да премахнат зеления сертификат.

"След като заявките, че 10 000 души ще присъстват на протеста срещу зеления сертификат, не се оправдаха и за да попаднат в новините, представителите на партия "Възраждане" решиха, че трябва да блеснат чрез агресия и опит за атакуване на парламента", заяви от своя страна пред камерата на Actualno.com депутатът от БСП Александър Симов.

В кулоарите на парламента зам.-председателят на НС и депутат от БСП Кристиан Вигенин заяви:

"Очевидно имаше няколко групи в него, които се опитаха да провокират нахлуване в парламента. Беше направен опит отвътре, от представители на "Възраждане" да подпомогнат нахлуването на хората в парламента. Това смятам, че не е нормално".

Станислав Балабанов от ИТН припомни позицията на партията срещу зеления сертификат, но осъди ексцесиите:

"Ние сме били ясни по отношение на тази тема. За нас тази мярка е неефективна. А иначе по отношение на протеста вчера, всеки един български гражданин има право да протестира по всякакви теми. Винаги протестите трябва да преминават по мирен начин, да не се стига до такива размирици, защото никой няма нужда в момента от нещо такова".

Как (не) реагираха останалите 

Бесни ваксинирани антиваксъри - абсурдността на протеста през погледа на социалните мрежи (СНИМКИ)

Протестът на ваксинираните антиваксъри - така народният фолклор в социалните мрежи определи демонстрациите от 12 януари (сряда), когато...

Впечатление направи мълчанието на политиците от останалите партии в парламента, Те или отказваха коментар или бяха крайно лаконични.

Любопитен коментар за вчерашните протести на "Възраждане" срещу зеления сертификат написа във Facebook депутатът от ГЕРБ-СДС Любен Дилов-син.

"Относно антиваксърските протести: Всеки има конституционно гарантирано право да умре романтично като средновековен селянин. Проблемът е, когато това свое право започне да го вменява като задължение на останалите", категоричен е той.

В кулоарите Костадин Ангелов от партията на Бойко Борисов се ограничи със следния коментар за случилото се: "Всеки български гражданин има право да изразява гражданската си позиция и да осъществява правото си на демократична форма на протест."

От ДПС отказаха да коментират. Според тях с позиция трябвало да излязат само управляващите и участниците в протеста.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Кирил Петков: Росен Желязков не беше свободен

Димитър Гърдев е единственият депутат от България на най-големия форум на консерваторите в света

"Цялата работа изглежда силно съмнителна": Журналист с важни въпроси по случая с Агенция "Митници"

Николай Денков: Трябва да обвинят пудела, че има пачки

Плажовете вече по закон трябва да са достъпни за хора с увреждания

Началникът на отбраната и генерал от НАТО обсъдиха засилване на ПВО на Алианса

Докладът на временната комисия за "Митниците" отива в прокуратурата

Винаги двама, винаги: ГЕРБ вече говори за Пеевски и Борисов като за едно

Главчев пред близки на отвлечени български моряци: Работим активно да се приберат скоро

БСП ще поиска отлагане на либерализацията с три години (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика