Отговор към прокуратурата за Плана за възстановяване: Никога не съм виждал толкова неистини за 10 минути

7918
Отговор към прокуратурата за Плана за възстановяване: Никога не съм виждал толкова неистини за 10 минути
Снимка: БГНЕС

Почти всеки ред от изявлението на прокуратурата за Плана за възстановяване и устойчивост се намира в границата между опит за манипулация и откровена лъжа. "Никога досега не съм виждал дадена институция да изрече в рамките на официален брифинг толкова много неистини само за около 10 минути, както го направи Прокуратурата на Република България". Това категорично заяви в профила си във Фейсбук журналистът Николай Драганов по адрес на оплакванията на прокуратурата относно плана и включването в него на мерки за реформа по отношение на главния прокурор. Драганов беше началник на кабинета на служебния вицепремиер по управление на европейските средства Атанас Пеканов.

Според Драганов е лъжа, че ЕК никога не искала от България реформи в сферата на правосъдието. "Този въпрос стоеше като Дамоклев меч от ден първи, в който влязохме в сградата на Министерския съвет, стоял е и преди това. Той стои пред България от години, като в рамките на различни механизми и доклади е поставян многократно пред страната ни официално и неофициално, но през Плана за възстановяване и устойчивост вече имаше и формално основание и механизъм европейското финансиране да бъде обвързано с проблема с върховенството на правото", казва началникът на кабинета на Пеканов.

Кирил Петков обеща промени в Плана за възстановяване от коронакризата

България ще направи промени в Плана за възстановяване и устойчивост. Това обяви българският министър-председател Кирил Петков след срещ...

Драганов е категоричен, че за 7 месеца (по отношение на внасянето на плана) "има както стотици страници писмена кореспондеция, така и десетки срещи, буквално по няколко на месец, между службите на Европейската комисия, нашия екип и екипа на Министерството на правосъдието, в рамките на които въпросите за отчетността и контрола над фигурата на главния прокурор е поставян непрекъснато. Аз лично съм присъствал на поне 5 срещи, в които сме дискутирали с часове липсата на достатъчно амбиция по отношение на правосъдна реформа и необходимите мерки, които да бъдат включени в Плана, така че да получим одобрение за документа".

Драганов е категоричен и за друго - прокуратурата много добре знае това, защото е имало много покани да участват в процеса. "За съжаление, през цялото време институцията не пожела да съдейства и накратко настояваше, че съдебната ни система си е супер и не смятат, че има какво да се реформира там", добавя той.

"Беше изтъкнат и "аргументът", че в предишните версии на Плана не била заложена реформа в сферата на правосъдието, което означавало, че ЕК не иска такава реформа, но служебното правителство по някакви свои причини го направило. Бих се гордял дори да е така, но просто не е. Вярно е, че нищо съществено в тази посока не беше заложено - и точно затова този документ беше една недовършена чернова, която предишните управляващи изобщо никога не са имали намерение да изпращат, тъй като също са имали десетки разговори със службите на ЕК и са били пределно наясно, че това (и други неща, разбира се) се изисква от нас като държава и в този си вид Националният план ще бъде върнат веднага. Ние работихме с месеци върху този въпрос, от една страна заради отказа на засегнатите институции да сътрудничат в достатъчна степен, а от друга - заради необходимостта да заложим такива реформи, които в крайна сметка не изискват конституционни промени (друга една манипулация, лансирана днес от Прокуратурата), но същевременно да бъдат достатъчно амбициозни и смислени. Смятам, че в крайна сметка екипите на Янаки Стоилов и Иван Демерджиев успяха да предложат такъв баланс и на финалната права службите на ЕК бяха съгласни с нашия подход, като останаха да се изчистват по-скоро технически въпроси", заявява Драганов.

Същевременно той признава, че ЕК никога не е сочела Иван Гешев като пречка - "въпросът винаги е касаел като цяло фигурата на главния прокурор, а на конкретното лице, което оглавява институцията днес или утре".

Забележките от ЕК за Плана за възстановяване: За правомощията на Гешев, за въглищните централи

На Българския план за възстановяване от коронакризата му липсва по-ясен анагажимент за декарбонизация на икономиката, по-точно за бъдещ...

"Що се отнася до изумлението на прокуратурата от факта, че състоянието на правосъдието и върховенството на правото в страната имало общо с условията за бизнес и с икономиката изобщо... предпочитам да го оставя без коментар", завършва Драганов.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

БНТ "забрави" да излъчи пълното интервю със служебния премиер, липсва ключова част за Даниел Митов

Димитър Главчев: Нямам намерение да предлагам друг външен министър

Мартин Димитров, ПП-ДБ: Има спешна нужда от предоговаряне по казуса "Боташ"

Росен Карадимов: До месец и половина ще изработим новата стратегия на ББР

Бойко Пенков се завръща в МЗ, премиерът назначи шестима заместник-министри

Асен Василев: Сделката "Боташ" е изключително неизгодна, плащаме по 1 млн. на ден

Ивайло Мирчев: Договорът с „Боташ“ е една от най-лошите сделки в историята на България

Младите приемат членството ни в ЕС за даденост: Оценка на Европарламента в България

Митов изпрати официално писмо до премиера, за да се откаже от външно министерство

Още уволнения на зам.-министри в кабинета Главчев

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика