Отхвърлиха идеята на БСП за намаляване на ДДС върху лекарствата

4974
Отхвърлиха идеята на БСП за намаляване на ДДС върху лекарствата
Снимка: БГНЕС

След намаляването на данъка за ресторантьорските и хотелиерските услуги, включително за нискоалкохолните напитки – вино и бира, вече с 9-процентна ставка ще се облага и доставката на храни по домовете. Мярката е временна и ще действа до края на 2021 г., а с нея управляващите целят да помогнат на най-засегнатия сектор от ограничителните мерки по време на COVID-кризата.

Промяната обаче няма да се отнася до т.нар. топли витрини в магазините, от където човек сам може да си вземе храна за вкъщи, а там ДДС ще продължи да бъде в размер на 20%.

9% ДДС за лифтовете и влековете влиза в промените на данъчния закон преди второ четене

Министерството на туризма предлага да бъде намален ДДС за ски съоръженията на 9% във връзка с подпомагането на предстоящия зимен сезон....

Парламентът обаче за пореден път отхвърли предложението за 9% ДДС върху лекарствата, което беше направено от БСП между първо и второ четене на Закона за ДДС.

От БСП предложиха да бъде намален данъкът добавена стойност от 20 на 9 % за лекарствени продукти, включени в позитивния списък по Закона за лекарствените продукти в хуманитарната медицина, заплащани със средства на бюджета на НЗОК, медицински изделия и диетични храни за медицински цели.

Обсъждания

"Няма по-логично нещо по време на криза, особено като тази, да се намали ставката на лекарствата", коментира Георги Гьоков от БСП. Според него те могат да бъдат облагани с такава ставка както кебапчетата, например.

"Няма съмнение, че намалението ще има ефект, свързан със здравеопазването", добави колегата му Румен Гечев. Това е мащабна широко прилагана европейска практика, подчерта той. Цинично е да намалите ДДС за виното и бирата, а да оставите 20 на сто за лекарствата, изтъкна депутатът.

Ваучери за 80 лева на месец без облагане, 9% ДДС за храната за вкъщи

Размерът на ваучерите за храна, освободени от облагане, които работодателите могат да раздават на служителите си, ще се увеличи с 20 ле...

„Не е ли срамота да разчитаме на бюджетни приходи на високо ДДС върху лекарствата“, обърна се към колегите си от мнозинството проф. Румен Гечев и поясни, че намаленото ДДС върху лекарствата е европейска практика.

Предложението подкрепиха 33 народни представители, „против“ гласуваха 58, а „въздържали се“ – 20.

От правото си на отрицателен вот се възползва Юлиян Ангелов от ВМРО, който обвини социалистите в двуличие.

„20 години сте в зала. Ако внасяте предложение, осигурете и подкрепа. Ние също бихме ви подкрепили, но къде са депутатите ви и защо не са в зала?“, попита представителите на левицата Ангелов.

Зам.-министърът на туризма Ирена Георгиева заяви, че предложение за намаляване на ДДС за ски-съоръженията е внесено в Министерство на финансите, като целта е да се уеднакви ставката за целия туристически сектор.

Кафенета и фитнеси незаконно начисляват 9% ДДС заради необнародван закон, показва проверка на в. Сега

Ресторантьори продават вино и бира с 9% ДДС, с тази ставка работят и много фитнес зали в страната". Абсурдното е, че законовата поправк...

Допълнения

Народното събрание разпореди още данъчно задължено лице, което управлява електронен интерфейс и е регистрирано по закона, да води електронен регистър за доставките, за които се счита за доставчик, и за доставките на далекосъобщителни услуги, услуги за радио- и телевизионно излъчване или услуги, извършвани по електронен път, в които участва.

Освободена доставка е извършването на застрахователни и презастрахователни услуги, включително на свързаните с тях услуги, извършвани от застрахователни брокери и агенти, прие парламентът.

Специалният режим за деклариране и отсрочено плащане на ДДС при внос може да се прилага от данъчно задължено лице, което към датата на вноса представи пред митническите органи стоки под формата на пратки със собствена стойност, ненадвишаваща левовата равностойност на 150 евро, както и неакцизни стоки, гласуваха още депутатите.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Радев и Главчев обсъждат исканите смени в кабинета

Борислав Цеков: Ако внесат вот на недоверие, ще нарушат Конституцията

Елена Йончева: Мигрантите ще бъдат връщани обратно

Гроздан Караджов: ГЕРБ, ДПС и ПП-ДБ искаха да покрият скандала около Нотариуса

Бойната група на НАТО у нас получи висока оценка

Нанков: Лъжа е, че настоящият регионален министър е кадър на ГЕРБ

Още една рокада в Агенция "Митници"(ВИДЕО)

Новият директор на „Митниците“: Заварих уплашени хора

Еврокомисар Илва Йохансон ни обеща конкретна дата за сухопътния Шенген

БСП ще праща доклада за "Боташ" на Европейската прокуратура (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика