Парламентът направи първа стъпка за прокурори на Кьовеши у нас

4484
Парламентът направи първа стъпка за прокурори на Кьовеши у нас
Снимка: БГНЕС

Парламентът прие на първо четене промени в Закона за съдебната власт, внесени от Министерския съвет (МС). Законопроектът предвижда европейските делегирани прокурори да бъдат обособени в самостоятелна организационна структура в българската прокуратура.

"За" предложението, което раздели пленарна зала бяха 125 депутати, "против" гласуваха 41, а въздържали се нямаше.

Идеята на законопроекта, внесен от Министерски съвет, е европейските делегирани прокурори да се обособят в самостоятелна организационна структура, да имат собствена сграда и администрация, а Европейската прокуратура да оправомощи един от българските делегирани европрокурори за ръководител на тази нова структура.

Законовите промени ще оправомощят европейския прокурор и европейските делегирани прокурори да изпълняват функциите на прокурора, предвидени в Наказателно-процесуален кодекс (НПК) и Закона за съдебната власт, като се гарантира тяхната независимост.

Със законопроекта се предвижда структурата на европейските делегирани прокурори да получи статут на „организационна единица“ по смисъла на Закона за защита на класифицираната информация, като с предложението се цели прилагането и спазване на изискванията за защита на класифицираната информация.

"Към настоящия момент от Европейската прокуратура се проверяват и се работи по над 120 сигнала за злоупотреби с евросредства в сферите на земеделието, строителството, здравеопазването и инфраструктурата", се казва в мотивите на Министерски съвет.

"Прокуратура в прокуратурата"

По време на дебатите законопроектът срещна сериозна съпротива от ГЕРБ, ДПС и "Възраждане".

Първа се изказа Дани Каназирева от ГЕРБ, като коментира, че не може един измежду европейските делегирани прокурори да бъде определен за ръководител. По думите ѝ всички делегирани прокурори следва да са подчинени директно само на централизираното ниво. Тя предположи дори, че някои текстове в предложения законопроект противоречат на Конституцията. 

"Идеята е да направим прокуратура в прокуратурата", каза съпартиецът ѝ Бранимир Балачев.

Йорданова и Кьовеши обсъдиха условията за работа на Европейските делегирани прокурори в България

Министърът на правосъдието Надежда Йорданова обсъди с европейския прокурор Лаура Кьовеши промените в Закона за съдебната власт във връз...

Заместник-председателят на парламентарната група на "Демократична България" Атанас Славов заяви, че ръководителят на европейските делегирани прокурори ще е ръководител само с административни функции по отношение на администрацията. Той каза, че няма "разместване" на правомощията в прокуратурата и няма нарушаване на Конституцията.

Замeстник-председателят на "Възраждане" Петър Петров също смята, че ще бъде създадена "конкурентна структура" на прокуратурата. Според него това ще се направи с аргумент, че трябва да се изпълни европейски регламент. "На всичко отгоре българският ВСС ще плати сметката за това", смята Петров.

Лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов коментира на свой ред: "Трябва ли да си внесем освен чужди и независими прокурори, чужди и независими министри и депутати?". От "Възраждане" казаха, че подкрепят реформи, но не и под формата, която им се представя.

Социалистът Крум Зарков от своя страна контрира, че законопроектът не противоречи на конституцията. Той припомни, че европейските делегирани прокурори са създадени от правителството на ГЕРБ, като тогава от БСП са подкрепили европейския регламент, но са предупредили, че ще трябват по-големи законодателни промени, защото един европейски делегиран прокурор не работи сам, "във вакуум".

"Не приемам думите, че няма да има самостоятелна структура вътре в прокуратурата", коментира депутатът от ДПС Хамид Хамид. Според него два са признаците за това – първо има административен ръководител и второ – структурата ще е разпоредител с бюджетни средства. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Йорданов: Когато обвинят някого за престъпник, трябва да се дадат конкретни данни

Прокуратурата потвърди: Живко Коцев е привлечен като обвиняем

Веселин Вучков: Поведението на Коцев нанесе тежки поражения върху МВР

Главчев призова президента да подпише указа за Даниел Митов

Костадинов с предизборен дъх: България говорила с Украйна да ѝ дава ракети и танкове

Правна комисия реши как ще работи парламентът в кампанията

Президентът обяви, че не иска Даниел Митов за външен министър (ВИДЕО)

Доц. Киселова: Не може да се иска вот на недоверие на служебен кабинет

Кирил Петков: Обмисляме дали да поискаме оставката на Росен Желязков (ВИДЕО)

"Съдебен тормоз": Искат оставката на Калин Стоянов за заведено дело шамар срещу журналисти

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика