Партия "Волт" с писмо до председателя на ЕП и призив да обърне внимание на протестите в България

10585
Партия "Волт" с писмо до председателя на ЕП и призив да обърне внимание на протестите в България
Снимка: Actualno.com/Тодор Маргаритов

Реакция от Европейския парламент и покана към председателя му Давид Сасоли да дойде в България и да види лично протестите срещу управлението на ГЕРБ и премиера Бойко Борисов е поискала партия "Волт" в специално писмо до Сасоли.

Писмото е подписано от евродепутатa на "Волт" Дамиан Бьозелагер, Рениер Ван Ланшот, съпредседател на "Волт Европа" и Настимир Ананиев, председател на "Волт България".

В писмото "Волт" настоява за реакция от Европейския парламент срещу двойния стандарт изразен в подкрепата на Европейската народна партия (ЕНП) към правителството на Бойко Борисов и неадекватното използване на европейски средства. Имат се предвид думите на председателя на ЕНП Манфред Вебер, който каза пред ЕП, че: "Групата на ЕНП подкрепя изцяло българското правителство на Бойко Борисов и неговите усилия да защита на икономиката от негативните ефекти на коронакризиса, борбата с корупцията…".

"Волт" не приема тези двойни стандарти и смятаме, че действията на ЕНП помагат на антиевропейските движения, които искат да унищожат eвропейския проект като цяло", заяви Настимир Ананиев.

Пълният текст на писмото:

"Уважаеми президент Сасоли,

Пишем Ви с дълбока загриженост относно последните събития в България, член на ЕС от 2007 г.

Ситуацията, която се развива в момента, е силно притеснителна за гражданите в целия Европейски съюз. Корупцията, липсата на върховенство на закона и нарушаването на конституционните права на гражданите предизвикват голямо безпокойство.

Докато ЕС наблюдава, протестите нарастват всеки ден през последните 35 дни. Пишем Ви от името на първото общоевропейско движение Волт Европа. Волт има привърженици във всяка държава членка и 15 регистрирани национални партии в цяла Европа. Дамиан Бьозелагер е нашият член на Европейския парламент, част от групата на Зелените / Европейски свободен алианс. Волт има общински съветници в България, Германия и Италия.

Нашите български приятели и колеги от Волт България са на улицата, тъй като българските граждани са сериозно разтревожени от развитието в тази красивата страна.

Волт Европа подкрепя протестите в България и исканията на хората за оставката на правителството на Борисов и оставката на главния прокурор Иван Гешев. Причината да ви пишем е изявлението на групата на ЕНП от 10 юли 2020 г., в което Манфред Вебер, председател на групата на ЕНП в парламента, заявява: „Групата на ЕНП подкрепя изцяло българското правителство на Бойко Борисов и неговите усилия да защита на икономиката от негативните ефекти на коронакризиса, борбата с корупцията… “.

Разбираме, че партията на Бойко Борисов е част от групата на ЕНП, но стотици хиляди българи са на улици из цяла България и всички европейски столици, протестиращи срещу правителството на Бойко Борисов и широко разпространената корупция. Също така протестират срещу неадекватните икономически мерки, свързани с КОВИД кризата, мерки платени от нашите европейски пари, които не достигнаха нито до обикновените хора, нито до малкия бизнес. ЕНП е най-голямата група в Европейския парламент и сигналът, който дава в цяла Европа, е много тревожен. Изглежда се прилагат двойни стандарти, когато ЕНП не подкрепя действията върху това, което се случва в Унгария с Орбан или в Беларус с Лукашенко, но в България с Борисов – те подкрепят!

Подкопаването на европейските ценности и това, което ние отстояваме, е вредно за Европейския проект и вярваме, че вие като председател на Европейския парламент трябва да предприемете мерки и да осъдите корупцията и двойните стандарти в политиката. Всички тези действия наливат масло в огъня на антиевропейските движения и техните усилия за унищожаване на Европейския съюз.

Първата паневропейска партия се учредява на конгрес в София

Представители на 20 организации на Европейска партия "Волт" от различни страни заседават в София на учредителен конгрес, който се прове...

Властта не трябва да е по-важна от нашите ценности!

Искаме да използваме тази възможност да заявим, че твърдо заставаме до исканията на нашето българско крило и неговия лидер Настимир Ананиев. Притеснени сме от липсата на усилия на българското правителство да гарантира стандартите на справедливост, доходи и прозрачност, достойни за България и Европа. Протестите продължават вече месец и със сигурност гласът на гражданите трябва да бъде чут. Бихме искали да ви поканим да посетите София и да се срещнете с европейците, които протестират повече от месец срещу корупцията, за да можете да чуете техния глас и искания от първа ръка.

България остава ценена държава членка на Европейския съюз от 2007 г. с богата история и култура, и е вдъхновяващо да видим европейски граждани да се изправят, като протестират срещу системната несправедливост.

С това писмо искаме да разширим подкрепата си за страната и гражданите на България и горещо да пожелаем исканията на протестиращите да бъдат чути.

Предлагат глоба и затвор за избирателните комисии, които не отразяват коректно вота

Европейска партия Волт предлага въвеждането на 500 лв. санкция за председателите, зам.-председателите и секретарите на избирателните ко...

Надяваме се да видим някои ясни действия от Европейския парламент, който представлявате.

С уважение,

Рениер Ван Ланшот, съпредседател на Волт Европа

Дамиан Боезелагер, член на Европейския парламент за Волт

Настимир Ананиев, президент Волт България"

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Делян Пеевски лично поканил Елена Йончева да влезе в листата на ДПС за евровота

Антоанета Цонева: 80% от ръководните постове в РИК-овете са на ГЕРБ и ДПС

ГЕРБ, ДПС и БСП провалиха първото заседание на комисията за "Турски поток"

Кога идват първите осем F-16 Block 70? Министърът на отбраната с график

Въпреки трусовете: ПП-ДБ обявиха, че се явяват заедно на изборите 2 в 1

Рашков напусна комисията за "Митниците": ДПС го "захапаха" за снимките, а той обеща да ги научи да не купуват гласове

Бивш главен секретар на МВР: Стефан Димитров е ходил и на банкет на КАТ

Тристранката обсъжда утре обезщетенията при безработица

Обвинените в контрабанда са били при Петя Банкова и при Асен Василев

След бурна драма: Главчев вече е и премиер, и външен министър

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика