Патриарх Кирил се обиди, че признаваме ролята и на други герои в освобождението ни

18035
Патриарх Кирил се обиди, че признаваме ролята и на други герои в освобождението ни
Снимка: БГНЕС

Много ме огорчи това, че в официалното политическо говорене за Руско-турската освободителна война наравно с Русия са поставени Полша, Литва и Финландия. Историята на освобождението на България е написана с кървави букви в тази на Русия и това не трябва да се забравя. Това заяви при тръгването си от VIP зоната на летище София руският патриарх Кирил.

"Има много положителни неща, които видях по време на посещението си в България, но има и неща, които ме огорчават. Много ме огорчи в официалната реторика на представители на държавата като наравно с Русия същата роля почти са изиграли Полша, Литва и Финландия", бяха точните думи на руския патриарх. Той уточни, че е попитал защо се говори така "странно" и получил отговор: "Разбрах, че гвардията на финландския полк е участвала в Освободителната война, но това е бил полк на руската армия, който беше във Финландия. Също е имало и полкове от руската армия в Полша. Но в историята на Полша и на Финландия я няма тази страница, свързана с освобождението на България". Мнението на Кирил е, че това трябва да изчезне от официалния прочит на България за случилото се.

Патриарх Кирил помоли Радев да пази връзката между руснаци и България от политическата конюнктура

"Паметта за героичната борба на руси и българи за освобождението на православна България е особена страница за историята на нашите наро...

Най-високопоставеният свещеник в Русия заяви и, че на Шипка не е видял полски, финландски и румънски знамена, но видял руски и видял ентусиазма, с който събралите се хора го посрещнали. "Нито полският, нито литовският сейм са взели решението за война с Османската империя. Надявам се, че медиите ни чуват добре и ще предадат разочарованието на патриарха от погрешната историческа интерпретация", уточни Кирил, цитиран от Mediapool. Той видя в "погрешната интерпретация" "неоправдана политическа коректност".

Патриархът похвали специално президента Румен Радев, който му се сторил "открит за диалог".

"Ние сме за историческата истина, господин президент. Ние тази историческа истина сме я завоювали със своята кръв. И не може да има никакви политически и прагматични причини тя да бъде премълчавана днес или лъжливо интерпретирана. Всички разговори за дружбата се проверяват от реалността. Ако, говорейки за дружбата, ние забравяме за жертвите, които са били дадени за освобождението на България, тогава тези думи престават да имат значение", подчерта духовният водач на Руската православна църква, предаде БГНЕС.

Съгласно официално разпространено съобщение от президентството за срещата между Кирил и Румен Радев, патриархът "оцени високо ролята на българския държавен глава за недопускане на преиначаването на историческата истина в България за Освободителната война от 1877-1878 г. "Паметта за героичната борба на руси и българи за освобождението на православна България е особена страница за историята на нашите народи. И затова бих искал да помоля и Вас и българските институции да съхраняват тази памет, независимо от политическата конюнктура", е казал патриарх Кирил.

Борисов пред патриарх Кирил: Нашата политика на Балканите не е насочена срещу Русия

Министър-председателят Бойко Борисов се срещна с Московския и на цяла Русия патриарх Кирил, който е на посещение в България по случай 1...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

„Съвместна работа с ГЕРБ и ДПС е невъзможна“: Средна Европейска Класа се отделя от ПП-ДБ

Ракетата-носител на Гешев: Да размърдаме ситуацията

Ваня Григорова се регистрира в ЦИК за предстоящите избори

Признание за постигнатото в ЕП: Елена Йончева за номинацията си от ДПС

Главчев и Гвоздейков обсъждат изборите, обещават "активна комуникация"

Нинова за номинацията на Йончева от ДПС: Зависимостите лъсват

Най-големите безумия в България в закони: Говори проф. Даниел Вълчев

Меглена Плугчиева е подала оставка като съветник на Димитър Главчев

Ваня Григорова иска да става депутат с подкрепата на Мая Манолова

Борисов постави ултиматум на ПП-ДБ, за да управляват заедно след изборите (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика