Пеевски отново притисна Румен Радев - чрез службите и прокуратурата

7274
Пеевски отново притисна Румен Радев - чрез службите и прокуратурата
Снимка: БГНЕС

"Защо прокуратурата и службите не предприемат или не оповестяват данните за проверки и дела по случаи с висока обществена чувствителност, свързани с президентската администрация, въпреки многобройните медийни публикации и публично оповестени сигнали?" Това питане отправи към главния прокурор, главния секретар на МВР и шефовете на ДАНС и Комисията за противодействие на корупцията председателят на ПГ (парламентарната група) на ДПС Делян Пеевски, съобщават от пресцентъра на ДПС.

Какво иска Пеевски

Според Пеевски в обществото не трябва да остават съмнения за институционален чадър или прикриване на нарушения, свързани със злоупотреба с власт или корупционни практики, тъй като единствено по този начин държавата ще докаже своята евроатлантическа ценностна принадлежност и принципи.

Той настоява компетентните органи да информират за сигнали, данни и ход на преписки от последните три години, за които многократно е писано и говорено в публичното пространство. От съобщението на пресцентъра на ДПС става ясно, че отново темата е същата, която Пеевски повдигна на 24 януари с думите "тъмна институция, пълна с много кеш": Пеевски нарече президентството "тъмна институция, пълна с кеш" (ВИДЕО). В съобщението на ДПС е използвано следното изречение: "Скандалните разкрития станаха известни като Кешгейт - пътят на Копринката на името на президентския съветник Николай Копринков".

Преди седмица Делян Пеевски обяви, че ще търси информация за "пътя на Копринката" и за "касиерите" на президента, както и за ролята на Николай Копринков и Сотир Ушев по време на служебните правителства на Румен Радев.

"Обществото има въпроси, а ние сме избрани от хората и аз задавам тези въпроси. Къде са тези дела и защо нищо не е съобщено", запита председателят на ПГ на ДПС. "Започваме да питаме по всички въпроси. Всичко трябва да е пред очите на хората. Тъмнината ще свърши", категоричен е Пеевски.

ОЩЕ: Не мога да съдя поведението на Пеевски

Кой е Копринков?

За Николай Копринков се чу по-силно преди една година - след като движение "БОЕЦ" обърна внимание, заради продажба на държавен имот на много занижена цена. Тогава беше обявено, че прокуратурата поема случая - една година по-късно няма информация докъде е стигнал той: Прокуратурата пое случай на имотна измама със замесен служител на Румен Радев

Името на Копринков беше замесено и в друг случай, този път косвено: Фирми прибират над 43 млн. лв. за лавките на затворите без открита обществена поръчка

Николай Копринков започва политическата си кариера през 2003 г., когато става общински съветник в община Марица в град Пловдив, като на този пост остава до 2011 г. На местните избори през 2011 той е избран за кмет на село Труд, но на следващите избори през 2015 г. губи кметския стол от кандидата на ГЕРБ. След това за трети път става общински съветник в община Марица.

След избирането на Румен Радев за президент, Копринков се премества в администрацията на държавния глава през 2017 г. На 7 януари 2019 г. е назначен за секретар по вътрешна политика и гражданско общество и запазва този пост и при преизбирането на Радев. Копринков е смятан за един от най-влиятелните фигури в президентската администрация, през него минават редица назначения.

За Сотир Ушев информацията е много малко. Той е бил управител на Националния осигурителен институт по времето на тройната коалиция, а след това за кратко оглавява "Военни клубове и военно-почивно дело" в Министерството на отбраната.

Това е директна атака срещу президентството. След нея или авторитетът на президента ще бъде ударен и той ще бъде дискредитиран, или Пеевски ще трябва да отстъпи, коментира пред БНТ бившият евродепутат доц. Светослав Малинов, който изрично подчерта - Пеевски очакваше да е единствен председател на ДПС, а не е т.е. има разминаване при него с очаквания и действителност. Малинов уточни, че Румен Радев много ще спечели, ако няма продължиение и доказателства по атаката на Пеевски, но и че ще бъде провален бъдещ президентски политически проект, ако се появят по-сериозни аргументи и доказателства. Много странно е Делян Пеевски да е острие на борбата с корупцията, съгласи се и социологът Юрий Асланов.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Симеон Славчев ще води листата на ляво-патриотичната коалиция „БСП за България“ в Разград

Атанас Атанасов: Готови сме да преговаряме отново с ГЕРБ, но без Пеевски на масата

Окончателнa подредба: Нинова води в две листи за НС, Вигенин е водач на листата на БСП за ЕП

ГЕРБ: ПП-ДБ късат мостовете за разговори след изборите

Ваня Григорова: Нинова се опита да счупи БСП

Настимир Ананиев сигурен, че ПП-ДБ няма да паднат на четвърто място на вота

БСП на пленум изчиства листите за евроизборите

"Скалъпена история": Асен Василев обясни познава ли се с баща и син Димитрови

"Реванш, наказание и ненужна демонстрация": Росен Желязков за отстраняването му от шефското място в парламента

Шефът на НЗОК ще съди Лена Бориславова за клевета

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика