Петков смята, че може да разчита на общо до 15 депутати от ИТН

3008
Петков смята, че може да разчита на общо до 15 депутати от ИТН
Снимка: БГНЕС

Горната граница на броя депутати от ИТН, които не са убедени, че трябва да следват Слави Трифонов и Тошко Йорданов повече, е около 15. Това се разбра от думите на премиера Кирил Петков в интервю за „Капитал“. То бе публикувано на 17 юни, петък, но е взето преди гласуването, което свали Никола Минчев като председател на парламента.

Разговорът е проведен след отцепването на петима депутати от ИТН от парламентарната група на формацията, но днес те станаха общо 6 – към тях се присъедини и Кирил Симеонов.

Кирил Петков: Няма да дадем България на тези мафиоти (ВИДЕО)

"Обещаваме ви, че докато сме тук прави, имаме още пулс, няма да дадем България на тези мафиоти, ще се борим докрай". Това заяви премиер...

Попитан колко още отцепници може да има, които да гласуват заедно с управляващата коалиция в НС, Петков заяви: „Ако трябва да предположа, поне още 10“. Той заяви, че депутатите на ИТН продължават да стоят с групата не защото вярват, че е правилно, а „защото ги е страх да си тръгнат“. „И аз се надявам, че в следващите няколко дни те ще осъзнаят, че не е толкова страшно да вземеш отговорното решение“, добави премиерът.

Той не даде реални факти, но каза, че е сигурен, че „хора, които по принцип не вярват на Тошко и на Слави, продължават да са част от техния отбор поради това, че нещо има, което ги държи там. То не е вътрешно убеждение. Така че мога да кажа само на базата на дедукция, че реално това е страх“.

На въпрос дали е обещал нещо на напусналите групата на ИТН, той заяви, че не е. Единственото, което ги е увещавал, е, че като депутати „те имат отговорност към България, а не към партията”.

„Всъщност това, което се случва в момента, е, че се опитваме последните зависимости на хора от сивия сектор да бъдат откъснати от управляващата коалиция. И това е третият рунд на една и съща битка", добави Петков и заяви, че би се чувствал много по-комфортно с мнозинство, съставено от независими депутати от ИТН, отколкото със старото мнозинство – защото новото няма да има „задкулисни зависимости“.

„Не ме е страх въобще какво ще се случи на вота на недоверие, защото в единия случай ще имаме по-малко мнозинство с хора, които са без зависимости - тук Радостин Василев доказа, че е един смел човек например. От друга страна, ако отидем на избори, тогава пък аз мисля, че цялото общество ясно видя какво се случва и кои са хората. Вече паднаха всички маски. И вече тук отговорността се прехвърля обратно към избирателя. На базата на тази информация да вземе правилното решение за собствената си съдба”, заяви Кирил Петков.

Международни медии пишат за нас: Ще падне ли Кирил Петков?

Агенция Франс Прес пише, че внесеният от ГЕРБ вот на недоверие срещу правителството може да се окаже първият успешен в демократичната и...

„Аз мисля, че има хора в "Има такъв народ", които ще са готови, ако не ги е страх, да застанат до другата страна. Аз знам, че те са там. Знам, че имат убеждението, че не харесват техните лидери, просто трябва да се освободят от страха“, добави той и заяви, че би предложил места в листите на „Продължаваме промяната“ на тези депутати.

„Но не като търговия. Аз мисля, че ако те поемат риска да вземат отговорната за България позиция в този момент, тези хора стават част от отбора на България, който движи напред. С други думи, аз лично ще ги виждам като част от нас“, смята премиерът.

Петков повтори, че със сигурност няма да направи коалиция с ГЕРБ, ДПС и „Възраждане“, нито пък със Стефан Янев и новата му партия.

„БСП през цялото време бяха прогнозируем партньор, които за важните неща заставаха на правилната страна на историята. Ето, за Бойко Рашков казаха "да", за КПКОНПИ казаха "да". Имаше реални действия, които те направиха и доказаха, че са готови да застанат от тази страна. За Плана за възстановяване да прикачим 12 милиарда казаха "да".  За Украйна казаха "не", но за Украйна е геополитически избор. Има две битки в България - геополитически от коя страна си и от гледна точка на корупцията от коя страна си“, заяви Петков по адрес на левицата.

„България, за да се развива добре, задължително трябва да проведе и двете битки, но ако трябва да приоритизирам за България, вътрешно, ни е по-важно съдебната система и корупцията, отколкото геополитически. Ако не отидем, разбира се, в някои крайности”, отговори той на въпрос кой от двата избора е по-важният.

Депутатите от ПП подкрепяха Кирил Симеонов, който беше затворен в стаята на ИТН

Депутатите от "Продължаваме промяната" подкрепяха поредният отцепил се депутат от партията на Слави Трифинов Кирил Симеонов, който беше...

Министър-председателят заяви, че още през март е разбрал, че прословутите около 2,5 милиарда лева от МРРБ ще отидат „за корупция“. Става въпрос за средствата, които са били поискани за основен ремонт на пътища и така са били прикривани зад „текущ ремонт и поддръжка“. Вицепремиерът Асен Василев съобщи, че ще даде доклада на междуведомствената комисия на прокуратурата.

„Още през март, когато се поискаха 1 милиард и 100 милиона лева за стари плащания“, отговори Петков на въпрос кога е разбрал, че милиардите ще отидат "за корупция“. „Това са герберските строителни обекти, за които всички толкова много чухме, и пак за тях бяха поискани милиард и 100 милиона. Странното за мен беше, че тогава се поиска 40% от оценката за обществената поръчка да бъдат критерии, които не са цена, а някакви неясни критерии, за които някакви комисии в МРРБ да слагат точки. Това даваше пълната предпоставка средствата, изплатени от МРРБ, да отиват при точно избрани фирми. Тогава ние отказахме това разпределение между цена и други критерии и казахме, че най-много бихме се съгласили на 80% цена и 20% други критерии. Това беше първият ясен конфликт“.

„Интересното в този разговор беше, че имаше предложение тогава да е поне 70:30 между ценови критерии и неценови критерии, като това предложение дойде от Тошко Йорданов и от Слави Трифонов. И ние казахме: "Не! 80:20 е най-високото разпределение на неценова оферта", защото вярваме, че тогава шансът за корупция е много по-малък“, добави Петков.

Следим на живо случващото се в парламента в петък - ТУК.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Без пенсия за репресирани: Комисия в парламента отхвърли идеята на ГЕРБ и ДПС

Асен Василев не е получавал призовка за разпит (ВИДЕО)

Петър Витанов обяви, че няма да се кандидатира за евродепутат

"Министерството не е хан": Асен Василев отрече да се е срещал с обвинените в контрабанда

Имало ли е натиск в "Митниците"? Дългогодишен служител проговори пред временната комисия

Метлата "Главчев" - не избори, а предизборна чистка

Христо Иванов пита каква е позицията на Елена Йончева за войната в Украйна

ГЕРБ се регистрира за изборите и поиска правителство с ярки политически фигури

ГЕРБ и ДПС внесоха закон срещу рекламите в хазарта (ВИДЕО)

Няма да дадем държавата да се управлява от Пеевски: ПП-ДБ се регистрираха за изборите 2 в 1

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика