Петков за Радев: При разделение на властите е хубаво едната да предупреждава другата

7762
Петков за Радев: При разделение на властите е хубаво едната да предупреждава другата
Снимка: БГНЕС

Когато има разделение на властите, е хубаво едната да предупреждава за рискове другата власт. Така го видях аз - като предупреждение, не като жълт картон.

Така премиерът Кирил Петков отговори на въпроса дали вижда жълт картон в предупреждението на президента Радев за "Булгаргаз".

Петков потвърди: При 60% ваксинирани и под 5% заетост на интензивни легла махаме зеления сертификат

Ако стигнем до 60% ваксинация или ако паднат интензивните легла под 5% тогава махаме зеления сертификат. Така премиерът Кирил Петков по...

В предаването "Още от деня" на БНТ той обясни, че мораториумът може да отпадне "в първия момент, когато сме сигурни, че няма как системата да намали повече цените".

"Никакви посредници няма да се вкарват никъде. Идеята е да вземаме най-евтиния газ без никакви посредници. Имаме един скъп доставчик, имаме един евтин - изведнъж ние се отказваме от евтиния, защото имаме някакво оправдание. Сега новото правителство пита евтиния доставчик - може ли да ни вкарате допълнително газ и те ни казват - може, но понеже сте се отказали от тези количества до даден период, ще ви ги дадем на пазарна цена и какво се случва на 1 януари - нека всички българи да платят с 30% повече", поясни Петков.

Оставката на Цацаров е една голяма стъпка напред, коментира премиерът по темата за съдебната реформа. "Много бихме се радвали опозицията да подкрепи за пръв път да имаме независима съдебна система, но това не може да бъде функция на някакъв тип търговия. Рано или късно, аз вярвам, че тази промяна ще се случи", каза Петков.

"Този човек, който беше номиниран за председател на КЕВР - първият път ни отказа", съобщи Петков. По думите му отговорността за промяната е споделена, затова той поздрави номинирания за председател за това, че е загърбил личния си живот.

Радев срещу Кирил Петков: Обикновен спор или заявка за конфликт?

Румен Радев и Кирил Петков са в сблъсък за пръв път - по темата за Северна Македония и визитата на Петков там. Накратко: Радев критикув...

По повод решението на съда за списъка "Магнитски" премиерът каза: "Когато имаме един голям риск за публичните предприятия, служебният кабинет реши да го ограничи. Така че, ние трябваше да опазим публичния интерес и действията бяха правомерни".

Петков разясни и позицията си по бюджета: "Първата основна идея е това да бъде бюджет на растежа. Вкарваме публични инвестиции от 5,8% от БВП, почти ги удвояваме, което ще даде много работни места и възможности за много бизнеси. На нас ни трябва инвестиция в човешки ресурси, не само капиталови инвестиции. Затова слагаме много ясен приоритет - инвестираме в учителските заплати, в детски градини и детски ясли. Дефицитът е 4,1% с ковид мерките, без тях е 2,5%, което изцяло ни дава възможност да кажем, че сме изцяло в критериите на ЕС", обясни премиерът.

"За инфлацията има два аспекта - единият е цените в цяла Европа, там нямаме контрол. Втората част, което е българският компонент, е увеличаването на пенсиите", каза още Кирил Петков. Той призна, че "няма министерство, в което да отворим някоя папка и да не виждаме огромен проблем".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Мартин Димитров, ПП-ДБ: Има спешна нужда от предоговаряне по казуса "Боташ"

Росен Карадимов: До месец и половина ще изработим новата стратегия на ББР

Бойко Пенков се завръща в МЗ, премиерът назначи шестима заместник-министри

Асен Василев: Сделката "Боташ" е изключително неизгодна, плащаме по 1 млн. на ден

Ивайло Мирчев: Договорът с „Боташ“ е една от най-лошите сделки в историята на България

Младите приемат членството ни в ЕС за даденост: Оценка на Европарламента в България

Митов изпрати официално писмо до премиера, за да се откаже от външно министерство

Още уволнения на зам.-министри в кабинета Главчев

Стефан Тафров повежда "Да, България" към евроизборите (СНИМКИ)

Жечо Станков внесе доклада за "Боташ" (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика