Петър Стоянов: На 4 февруари 1997 г. се движех по ръба на Конституцията

18162
Петър Стоянов: На 4 февруари 1997 г. се движех по ръба на Конституцията
Снимка: БГНЕС

На 4 февруари 1997 г. се движех по ръба на закона. Това си припомни президентът и бивш лидер на СДС Петър Стоянов.

На историческата дата лидерът на БСП Георги Пърнова и Николай Добрев в 11.50 ч. дошли с една папка, в която има готов състав на ново правителство. То е щяло да бъде оглавявано от Николай Добрев.

Петър Стоянов сравни Костов с Луканов, не бил готвил метеж срещу Командира

Президентът Петър Стоянов сравни лидера на ДСБ Иван Костов с Андрей Луканов. Държавният глава в периода 1997-2002 година разкри, че е и...

Двамата дали папката на Стоянов, който я погледнал, видял какво има в нея, и я върнал. В ефира на БНТ бившият лидер на СДС си припомни, че така се движел по ръба на Конституцията, тъй като в нея е записано, че папката трябва да се бъде внесена в НС.

Ако това се е случило, БСП е щяло да има ново правителство, тъй като в тогавашния момент партията е имала 125 депутати. След връщането на папката, Стоянов свикал заседание на Консултативния съвет за национална сигурност за 14 ч. следобед. Чак там, след като видяли и разбарали какво опасност крие вторият им мандат, "червените" се отказали.

Президентът Стоянов се върна към 1997 г., обяснявайки, че по време на събитията е бил държавен глава от едва 12 дни. Той не можел да разчита на помощ от правителството, тъй като кабинетът на Жан Виденов е подал оставка. Същевременно в парламента, който е бил непрестанно обграден от недоволни хора, БСП са пеели "Партизан за бой се стяга". 

Не исках БСП да бъде натиквана в ъгъла след събитията от 4 февруари. Това щеше да означава, че партията ще се чувства онеправдана и ще прави демостранции. Всичко това щеше да е проблем по пътя ни към ЕС и НАТО, припомни си Първнов. Той добави, че "червените" са се отказали, но под натиск.

Преходът няма ярки защитници, заяви Стоянов

Проблемът с прехода е, че във вида, в който преходът се разви в последните 25 години, той почти няма видими ярки и дефинирани защитници...

Пресконференцията "Боянски ливади" беше грешка, върна се още по-назад във времето бившият лидер на СДС. Според него с това събитие президентът Желев се е опитал да посочи грешките на своите, но това е било разчетено неправилно и кабинетът на Филип Димитров е бил "разкостен" от всички.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика