Петър Стоянович поиска полицейско звено за културата

11065
Петър Стоянович поиска полицейско звено за културата
Снимка: БГНЕС

Опазването на културното наследство е една от водещите задачи, които Министерството на културата си поставя, а създаването на полиция по въпросите на културата ще бъде част от мерките в тази посока. "Културната полиция" ще работи в сътрудничество с ДАНС и Министерството на културата, идеята за създаването й е почерпена от опита на Италия. Това заяви министърът на културата д-р Петър Стоянович, предаде БГНЕС.

В Министерството на културата е възможно да има по-голяма видимост, прозрачност и нагледност на действията ни. Завръщането на Дамаскина от 19 век и огърлицата от римско злато, датираща от 3 век, са доказателство за това, че нашите усилия дават плодове, подчерта министърът.

Министърът на културата каза още, че завръщането на Дамаскина и огърлицата попълват бели петна в историята, а МК има и идея част от ценностите да останат в сградата на ведомството и да се организира частична изложба.

Днес стана ясно още, че между първото и второто четене в Народното събрание на новия Наказателен кодекс, МК ще предложи прецизиране на термините археологическа ценност и научна щета. В сега действащият Закон за културното наследство не са предвидени обстоятелствата, при които иманярите, разкопавайки археологически обект, могат безвъзвратно да разрушат археологическите пластове и на практика да лишат бъдещите поколения от ценна научна информация.

Трафикът на античната златна огърлица от 3 век е предотвратен след сигнал на журналисти, подаден в ДАНС, а лицата, които са подготвили трафика са задържани в Благоевград при осъществяването на сделката.

Според категоричното мнение на експерти, златната римска огърлица е оригинална и датира от 3 век. Изработена е от висока проба злато, с тегло 38,55 г. Състои се от верижки от преплетени сегменти, разположени в двата края. В центъра са разположени два вида редуващи се мъниста. При изработването на квадратните мъниста вероятно се е целяло постигането на ефекта на отразяване и пречупване на слънчевите лъчи. Огърлицата е уникално произведение и представлява един от най-добрите образци на римското златарско изкуство в източните провинции на римската империя.

Дамаскинът на даскал Тодор Пирдопски датира от 19 век. По искане на Министерството на културата през май 2010 година, той е спрян от продажба в аукционна къща. Ръкописът е автограф на един от последните български книжовници, преписвали книги от ръка на ръка. Дамаскинът съдържа 29 слова на различни светци, предимно чудотворци. Украсен е с 26 цветни миниатюри, илюстриращи съдържанието на словата.

Стоянович: Резултатите за азбеста не са излезли, като ги видите ще стане ясно защо не става сградата на Баба

"Не са излезли резултатите от азбеста", "Вие като видите резултатите ще ви стане ясно защо не сте на ул. Баба." В тази последователност...

България ще домакинства на спомагателния комитет на ЮНЕСКО, който урежда въпросите на борбата с незаконния трафик и културните ценности. На форума се очаква спомагателният комитет да излезе с предложение за правилника за прилагане на Конвенцията за опазване на културните ценности.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика