ПФ внесе промени в ИК: Задължително гласуване и активна регистрация

6316
ПФ внесе промени в ИК: Задължително гласуване и активна регистрация
Снимка: БГНЕС

Патриотичният фронт внася предложения за промени в Изборния кодекс, в НК и в Закона за събранията, митингите и манифестациите, предаде „Фокус“.

Промените в Изборният кодекс са за въвеждане на задължително гласуване, добавят се текстове за хора с увреждания, защото до момента не е имало такива текстове и сега с тях създаваме реда на гласуване, каза председателят на ПГ на Патриотичния фронт Валери Симеонов на брифинг в Народното събрание във връзка с предложени от партията законодателни промени в изборното законодателство.

ГЕРБ няма да инициира промени в изборното законодателство

Това, което сме обсъдили в Изпълнителната комисия и това, което представихме на консултациите пред президента е, че ПП ГЕРБ няма да ини...

Той каза, че избирател, който не е гласувал без уважителна причина, ще се санкционира. Предвижда се и да се създават табла за уведомяване на РПУ и Районния прокурор при нарушаване на изборното законодателство, защото до момента не е имало на кого да се оплачат хората.

„Променя се реда за образуването на изборните секциите в държави-членки на ЕС образуването на секции става по реда за задължителното гласуване. В останалите държави секции могат да се образуват само представителствата на България“, поясни той, като посочи, че се създават и оперативни щабове за нарушаване на изборния кодекс, които да работят 1 месец преди изборите.

„Въвежда се активната регистрация, а именно задължението всеки да се регистрира не по-късно от 35 дни преди провеждането на изборите, като с това се дава възможност да бъдат изчистени мъртвите души в избирателните списъци“, заяви Симеонов. Той каза, че се променя и срокът за съставянето на списъците с 10 дни.

Симеонов коментира, че се въвежда текст, с който се забранява да се подаряват подаръци с по-висока пазарна стойност от 2 лева. „ДПС са майсторите на подкупването на избирателя“, заяви Симеонов, като обясни, че и много други партии са се поддали на този модел включително и ГЕРБ да подаряват вещи на стойност 15-20 лева, като тениски и шапки. „Смятаме, че това представлява имотна облага срещу гласуване“, каза той.

РБ иска промените в изборния кодекс да се случат до април

Ключово е да има промени в Изборния кодекс и те да се случат до края на април. Това заяви днес зам.председателят на ДБГ и съпредседател...

Той каза, че ПФ предлага и промени в Наказателния кодекс, с които се променя срокът на наказанието затвор за даване на противоконституционно упражняване на правото на глас, което да се наказва от 1 до 6 години затвор. Друга промяна, която се предлага е в Наказателния кодекс и тя е, че отпечатването на бюлетини, който не са по изборното законодателство да се наказва между 1 до 5 години, като Симеонов, обясни, че с това се въвежда долна граница на наказанието. „Който провежда агитация на език, различен от българския език, се наказва от 1 до 3 години затвор и глоба до 20 000 лева“, обясни Валери Симеонов като изтъкна, че това е друга поправка, която се готви в НК.

ПФ предлагат и промени в Закона за събранията митингите и манифестациите - да се създаде алинея трета и да се провеждат митингите само на официалния български език.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика