Пиарката на Борисов "Севи" и куп въпроси към нея. Коментар на адвокат Янкулов

16853
Пиарката на Борисов "Севи" и куп въпроси към нея. Коментар на адвокат Янкулов
Снимка: Министерски съвет

Адв. Андрей Янкулов коментира как се отразяват разкрития за електронно общуване на публични личности и длъжностни лица по повод последния нашумял случай. Припомняме, чe депутати заснеха как главният прокурор Иван Гешев си пише лични съобщения с контакт под името "Pi ar Sevi Boiko" по време на заседанието на парламентарната правна комисия в петък. На него на второ четене бяха приети законодателните промени за връщане на Бюрото за защита на свидетели от прокуратурата в правосъдното министерство. Според народните представители, разпространили кадрите с чата на Гешев, той е комуникирал с пиарката на бившия премиер и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов – Севделина Арнаудова.

Ето какво написа адв. Янкулов във Фейсбук. Публикуваме без редакторска намеса: 

Едва ли много хора помнят, но миналата година един прокурор от Окръжна прокуратура Русе подаде оставка, защото името му се беше появило из телефоните на някой от братята Бобокови. Беше обявено, че търсил съдействие от тях да бъде избран за шеф на Окръжната прокуратура. Преди оставката му главният прокурор беше разпоредил цялостна проверка на работата му за срок от три години назад.

Само отварям една скоба да напомня за сравнение, че точно по същото време по "Осемте джуджета" излезе на бял свят бруталната схема за присвояване на иззетите като веществени доказателства злато и пари на Явор Златанов от фирмата "Изамет", задържан по дело на Специализираната прокуратура. Никой не разпореди проверка на ничия работа за три години назад, макар и от извадените документи и разкази тогава да можеше да се заподозре обосновано, че схемата едва ли е случайна и се прави за първи и последен път.

Сега името на пиарката на бившия премиер се появява с фамилиарното "Севи" на фамилиарното "Бойко" в телефона на главния прокурор и той си разменя съобщения с нея по време на заседание на правната комисия в парламента.

"Севи" е уличена от обвиняемия бизнесмен Васил Божков, че е била посредник в корупционните сделки между него и "Бойко", които обвиняемият твърди, че са осъществявани, но не са разследвани. "Севи" е и лице със значително имотно състояние, натрупано като пиар на държавен служител, макар и висш. Няма данни да е разследвана.

По данните, съдържащи се в публикувани през миналата година записи, че "Бойко" е упражнявал натиск върху държавни служители, има отказ от образуване на досъдебно производство. Не са достатъчни за започване на разследване. Най-любопитното по тази прокурорска проверка не е крайният акт, с който е завършила, а фактът, че прокуратурата не е изследвала дали гласът в записите е на бившия премиер Борисов. Обаче е питала споменатите лица дали някой им е оказвал натиск и те, разбира се, са отрекли. Но не става ясно защо се е проверявало съдържанието на записа, ако гласът от него е примерно на Ненчо Балабанов и той си говори там някакви смешки.

На 04.12.2019 г. в предаването "Лице в лице" бившият премиер Борисов заявява, че нямало по-добър от Иван Гешев за поста главен прокурор и вероятно индиректно признава, че е оказвал влияние за избора му с реторичния въпрос "А кой да сложа?"

"А кой да сложа? Мая Манолова ли да сложа?“...."Срещнах се, няма по-добри, има по-мързеливи. Оглеждах и няма – мързеливи, мързи ги… Искаха да направим техен човек или Христо Иванов главен прокурор, няма, омръзна ми вече на мой гръб да се заемат постове и после да им слушам глупостите“

Частта за ролята на бившия премиер в назначенията в съдебната власт е от 15:15, обсъждат се и Лозан Панов, и Сотир Цацаров:

Арнаудова чатила с Христо Иванов, Мая Манолова, Десислава Радева

Познавам главния прокурор Иван Гешев. Отразявали сме десетки събития заедно. В петък обсъждахме ставащото в правната комисия и изказван...

https://btvnovinite.bg/.../pravitelstvoto-predlaga-do-dni...

 

Вчера (12 септември) мeдийният cъвeтник кoмeнтирa темата: 

"Aз нe крия, чe пoзнaвaм глaвния прoкурoр, имaмe дeceтки cъбития зaeднo, oтрaзявaли cмe ги - кoнтрaбaнднитe цигaри, eдин куп aкции... В рeaлнo врeмe ce излъчвaшe вcичкo, нитo e зaкритa кoмиcия, тя бeшe прeдaвaнa нaвcякъдe. Oбcъждaхмe тoвa, кoeтo виждaтe - кoй ce изкaзвa", зaяви Aрнaудoвa

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Петков: Пеевски и Борисов не притежават тази държава (ВИДЕО)

ПП-ДБ, БСП, "Възраждане" и ИТН свалиха председателя на парламента (ВИДЕО)

Пеевски за обединението срещу Желязков: Видяхте неограничения кеш на коалицията на пудела (ВИДЕО)

Борисов: Честито на новата сглобка, ние се отървахме от ПП (ВИДЕО)

Проблем с кворума в парламента, ГЕРБ и ДПС опитват да спасят Росен Желязков

ИТН: ПП-ДБ провалиха кворума, спасявайки Росен Желязков (ВИДЕО)

Искрен Митев и "Възраждане" в пореден сблъсък: Стигна ли се до бой в парламента?

Не се очертава лесна и стабилна коалиция: Политолози за очакванията след изборите

Председателят на ЦИК се надява да няма пак "кодове" за машините

Росица Матева: ЦИК работи за честни избори 2 в 1

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com