Плевнелиев: България ще вземе решение за КТБ през октомври

21690
Плевнелиев: България ще вземе решение за КТБ през октомври
Снимка: БГНЕС

Българските власти ще вземат решение какво да правят с Корпоративна търговска банка (КТБ) само след обявяването на резултатите от одита към средата на октомври, заяви президентът Росен Плевнелиев пред Ройтерс, предаде БГНЕС.

Той допълни, че назначеното от него служебно правителство ще работи за това българските банки да бъдат поставени под европейско наблюдение и ще задейства процеса по присъединяването на България към еврозоната до 2020 г.

Президентът заяви, че Централната банка може да вземе решение през октомври дали да стабилизира банката или да я остави да рухне и за това доколко да бъдат защитени вложителите. Той обеща, че администрацията му ще подкрепи напълно усилията на Централната банка.

"Има международен, вътрешен одит от уважавани международни и български одиторски компании. За момента нито политиците, нито правителството могат да направят нещо, остава им само да изчакат цифрите", заяви Плевнелиев.

Той призова притежателите на облигации да бъдат "търпеливи", докато завърши одитът. Плевнелиев заяви, че КТБ била "специален случай" и че като цяло българските банки са много стабилни и ликвидни. Той подчерта, че България успешно е емитирала дългови книжа за 1,5 милиарда евро през юни, въпреки масовото изтегляне на пари от банки.

В понеделник депутатите в отиващия си парламент отказаха да одобрят предложение за увеличение на фискалния дефицит и за нов дълг, стеснявайки периметъра на действие на служебния кабинет. Плевнелиев заяви, че въпреки това служебното правителство ще предложи увеличение на фискалния дефицит до малко под 3% спрямо планираните 1,8%, макар за това да е нужно одобрението на следващото правителство и парламент.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика