Плевнелиев: Цяла България реди служебно правителство, но не и президентът

2213
Плевнелиев: Цяла България реди служебно правителство, но не и президентът
Снимка: БГНЕС

Президентът Росен Плевнелиев заяви пред БНТ, че в момента мисли само как да не допусне политическата криза в страната да прерасне в парламентарна. По думите му съставянето на служебен кабинет не е на дневен ред за него, тъй като му предстоят още консултации с парламентарно представените партии.

"Имам чувството, че цяла България реди служебно правителство, само не и президентът. Като човек, който добре познава Конституцията мога да кажа, че най-важното нещо за страната е да не се допусне парламентарна криза", добави Плевнелиев. Той уточни, че смисълът на консултациите с партиите не е да се коментират имена за бъдещи министри или да се обсъжда кога да бъдат предсрочните избори. Целта им била да се намери общо решение за излизане от политическата криза.

В петък Плевнелиев провежда консултации с БСП

Президентът Росен Плевнелиев започна консултации с парламентарните групи в 43-то Народно събрание след гласуваната оставка на правителс...

Държавният глава посочи и друг пример за това, че в момента не служебното правителство е най-важната му работа. "Страната все още няма бюджет. Нима смятате, че мога да мисля какви назначения да направя при положение, че не са осигурени средства, за да работи нормално държавата."

Той добави, че има право да свика извънреден Консултативен съвет по национална сигурност (КСНС). Той ще се проведе след консултациите с парламентарно представените партии. На него ще бъде избрана дата за предсрочните избори и каква ще бъде методологията на провеждането им. Това обаче ще стане, само ако нито една партия не поеме отговорност да вземе мандат за управление.

Плевнелиев потвърди, че ще консултира състава на служебното правителство с наследника си ген. Румен Радев.

„Моят апел към политическите партии е: нека положим усилия да потърсим и да намерим устойчиво решение в рамките на действащото Народно събрание. Ако това е невъзможно, продължаваме напред, като се опираме върху устоите на българската Конституция и на върховенството на правото", каза още държавният глава в отговор на журналистически въпрос.

Плевнелиев свиква консултативен съвет заради политическата криза

Президентът Росен Плевнелиев съобщи, че след политическите консултации ще свика заседание на КСНС. На него той очаква партиите да се об...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика