Плевнелиев призова за отговорен дебат по заема за 16 млрд. лв.

8548
Плевнелиев призова за отговорен дебат по заема за 16 млрд. лв.
Снимка: БГНЕС

Президентът Росен Плевнелиев призова за отговорен дебат по заема за 16 милиарда лева, предаде БНР.

"Никога досега не е имало толкова изгодни възможности за финансиране на държави. Никога. Европейската централна банка произведе хиляди милиарди евро и те са с отрицателни лихви. Трябва да се възползваме, но не да политизираме излишно и не да изпуснем момент, в който да икономисаме по стотици милиони левове на българските граждани от лихви. Трябва да го направим с аргументи, отговорно, парламентът е на ход", заяви той.

Политиците изкривяват спора за 16-те млрд. лв. дълг

Вече две седмици най-горещата тема в България е обсъждането на бюджетния дефицит, държавния дълг и начина на финансирането им. Жалкото...

"Ако при една такава ясна елементарна ситуация, в която има и смисъл, много сериозен, българският политически елит днес се провали, това означава нова фаза на стабилност, която никой от нас не си пожелава", допълни Плевнелиев.

"Господин Горанов, като министър на финансите, е длъжен да обясни - не само Народното събрание и народните представители, народът трябва да знае точно колко пари за какво и как ще се похарчат. Разбира се, това трябва да стане. Аз изхождам от съображението, че трябва да се случи и днес в Народното събрание, в рамките на един отговорен дебат, колко пари трябва да се вземат и, разбира се, по каква процедура да се вземат. И тогава, когато наложих вето на бюджета, и сега, и за в бъдеще аз винаги ще заставам на страната на прозрачността", заяви още президентът.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика