Плевнелиев: Стига скандали и реваншизъм, трябват ни решения

24045
Плевнелиев: Стига скандали и реваншизъм, трябват ни решения
Снимка: БГНЕС

Рано е да се раздават постове. Въпреки това обаче, нека да съм категоричен, че всеки един от нас е време да говори. Това се отнася за министър-председателя, както и за президента, както и за политиците, защото нацията очаква от нас решения. Това заяви президентът Росен Плевнелиев в Казанлък, предаде БГНЕС.

Искам да гарантирам на българския народ, че се отнасям много отговорно към своите ангажименти в политическата криза, в която се намираме. Имам добра комуникация с лидерите на парламентарно представените политически сили, проведох разговори и с Борисов, и с Местан, и със Станишев, продължавам да имам добър контакт и диалог с всеки един от тях. Искам да гарантирам също така, че в трудната политическа, а очевидно и очертаващата се парламентарна криза в България, не само държавният глава, но очаквам и от всички политици да се отнесат по един отговорен начин. Стига вече със скандалите, с противопоставянето, на нас ни трябват решения, допълни Плевнелиев.

Той подчерта, че е ясно, че страната отива към предсрочни парламентарни избори през есента, както е ясно и това, че датата на изброите е важна, но има и много други важни неща да се свършат. "За мен не е просто важно кога, но и какво има да се върши. Искам да проведа поредица от разговори с политическите лидери, търсейки съгласие с тях, ще го нарека широко, защо не и национално съгласие за провеждане на реформи, тъй като очевидно оттук нататък ни чакат избори, коалиционни правителства. Но проблемите в сектор здравеопазване, в сектор администрация, в сектор пенсионно осигуряване, проблемите в енергетиката и в много други сфери на държавата, спрените еврофондове, международният имиджов проблем, който имаме, не ни чакат, и те не се интересуват от избори, а се интересуват от здрава, отговорна, политическа работа. Това, което ще направя в следващите дни, докато фиксираме формата и разбира се начина, по който политическият елит на държавата заедно, надявам се в съгласие и синхрон, ще излезе с ясно послание към нацията кога, но и какво ще се свърши, за мен е важно да го извършим по един достоен начин", уточни Плевнелиев.

Още веднъж формулирам ясно тезата: кога, но също така кой, какво има да върши до парламентарните избори, повтори президентът. Той заяви, че политическите лидери трябва да бъдат честни към народа. "Народът пожела референдум, народът си сложи подписите под желанието за референдум. Нека тънки политически сметки да не са гърба на народа и на неговото желание, нека да работим за повече демокрация, това означава пряка демокрация, това означава референдум. Питайте го този народ, преди да влезете в едни тънки сметки кога и как, и по какъв начин ще променяте Конституцията. Трябва също да си даваме сметка, че когато се говори за задължително гласуване, не само въпросът е кога да се въведе, но и как да се въведе. Как ще дадем шанс на милион и половина български граждани извън България да гласуват, ако ги задължим да гласуват", попита Плевнелиев. И неслучайно в референдума имаме последователност – мажоритарен избор, задължително гласуване, електронно гласуване. За да може когато задължим хората, където и да са българите по света, да могат да гласуват, подчерта Плевнелиев.

Попитан дали България може да повтори модела на Германия, той отговори, че вече е посочил, че голямата коалиция в Германия се е случила не защото просто трябва да излязат от една трудна и за Германия следизборна ситуация, но преди всичко защото лидерите в Германия на различните политически партии в продължение на десетки години, най-малкото са си говорили. "Най-малкото е имало диалог между тях. И когато има споделени ценности, когато има подход, нещата се получават, докато в България се даваме на прокурори и от високата трибуна обявяваме кой кого има намерение да убие или да не допусне никога повече да бъде на власт. Искам да помоля всички политици в тази държава: спрете реваншизма. Народът не го очаква това от вас, народът очаква отговорно решение на българските политици за трудната политическа ситуация, в която се намираме и икономическа, демографска, каква ли не криза. Те изискват не реваншизъм, а отговорен подход. Затова аз като държавен глава, още веднъж декларирам, че няма да редя никакви коалиции в президентството, това не е ролята на президента, но аз ще се боря за подхода. Подходът е широко, защо не и национално съгласие за реформи, за подход, който е разумен, за диалог, за надграждане по 5 стратегически приоритета на тази държава, пенсионна, образователна реформа, здравеопазване, енергетика, еврофондове. И ако по тези неща нямаме съгласие, ние ще завъртим държавата в една криза, която и италианските кризи от година за година ще ни се видят цвете", заяви Плевнелиев.

Плевнелиев: Очаквам от НСО да действа професионално и надпартийно

В Национална служба за охрана се проведе работна среща на президента на републиката с ръководния състав на Национална служба за охрана ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика