Плевнелиев: Управляващите се правят, че референдумът за изборните права не съществува

17544
Плевнелиев: Управляващите се правят, че референдумът за изборните права не съществува
Снимка: БГНЕС

Апелирах многократно инициираният от мен национален референдум за изборни права на гражданите да се проведе заедно с предстоящите европейски избори. Така със сигурност щяхме да съчетаем ползите от пряката и представителната демокрация и да повишим чувствително избирателната активност. Това каза президентът Росен Плевнелиев в изявлението си по повод началото на предизборната кампания за изборите за членове на Европейския парламент на 25 май, предаде „Фокус”.

„Над 570 000 подписа бяха събрани от граждански инициативен комитет само за няколко седмици. За съжаление, управляващите се правят, че тези граждани и този референдум не съществуват”, подчерта държавният глава.

Плевнелиев назначи с указ Метин Сюлейманов за член на ЦИК

Президентът Росен Плевнелиев издаде указ за попълване на състава на Централната избирателна комисия и назначи Метин Мехмедов Сюлейман...

„Вярвам, че България може да бъде модерна и просперираща в един силен и интегриран Европейски съюз. Предстоят ни избори за бъдещето на Европа, за нашето бъдеще. Става въпрос за мястото на България в нашия общ дом, защото Европа – това сме ние. С качествен дебат и силно участие на гражданите ще дадем пример, че се съобразяваме с желанието и гласа на народа. Да го направим за собствената си демокрация, да го направим за Европа”, заключи Плевнелиев.

На 25 май за нашето доверие ще се борят 15 партии, 6 коалиции и 4 независими кандидати. Участниците в изборите ще имат възможност да представят своите платформи, идеи и визия за развитието на България и ЕС, заяви Плевнелиев, цитиран от БГНЕС.

На пълните преки избори в далечната 1979 г. гражданите на 9 страни са упражнили правото си на глас, тази година това ще сторят 400 млн. избиратели от 28 държави. Предстоящите избори са различни и защото за първи път предизборната надпревара започва с партийни номинации за председател на ЕК. За първи път хората ще гласуват не само за партийни кандидати и програми, но и за подкрепа на персонални кандидатури. Това са първите избори след влизане в сила на договора от Лисабон, чрез който ЕС започна нова фаза на демокрация. На избори да не мислим за злободневните теми, а да търсим отговора на въпроса къде искаме да бъдем след 5 г., затова е важно страната ни да не бъде пасивен наблюдател. Призовавам българските политици да проведат истински качествен дебат по европейския дневен ред, заяви Плевнелиев.

Той е убеден, че българските граждани го заслужават.

"Ние можем да допринесем за развитието на ЕС. Истинските български патриоти са ни завещали тази цел да намерим своето място в обединена Европа. Българската нация е една от най-проевропейските и това задължава българските политици да направят реалистична кампания с ясни аргументи. Компроматната война, безкрайните скандали, очернянето на опонента не е избор, а цели отдръпване на хората от политиката и гласуването. Българските граждани имат право да чуят ясно позицията на всеки от кандидатите. Европейските теми дават възможност на всеки участник да очертае позицията и различията си, за или против членството в Еврозоната и банковия съюз, за или против създаването на общ енергиен съюз, как да се балансират принципите на свободния пазар и солидарността", изброи президентът.

"Има опасност ЕС да се раздели на център и периферия, на държави в Еврозоната и на държави извън зоната, за повече или по-малко Европа, това са генерални въпроси и в България не може да се мълчи по тези въпроси. Историята на Европа може да се промени - на Европа преди или след Крим. Има опасност светът трайно да се върне към Европа на 19 век. Това са теми, които определят бъдещето ни. Дали ще бъдем в периферията на ЕС или в сърцето на евроинтеграционните процеси. Дали Балканите ще продължат курса към мирно развитие или и те ще бъдат трайно дестабилизирани. България не трябва само декларативно да се противопоставя на идеята за Европа на две скорости и на лансираната политика от Русия. От всички нас зависи чрез решенията, които предлагаме, да бъдем двигател на позитивната промяна за по-силен и интегриран ЕС, което е единственият шанс на всяка държава- членка да бъде фактор на глобалната сцена", подчерта Плевнелиев. Той заяви, че силата на обединена Европа е, че и малките и големите имат своя глас.

"Дълг на българските политици е чрез поведението си, чрез градивността си да преодолеят противопоставянето на богати и бедни, на малки и големи нации, това няма да стане чрез пасивност и ниско самочувствие. България е длъжна да добави стойност към ЕС още повече в решителен момент, а не да седи безмълвно в ъгъла и да играе ролята на нечий троянски кон. Партиите са в дълг на избирателите си. Там, където има консенсус, той е премълчаван в името на удобното в момента остро политическо противопоставяне. Политиците са в дълг на активните граждани", добави Плевнелиев.

"Досега виждаме само взаимни обвинения в некомпетентност и провал. Не бива да допускаме да се провалим при осъществяването на възможностите, които членството в ЕС ни дава. Няма как да се избегнат въпросите за икономическата криза и безработицата. Важно е всяка партия ясно да определи позицията си за общите мерки в ЕС за намаляване на безработицата чрез гаранции за увеличаване на младежката заетост, подобряване на бизнес средата и насърчаване на предприемчивостта на малките и средни предприятия, а не на олигархията. Професионалното образование е основен механизъм за бърз преход към работно място от училище. Това трябва да се въведе в България в най-кратки срокове. Благодарение на консенсуса през февруари 2014 г. в президентството, България има план за дългосрочно развитие, а именно Национална програма за развитие България 2020. Без договора за партньорство с ЕК България 2020 няма да се случи. Тук също трябва да имат дебат. Днес отново сме в ситуация и отново много ще се обещава, призовавам към реализъм и честност. Да обещаем само това, което можем да изпълним. Трябва да оценим очакванията на българските избиратели. Да сме наясно как хората гледат на предстоящите избори за ЕП," подчерта Плевнелиев.

Той допълни, че ЕП взема важни решения, които се отнасят към живота ни. "Зависи от политическите партии и техните кандидати. Над милион българи живеят в държави-членки на ЕС. Нека с мисъл за националните интереси и с отговорност пред държавността да бъдем на нивото на очакванията. Избирателната активност е в зависимост от това какво предлагат политическите партии. Стремежът да се отблъсне масовият избирател, за да се контролират твърди ядра, не води до нищо добро. Нека острото политическо противопоставяне да отстъпи пред национално отговорните послания. Призовавам за толерантен и градивен дебат", каза президентът.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика