По-висока избирателна активност и балотажи на повече места: Прогнозите на експертите за местния вот

2941
По-висока избирателна активност и балотажи на повече места: Прогнозите на експертите за местния вот
Снимка: БГНЕС

Когато хората мислят за местната власт, рядко мислят за парите. Виждали ли сте някои да проблематизира проблема на общинския бюджет? Когато се говори за градска среда, ние си говорим за непосредствената среда на нашия регион. Това каза социологът Първан Симеонов от "Галъп" пред БНТ. Той даде примери как вече има спорове коя улица да е пешеходна, за велоалеи и т.н. Според него от тази гледна точка в тази кампания ще се завърне и социалното говорене.

За кметската надпревара и трусовете в държавата - кой на какво ще заложи и как ще се позиционира и кои ще бъдат важните теми в предизборната битка в студиото на "Референдум" по БНТ коментираха Димитър Ганев от изследователски център "Тренд", Боряна Димитрова о т "Алфа Рисърч", Елена Дариева от "Насока", Първан Симеонов от "Галъп" и Добромир Живков от "Маркет Линкс".

Още: "Не е ясно какво можем да очакваме": Столичната ОИК с предупреждение за протоколите на местния вот

Според Димитър Ганев от "Тренд" когато става дума за малките общини, държавата им е толкова далеч, че не разчитат на нея. Общината се оказва най-големият работодател и целият бизнес разчита на обществените поръчки на общината, каза още той. По думите му в тези по-малки общини на се наблюдава феодализиране на определени общности. Държавата не може да влезе в тези общини, до степен, в която трябваше да намесят репресивните органи, за да се намесят в една община, каза още той.

На места има изключително тежки зависимости на местен бизнес, заетостта, помощите за отопление пряко зависят от местната власт и има кметове, които толкова дълго управляват, че се превръща в местни феодали. Има опити тази тенденция да бъде пречупена, заяви от своя страна пък Елена Дариева.

Още: Не се побират в бюлетината: ЦИК се чуди какво да прави с дългите имена на коалициите (ВИДЕО)

По-висока избирателна активност там, където са по-изравнени силите и има по-сериозна поляризация прогнозира Добромир Живков от "Маркет линкс". Предполагам, че в общините, в които има изявен лидер, да не е толкова висока. Интересно ще бъде, защото според мен битките за общинския съвет също ще са стимул на гражданите да участват в местните избори. Влизат в общините нови политически сили - в общинските съвети ще има най-сериозно пренареждане, каза още той, цитиран от 24 часа.

Боряна Димитрова от "Алфа Рисърч" се съгласи, че където има ясна конкуренция, тогава участието е по-високо. И предупреди да не се подценява елемента на мажоритарността. Всяка една община е различна - всяка има свой казус. Тя прогнозира спад на местните партии и засилване на националните в местния вот, както и повече балотажи в сравнение с предишни години.

Първан Симеонов пък заяви, че политизацията на места намалява. Особено в по-малките места няма политическа среда. Няма силна местна медия, има автоцензура, връзките са лични, а не политически, изборите все повече зависят от структури и пари, каза още той. Според активността трябва да е по-висока в сравнение с парламентарните избори, защото всеки един глас трябва да бъде оползотворен. Според него само национална вълна може да смени един застоял се кмет. И даде пример с 2007 г., когато ГЕРБ побеждава на местните избори.

Балотажи ще има повече от предишни избори, защото се преплита мажоритарния с политическия елемент. 

Още: Участниците в местния вот трябва да обявят дарителите си пред Сметната палата до сряда

По отношение на протестите на енергитиците и миньорите, както и за споразумението, до което стигната с представителите на управляващото мнозинство днес Димитър Ганев заяви, че протести на професионални общности е имало доста през последните 30 години - нито един от тях не е свалял правителство. Елена Дариева пък прогнозира, че политическите сили, които подкрепят кабинета без съмнение ще подкрепят решението. За разлика от опозицията в парламента - БСП отказаха да присъстват на срещата, а други я определиха като фарс. "Възраждане" излязоха с позиция по въпроса, а ИТН използваха момента, така че да намесят и икономическа полиция по казуса. Смятам, че ще сме свидетели на класическото разделение партии подкрепящи управлението и тези, които не го, каза още тя. 

Още: ЦИК: Общинските комисии ще сумират данните от хартиеното и машинното гласуване

Първан Симеонов допълни, че макар и Зелената сделка да е приета през 2018 г. светът оттогава не е същия. България има едно производство, което донякъде я прави независима. Много е сложно да обясним на хората защо ще правим нещо в името на абстракции в бъдещето, каза още той. Когато се сменяше режима в България абстракциите работеха. България какви ли не неща правеше по волята на незнайни институти. И сега нямаме насреща един посткомунистически елити, които си посипват главата с пепел, а имаме много наострени, крайно недоверчиви кум управлението си хора, всяко изследване ще ви го покаже. Отлагането трябва да е свързано с намирането на конкретни решения, добави още Симеонов.

Климатичните промени, на които ставаме свидетели, не са далечна абстракция, контрира го Добромир Живков. Това е тежък и сложен проблем, но лошото е, че подхождаме в последния момент. 

Без да навлизам в експертно поле,  очевидно зеленото е тенденция, което ще се случи, България няма как да избяга от това и смятам, че не трябва да се противопоставяме остро в това отношение. Но задавам един въпрос - защо едни могат, а други не могат? Защо Полша договори своите въглища до 2048 г., а България - 2038 г.? Какво направиха полските политици, които българските не успяха? 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

ГЕРБ: ПП-ДБ късат мостовете за разговори след изборите

Ваня Григорова: Нинова се опита да счупи БСП

Настимир Ананиев сигурен, че ПП-ДБ няма да паднат на четвърто място на вота

БСП на пленум изчиства листите за евроизборите

"Скалъпена история": Асен Василев обясни познава ли се с баща и син Димитрови

"Реванш, наказание и ненужна демонстрация": Росен Желязков за отстраняването му от шефското място в парламента

Шефът на НЗОК ще съди Лена Бориславова за клевета

Радан Кънев: В Брюксел не се чува нищо от скандалите у нас

Д-р Петър Москов: През последните две години маските паднаха, обществото ни няма посока

Кабинетът освободи Вяра Тодева и още 5 областни управители за сметка на кадри на ГЕРБ (СНИМКИ)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика