Политолог: Идва сложна коалиция с компромиси

1422
Политолог: Идва сложна коалиция с компромиси
Снимка: БГНЕС

В един фрагментиран бъдещ парламент управлението ще бъде плод на сложна коалиция и партиите ще са принудени да правят компромиси. Управлението ще бъде амалгама на ключови приоритети и въпроси, по които партиите са склонни да наложат своето вето. Това мнение изрази пред БНР политологът и преподавател в СУ „Св. Климент Охридски“ доц. Даниел Смилов, програмен директор на Центъра за либерални стратегии.

Covid-19 безспорно ще бъде фактор на предстоящите избори, но все пак на тях ще се решават много други въпроси. Основният въпрос е дали моделът „Борисов“ ще се рехабилитира, дали ще получи нов живот или ще бъде отречен, посочи Смилов.

Двете т.нар. големи партии - ГЕРБ и БСП, всъщност не са чак толкова големи. Тези уж две големи партии на практика имат общо под 50% от подкрепата на хората, отбеляза политологът. Предвид очертаващата се в следващия парламент много силна фрагментация според Смилов е неадекватно да прекарваме всичко през призмата ГЕРБ – БСП.

Тиражира се версията, че ако тези две партии не са добре представени в следващия парламент, предстоят нови избори. В България обаче винаги се сформира правителство, припомни Смилов.

Всички партии трябва да са загрижени да мобилизират своите избиратели и не би трябвало да залагат на картата ниска избирателна активност, подчерта Даниел Смилов.

Какво стана с оставката на Борисов?

Има времена, в които нациите трябва да се обединяват. Настоящият етап на Ковид-кризата е именно такова време. В следващите седмици заед...

В коментара си по заявката на президента Румен Радев да се кандидатира за втори мандат политологът изтъкна, че той няма да рискува да се дистанцира от БСП, но с маневрите си се опитва да си отвори пространство и към други избиратели.

„Той избърза. Опитва се ако не да извие ръцете, да постави БСП в положение да ратифицира неговата кандидатура. Това не се харесва на Корнелия Нинова. Има някаква борба за лидерство между двамата в лявото пространство. Може би и двамата надценяват картите, с които разполагат.“

Справянето с Covid кризата Даниел Смилов нарече условно. Той допълни, че у нас има високи нива на смъртност и да казваме, че има големи успехи на този фронт, „би било наистина нелепо“, а при ваксинацията нашето забавяне е много по-голямо от това на останалите държави в ЕС.

Относно средствата от възстановителния фонд на Европейския съюз за справяне с пандемията Даниел Смилов смята, че ГЕРБ като че ли не е представил достатъчно убедителна програма, че те ще се използват за модернизация на икономиката, а се предлага „повече от същото“, например саниране. Смилов определи възстановителния фонд като голям шанс за страната ни.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Назначиха нов заместник-министър на иновациите и растежа

Геновева Петрова: Очаква се интересна кампания, но със същите резултати

Росица Матева: Не очаквам хаос на изборите

Главчев: До 15 май изплащаме на земеделците парите по украинската помощ

ПП-ДБ внася искане за освобождаването на Росен Желязков

Румен Радев: Депутатите да проверят защо капацитетът по договора с "Боташ" остава неизползван

Без пенсия за репресирани: Комисия в парламента отхвърли идеята на ГЕРБ и ДПС

Асен Василев не е получавал призовка за разпит (ВИДЕО)

Петър Витанов обяви, че няма да се кандидатира за евродепутат

"Министерството не е хан": Асен Василев отрече да се е срещал с обвинените в контрабанда

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика