Пореден спор в парламента: За увеличената вноска на страната ни в ЕС

3287
Пореден спор в парламента: За увеличената вноска на страната ни в ЕС
Снимка: БГНЕС

Увеличава се вноската на страната ни в ЕС , което стана повод за спорове между ГЕРБ и БСП.

С влизане в сила на новото решение се очаква леко увеличение на вноската на Република България в бюджета на ЕС - средногодишно с около 4.17 %.

"В момента ни се дава едно решение, което вече ние сме пред свършен факт. То е гласувано, прието. Какво е говорил премиерът, пазарил ли се е каква е била политиката му - ние не знаем. И за това ние от опозицията искаме премиерът да дойде тук.", заяви Драгомир Стойнев от БСП.

ГЕРБ си купуват индулгенция за това, по което наистина сме на първо място в ЕС - по корупция, заяви червеният депутат Крум Зарков.

"Ние искаме и ще го направим, когато дойдем на власт, България да участва в дебата, който се води в ЕС и да заяви своята позиция за това какво трябва да е ЕС като организация, от която сме първостепенна част.

Вие сте направили така, че България изглежда в очите на другите страни като просяк, като държава, която просто смята с бакалски сметки колко дава, колко взима и просто седи и се моли. Всеки Божи ден по телевизиите вие, вашите представители, министър-председателят, обяснява какво сме взели от ЕС, все едно това е някаква крава, която трябва да доим", каза още Зарков.

По думите му ЕС е много повече. "Няма никакъв проблем да дадем повече от собствените си пари, защото сме част от огромната солидарност, но това трябва да се обяснява, да се говори в българския парламент, в ЕП и в европейските институции, а не просто да идвате и да ни казвате да гласуваме това, защото така сме се разбрали и да купите индулгенция за това, което сме на първо място - по корупция", каза Крум Зарков, цитиран от Фокус.

ЕС облекчава правилата за държавна помощ

Европейският съюз удължи до края на тази година срока за облекчаване на европейските правила за държавна помощ и даде на правителствата...

Може би трябва да говорите за Закона за хазарта, който внасяте от време на време през различните закони. Става дума за собствените ресурси на ЕС. Въпрос, който от години наред занимава цяла Европа, защото е вътрешно свързан с това що е то ЕС като самостоятелна организация", каза още Зарков.

Менда Стоянова от ГЕРБ коментира, че ще получим три пъти повече, отколкото ще внесем.

Не превръщайте България в милостиня, призова социалистът Румен Гечев. Искате още да сме просяци или да не сме просяци, попита Стоянова.

Социалистите са за европейско развитие на България, подчерта и депутатът от БСП Румен Георгиев.

Споровете възникнаха около проект на Решение за одобряване на Решение (ЕС, Евратом) 2020/2053 на Съвета от 14 декември 2020 година относно системата на собствените ресурси на Европейския съюз и за отмяна на Решение 2014/335/ЕС, Евратом, № 102-03-4.

Възможно е България да увеличи вноската си в бюджета на ЕС

България е готова да подкрепи увеличаването на вноските на страните членки в бюджета на Европейския съюз. Това заяви финансовият мини...

Последиците от кризата с Ковид-19 изведоха на преден план важността да се гарантира, че Съюзът разполага с достатъчен финансов капацитет в случай на икономически сътресения. На дневен ред стои необходимостта от изключителни по своя размер финансови средства, за да се преодолеят последиците от кризата, без да се засилва напрежението върху финансите на държавите членки в момент, когато техните бюджети вече са подложени на огромен натиск за финансиране на националните икономически и социални мерки в отговор на кризата. В тази връзка на европейско ниво бяха предприети извънредни мерки за възстановяване и инвестиции, които се отразиха и върху решението за собствените ресурси.

С оглед на осигуряване на условията за заемане от капиталовите пазари до 2026 г. на средства в размер до 750 млрд. евро (по цени от 2018 г.) от ЕК от името на ЕС за финансиране на новоприетия Инструмент за възстановяване "Следващо поколение ЕС", на заседанието на Европейския съвет през юли 2020 г., беше постигнато съгласие за временно повишаване с 0,6 процентни пункта на таваните на собствените ресурси - единствено с цел покриване на всички задължения на Съюза, произтичащи от получаването на заеми, докато всички тези задължения не престанат да съществуват и не по-късно от 31 декември 2058 г.

Наред с това, европейските лидери се договориха за въвеждането нови собствени ресурси, като постъпленията от тези въведени след 2021 г., да бъдат използвани за предсрочно погасяване на заемите по линия на Инструмента за възстановяване, с изричното уточнение, че Съюзът не следва да използва средствата, заети на капиталовите пазари, за финансиране на оперативни разходи.

В съвместна декларация на ЕП, Съвета и ЕК се гарантира, че разходите за покриване на финансирането на Инструмента за възстановяване "Следващо поколение ЕС" не следва да бъдат за сметка на европейските фондове и програми.

Още: ЕС облекчава правилата за държавна помощ

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Димитър Гърдев единствен от България на най-големия форум на консерваторите в света

"Цялата работа изглежда силно съмнителна": Журналист с важни въпроси по случая с Агенция "Митници"

Николай Денков: Трябва да обвинят пудела, че има пачки

Плажовете вече по закон трябва да са достъпни за хора с увреждания

Началникът на отбраната и генерал от НАТО обсъдиха засилване на ПВО на Алианса

Докладът на временната комисия за "Митниците" отива в прокуратурата

Винаги двама, винаги: ГЕРБ вече говори за Пеевски и Борисов като за едно

Главчев пред близки на отвлечени български моряци: Работим активно да се приберат скоро

БСП ще поиска отлагане на либерализацията с три години (ВИДЕО)

Забраната за реклама на хазарта мина на комисия, но едва ли ще стане факт

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика