Поредица от правни абсурди при изграждането на тол системата

6081
Поредица от правни абсурди при изграждането на тол системата
Снимка: Getty Images/Guliver

Третото правителство на Бойко Борисов вкарва в пълен хаос и в поредица от правни абсурди изграждането на тол системата за платено преминаване по българските магистрали и основни пътища. Започваме изграждането на държавно предприятие за опериране на системата, каза вчера в Добрич председателят на Управителния съвет на Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) инж. Дончо Атанасов, цитиран от пресцентъра на ведомството си. Часове по-късно регионалният министър Николай Нанков потвърди във Варна информацията за нова държавна компания. Обществената поръчка за избор на изпълнител на тол системата обаче няма да бъде прекратена. Двата процеса ще са паралелни, допълва Нанков, според съобщение на министерството.

Двете изказвания идват синхронизирано само дни след като в края на миналата седмица премиерът Бойко Борисов се закани, че ако процедурата по обществената поръчка не тръгне отново до понеделник, държавата сама ще изгради планираната от години тол система, пише в. Сега.

ТОЛ системата за тировете ще внася в хазната около 500 млн. лв. годишно

Ще въведем почасово забрана за движение на тирове по най-натоварените пътища. Основна цел ще ни бъде и да разширим мрежата на паркинги ...

"Премиерът Борисов правилно е казал, започваме изграждането на държавно предприятие за опериране на тол системата. Тя е изключително важна, за да може една от най-публичните услуги в държавата, т.е. поддържането и строителството на републиканската пътна мрежа, да се самофинансира. Това ще бъде първата система, която ще бъде самофинансирана, без да разчита на държавния бюджет", казва още инж. Атанасов, предаде агенция "Фокус".

"Ако успеем да класираме кандидат чрез обществената поръчка, ще продължим по стария ред", коментира от своя страна Николай Нанков. Той допълва, че трябва да има проектна компания, която ще оперира и поддържа тол системата и ресурса, който ще генерира.

Спорната обществена поръчка предвижда въвеждане на тол система за тежкотоварните автомобили, които ще плащат според изминатото разстояние, и електронна винетка за леките автомобили. Според поръчката, която е в ход, избраният изпълнител трябва да вложи 200 милиона лева собствени пари, които да си възстанови от бъдещи постъпления от тол таксата в продължение на 3 години. В случай че системата бъде изградена от държавна компания, финансирането ще бъде от държавния бюджет, като разходите също ще бъдат възстановявани от бъдещите постъпления от тол таксата. Три или четири години ще бъде срокът и ако това се направи от държавна компания, като това ще стане окончателно ясно в етапа на реализирането на системата, става ясно от думите на Николай Нанков.

Засега няма отговор на въпроса защо от самото начало не е бил избран вариантът държавата да направи сама тол системата - още повече че приходите от таксите по закон би трябвало да отиват директно за поддръжка и строителство на пътища. Не се споменава и дали и как планираната държавна компания би заобиколила закона за обществените поръчки за доставка, монтаж и поддръжка на нужните съоръжения. Остава открит и въпросът дали изказванията на висши държавни чиновници от последните дни не са просто форма на рекет и на открита заплаха към участниците в процедурата по избор на изпълнител за тол системата. От обявяването й преди около година и половина тя непрекъснато се обжалва, включително и сериозни чуждестранни кандидати, най-вече заради скъсените срокове за кандидатстване. При последното подновяване на поръчката АПИ даде срок за подаване на оферти от едва 24 часа.

100 дни от същото

Третото правителство на Бойко Борисов завършва днес първите си сто дни - символичния толеранс, който се дава на всяка власт в началото ...

Заради непрекъснатите обжалвания регионалното министерство плаши кандидатите и със съдебна разправа за пропуснати ползи. Не е ясно на какво ще се основават тези искове. По данни на самия министър Нанков от преди време са внесени 6 оферти за участие в процедурата. Пред Комисията за защита на конкуренцията са образувани общо 14 производства по жалби срещу актове, действия и бездействия на възложителя, докато пред Висшия административен съд са образувани 11 производства по актове на КЗК, чието решение се чака. Намерението на правителството да заобиколи процедурата и да елиминира досегашните кандидати със сигурност също ще бъде оспорвано. Според Николай Нанков обаче чрез създаването на държавна компания щял да се сложи край на всички "нездрави опити" за обжалване, бламиране и саботиране на тол системата. Най-ниската и песимистична прогноза в анализа на Световната банка от 2015 г. на база досегашните приходи от 320 млн. лв. годишно е, че след внедрена тол система ще генерираме още 660 млн. лв., което разделено на 365 дни, е около 1.6 млн. лв. на ден, обясни министърът.Преценката за това кои пътища да бъдат включени в тол системата ще подлежи на експертен дебат, след което ще бъде взето и политическо решение, но се очаква това да не са повече от 50 - 55% от републиканката пътна мрежа, обяснява Николай Нанков. Според него в нея трябва да влязат на 100% магистралите и пътищата от I и II клас, докато тези от трети клас да бъдат изключени. Ценовите модели и тарифирането на база на финансово моделиране ще станат ясни на етап внедряване на системата, информира още Нанков. За отделните видове пътища ще има различно таксуване, като то ще бъде определено след решение на Министерския съвет. Предвижда се системата да бъде гъвкава, което означава, че няма да бъдат налагани забраните за движение на тежкотоварни автомобили в пиковите часове, а тогава таксата за тях ще бъде по-висока.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

БНТ "забрави" да излъчи пълното интервю със служебния премиер, липсва ключова част за Даниел Митов

Димитър Главчев: Нямам намерение да предлагам друг външен министър

Мартин Димитров, ПП-ДБ: Има спешна нужда от предоговаряне по казуса "Боташ"

Росен Карадимов: До месец и половина ще изработим новата стратегия на ББР

Бойко Пенков се завръща в МЗ, премиерът назначи шестима заместник-министри

Асен Василев: Сделката "Боташ" е изключително неизгодна, плащаме по 1 млн. на ден

Ивайло Мирчев: Договорът с „Боташ“ е една от най-лошите сделки в историята на България

Младите приемат членството ни в ЕС за даденост: Оценка на Европарламента в България

Митов изпрати официално писмо до премиера, за да се откаже от външно министерство

Още уволнения на зам.-министри в кабинета Главчев

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика