Порожанов: До месец и половина ще бъдат изготвени минималните стандарти за храните

1053
Порожанов: До месец и половина ще бъдат изготвени минималните стандарти за храните
Снимка: БГНЕС

"До месец и половина ще бъдат изготвени минималните стандарти за храните, които ще гарантират по-добро качество на продуктите. Министерството на земеделието и храните подготвя въвеждането на задължителни стандарти за основните храни като мярка срещу двойния стандарт. Новите норми ще определят например минималното съдържание на месо в колбасите и на мляко в сиренето и кашкавала." Това каза земеделският министър Румен Порожанов в интервю за bTV.

"Покрай темата за двойния стандарт на храните направихме анализ на законодателството, свързано с качеството на храните. Той показа, че само при месните продукти нямаме изисквания, които да определят минимални съдържания на определено количество месо или други параметри. От миналата седмица, съвместно с месопреработвателите, производителите на месо, други асоциации, започнахме работа по създаването именно на подобни стандарти", каза Порожанов.

Порожанов: Производството на българско розово масло ще бъде защитено в закона

Производството на българското розово масло ще бъде защитено в закона. Това съобщи министърът на земеделието и храните Румен Порожанов,...

Министърът допълни, че е анализирано и законодателството в други държави, което също е ново – от преди няколко години. Трябва да заложим минималните изисквания, както за кренвиршите да имат не по-малко от 75% месно съдържание, на различните видове наденица, други месни продукти, добави той.

"Това нещо ще го разработим, трябва, разбира се, да го съгласуваме с ЕК, тъй като има такава процедура, и да го въведем по най-бързия начин", каза министърът. 

Според него продуктите, които няма да отговарят на новите стандарти, ще трябва да са отделени на друга витрина. Подобно нещо ще бъде въведено и за млечните продукти след месец и контролът ще е много сериозен, увери той.

По темата с двойния стандарт Порожанов каза още, че води разговори с големите вериги с идеята да се подпише меморандум за отстраняване на различията още преди европейските директиви.

Порожанов: Изстреляли сме почти половината от ракетите срещу градушки за сезона

До момента сме изстреляли почти половината от запаса ракети срещу градушки, който имаме за целия сезон, което налага да доосигуряваме р...

Помолен да коментира протеста на розопроизводителите, той посочи, че проблемът тази година е възникнал по няколко направления – заради по-топлото време цъфтежът и розоберът са били съсредоточени само в няколко дни, което пък е затруднило изкупуването от дестилериите; от друга страна има много нерегистрирани производители без договори, които, при свръхпроизводство, е нормално да останат встрани от изкупуването; отделно добрите предишни години са създали прекалено високи очаквания за печалби у производителите. До месец ще има законопроект за розата, съобщи още министърът.

Порожанов беше категоричен, че българският земеделски производител няма да е ощетен от новия евробюджет.

Според него българската администрация се е справила прекрасно с председателството на Съвета на ЕС. Така той отговори на думите на президента, че „има разминаване между фанфарния тон и реалните резултати“. Дадохме ново лице на България – че не сме едни от тези, които се изказват на заседанията, а от онези, които могат да водят процесите и да ги завършват успешно, каза Порожанов.

Ако има някаква война между управляващите, президента и Народното събрание, тя е повече в политически нотки и аспекти, каза той в отговор на въпрос.

Въпреки протестите - минимална изкупна цена на розите е невъзможна

Розопроизводители от Стрелча и Казанлъшко протестират срещу ниските изкупни цени на розовия цвят. Цената на розовия цвят падна до 1, 60...

Министърът посочи, че не смята за съдържателна критиката на лидера на БСП Корнелия Нинова, че лидерите на ЕС у нас не са били нахранени с продукти двоен стандарт. Темата не трябва да я преекспонираме до безкрайност, посочи още той.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Шефът на "Сиела норма": При избори 2 в 1 ще имаме машинно гласуване, при различни дати - трудно

Кой ще е служебен премиер? Радев се срещна и с управителя на БНБ

Горица Грънчарова-Кожарева ли е следващият служебен премиер на България? (СНИМКИ)

При избори 2 в 1: Ще има ли машинно гласуване?

Окончателно: Депутатите решиха МВР да пази бежанските центрове

Нинова е изненадана от Борисов, че не дава кадри на ГЕРБ за служебни премиери (ВИДЕО)

В търсене на служебен премиер: Росен Желязков отиде при Радев

Петков не иска смяна на регулаторите преди вота, докато "водите са мътни"(ВИДЕО)

Борисов иска преговорите с ПП-ДБ да продължат преди изборите (ВИДЕО)

Борисов не иска хора от ГЕРБ да са служебни премиери (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика