Последният мандат е за ДПС

40264
Последният мандат е за ДПС
Снимка: БГНЕС

Последният 17-и мандат за Европейския парламент отива у ДПС, изчисли математикът проф. Михаил Константинов. Така разпределението в Европарламента става следното: ГЕРБ - 6 места, „Коалиция за България" - 4 места, ДПС - 4 места, „България без цензура" - 2 места, Реформаторски блок - 1 място.

В интервю за ТV7 Константинов обясни и как се зачислява това място. На база изборните резултати всяка партия получава т. нар. „изборен остатък", който представлява дробно число. Той се получава, като процентният резултат на всяка партия се дели на 84 - колкото са сумарно процентите на всички формации, успели да прескочат бариерата. За да се получи дробният остатък, резултатът от по-горните сметки се умножава по 17. (Пример - Реформаторски блок 6,45 / 84 е 0,0767, което, умножено по 17, прави 1,305)

ЦИК: Наблюдателите не знаеха кого представляват, това трябва да спре

Най-големият куриоз на евровота бе регистрацията на огромен брой наблюдатели, много от които не знаеха кого представляват, съобщи говор...

Тази формула отрежда следните изборни дроби на партиите: ГЕРБ - 6,2; БСП - 3,8; ДПС - 3,5; ББЦ - 2,2; РБ - 1,3.

След установяването на дробните числа, се раздават първите мандати, съответстващи на целите числа за партиите, след което остават две свободни места. Първото от тях се дава на формацията с най-голям остатък. Това е КБ, чиято мандатна дроб е 3,8.

Последното място се определя на същия принцип и се дава на партията със следващата най-голяма цифра след десетичната запетая. Това е ДПС, която има 3,5.

На тема изненадващото разместване в листата на социалистите Константинов коментира:

Кънев: Около 60% от избирателите на РБ са гласували с преференция

Около 60% от избирателите на Реформаторския блок са гласували с преференция и от тях по-малко от половината са отбелязали Светослав Мал...

„Избирателите не са разбрали, а очевидна е и корелацията 15-15. Радвам се, че има млад и образован човек в листата на БСП. Това е човек с перспектива и е очевидно, че ще стане евродепутат, но да ме убедите, че избирателите на БСП са гласували точно него да припознаят, това е смешно."

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика