ПП-ДБ даде на съд спорното решение на ЦИК за изборните протоколи

1149
ПП-ДБ даде на съд спорното решение на ЦИК за изборните протоколи
Снимка: Студио Actualno

Коалиция “Продължаваме промяната - Демократична България” внесе в Административен съд - София град жалба срещу решението на Централната избирателна комисия от 20 февруари, с което гласовете от машинния вот не се броят отделно, а директно се сумират в общия протокол с вота от хартиените бюлетини.

Жалбата е подписана от адвокатите Надежда Йорданова (бивш министър на правосъдието от ДБ) и Никола Минчев (бивш председател на парламента от ПП), съобщиха от новата коалиция.

Стефан Манов от Обществения съвет на ЦИК: Тези избори могат да бъдат най-тъмните в българската история

С решението на ЦИК, заедно да се отчита резултата от машинното гласуване и това с бюлетините, се прави опит да се заличи смисъла от маш...

Според нея с решението си, което дори не бе аргументирано, ЦИК нарушава разпоредбите и целите на Изборния кодекс. Жалбоподателите очакват съдът да отхвърли административния акт на комисията и да ѝ даде указания как да спазва закона.

В документа се посочва още, че Изборният кодекс изисква ЦИК да публикува незабавно на сайта си както резултатите от машинното гласуване, така и от хартиеното от секционните, районните и общинските избирателни комисии. И че смисълът на това изискване е да бъде осигурена прозрачност на изборния процес, докато при решението на ЦИК е невъзможно да се установи колко са използваните бюлетини за машинно гласуване.

"А понеже няма изискване за разпечатване на машинния протокол, няма как да се разбере колко човека са гласували с машина и какъв е общият резултат след това, което създава условия за несигурност при преброяването на бюлетините и проверката им. Докато хартиените бюлетини са на номерирани в кочан и лесно може да се изчисли колко са използваните - действителни, недействителни, за образци или унищожени по специален ред", се изтъква в жалбата.

"Невъзможността да се разбере броят на гласувалите с машина прави невъзможна и последваща проверка за законосъобразност на вота", пишат жалбоподателите. Те предупреждават, че това отваря възможност да бъдат напечатани в пъти повече от действителните бюлетини за машинно гласуване за конкретни изборни секции, като ненужните бюлетини бъдат унищожени и така да бъде манипулиран изборният резултат. Всички тези действия не могат да бъдат установени, проверени и предотвратени без да се преброят и запишат отделно бюлетините за машинно гласуване и те да бъдат сравнени с броя, отчетен в машинния протокол, алармира в жалбата си коалиция “ПП-ДБ”.

"Левицата" при внасяне на жалба в съда: Подготвя се тежка изборна манипулация с незаписването на машинния вот в протоколите

Лявата платформа "Левицата" внесе жалба в Административен съд София – град срещу решението на ЦИК за в протоколите на секционните...

Освен всичко друго, директното сумиране на резултатите от машинния и хартиения вот ограничава възможността за констатиране и поправяне на допуснати грешки от секционните избирателни комисии при предаване на изборните книжа в районните.

Припомняме, че днес ГЕРБ призова ЦИК да отмени спорното решение.

Предложението, прието от комисията преди два дни, бе на Емил Войнов от квотата на БСП и бе подкрепено от т.нар. "хартиена коалиция" – ГЕРБ, ДПС и БСП, както и от двама представители на „Има такъв народ“, без чиито гласове решението нямаше как да бъде взето. След скандала Цветозар Томов от квотата на ДБ подаде оставка като говорител на ЦИК.

ОЩЕ: ЦИК нанесе удар срещу демокрацията - да защитим честността на вота с “Ти броиш”

Радев: Да не се месим на ЦИК и да не обезличаваме допълнително машинния вот

ЦИК е независим орган и не трябва да има никакво външно вмешателство в нейната работа. Така президентът Румен Радев коментира пред журн...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Симеон Славчев ще води листата на ляво-патриотичната коалиция „БСП за България“ в Разград

Атанас Атанасов: Готови сме да преговаряме отново с ГЕРБ, но без Пеевски на масата

Окончателнa подредба: Нинова води в две листи за НС, Вигенин е водач на листата на БСП за ЕП

ГЕРБ: ПП-ДБ късат мостовете за разговори след изборите

Ваня Григорова: Нинова се опита да счупи БСП

Настимир Ананиев сигурен, че ПП-ДБ няма да паднат на четвърто място на вота

БСП на пленум изчиства листите за евроизборите

"Скалъпена история": Асен Василев обясни познава ли се с баща и син Димитрови

"Реванш, наказание и ненужна демонстрация": Росен Желязков за отстраняването му от шефското място в парламента

Шефът на НЗОК ще съди Лена Бориславова за клевета

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика