ПП-ДБ: Ще обжалваме решението на "хартиеното мнозинство" в ЦИК

1024
ПП-ДБ: Ще обжалваме решението на "хартиеното мнозинство" в ЦИК
Снимка: БГНЕС

Новата коалиция „Продължаваме Промяната – Демократична България“ "категорично" се противопоставя срещу решението за записване само на общ резултат от хартиеното и машинното гласуване в изборния протокол и ще го обжалва.

"Решението на Комисията ще бъде обжалвано от коалицията в рамките на тридневния срок, защото увеличава недоверието в изборния процес, противоречи на духа на Изборния кодекс и по думите на досегашния говорител на ЦИК – Цветозар Томов, поставя под огромен риск сигурността и честността на вота", пишат от ПП-ДБ.

„ЛЕВИЦАТА!“ ще съди решението на ЦИК за отпадане отделното отчитане на машинния и хартиения вот

Лявата платформа "ЛЕВИЦАТА!" обяви, че ще обжалва пред Върховния административен съд решението на ЦИК за отпадане отделното записване в...

Решението беше взето "от квотата на „хартиеното мнозинство“ в ЦИК", пише в обща позиция на ПП-ДБ. Спорното решение мина вчера в комисията след ожесточен дебат. С него стана ясно, че така ще се скрият гласовете от машинния вот и няма да може да се прави сравнение между данните от устройствата и вписаното в протокола.

Предложението бе на Емил Войнов от квотата на БСП и бе подкрепено от т.нар. хартиена коалиция – ГЕРБ, ДПС и БСП, както и от двама представители на „Има такъв народ“, без чиито гласове решението нямаше как да бъде взето. След скандала Цветозар Томов от квотата на ДБ подаде оставка като говорител на ЦИК.

ОЩЕ: Общественият съвет към ЦИК притеснени да не се гласува изцяло на хартия на изборите

ЦИК реши резултатите от секционните комисии да се вписват само в една колона в протокола. Там ще бъде въвеждан само общ резултат от гласуването с хартиени бюлетини и от машини. Не се прие предложението на председателя на ЦИК - Росица Матева, резултатите да се вписват в отделни графи – брой на хартиените бюлетини, брой на машинните бюлетини и общ брой от двата вида гласуване.

Божанов: В технически грешки може да бъде скрита подмяна на вота

В техническите грешки може да бъде скрита подмяна на вота. Такива грешки видяхме много през вота през 2021 г. Това притеснение изказа&n...

Ако това предложение беше прието, щеше да се запази възможността за сравнение между данните от машините и написаното в протокола, както и възможността за поправяне на евентуални грешки.

"Факт е, че членовете на секционните комисии ще броят поотделно хартиените бюлетини и отрязъците от машините и записването поотделно не би било затруднение. Факт е, че след скандалната промяна, няма да може да се прави сравнение между данните от машинните устройства и вписаните в протокола данни. Ако секционните комисии правят технически грешки, те няма да могат да бъдат засечени. Автоматизираните проверки в РИК за проверка на коректното отчитане на машинния вот ще бъдат почти невъзможни", заявяват от ПП-ДБ.

"Решаващи за резултата от изборите не са данните от устройствата, а хартиените разписки. Сега не просто машините се превръщат в принтери, не просто ще се брои на ръка, а и няма да може да се прави контролно преброяване с данните от машините", аргументират се от новата предизборна коалиция.

ОЩЕ: ЦИК нанесе удар срещу демокрацията - да защитим честността на вота с “Ти броиш”

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

"Асен Василев прибра 5,4 милиарда лева от енергетиката": Делян Добрев пак раздава присъди

Борисов: ПП фалшифицират документи, ще работя с тях само при доминираща роля на ГЕРБ

“Ченгеджийки номер“: Кирил Петков с първи коментар за фалшифицирането на документи

Главчев без заплата като външен министър, от каква сума се отказа

Ваня Григорова обвини Корнелия Нинова в манипулация

Бюлетините на вота за НС и ЕП - с различен цвят: Говори шефът на ЦИК

Симеон Славчев ще води листата на ляво-патриотичната коалиция „БСП за България“ в Разград

Атанас Атанасов: Готови сме да преговаряме отново с ГЕРБ, но без Пеевски на масата

Окончателнa подредба: Нинова води в две листи за НС, Вигенин е водач на листата на БСП за ЕП

ГЕРБ: ПП-ДБ късат мостовете за разговори след изборите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика