ПП и ДБ ще работят за правителство на малцинството с втория мандат

2690
ПП и ДБ ще работят за правителство на малцинството с втория мандат
Снимка: БГНЕС

"Продължаваме промяната" имаме готовност, ако вторият мандат дойде при нас,  заедно да работим за формирането на правителство на малцинството с ясна визия, ясна стратегия, ясен план. Това обяви съпредседателят на "Продължаваме промяната" Кирил Петков по време на съвместна пресконференция с "Демократична България" в парламента. Стана ясно, че от "Продължаваме промяната" искат определени гаранции, че такова правителство може да работи. 

"Вече минаха близо два месеца от изборите. Единственото нещо, което ГЕРБ като първа политическа сила направи до този момент е да и избере Рашидов за председател на Народното събрание и да изкара хората на улицата, когато хартиената коалиция се опита да открадне честния вот на българите през нощта. ГЕРБ не показаха, че имат план. Реално ние сме в политическа безизходица след свалянето на нашето правителство. От тогава нито има визия, нито има план, нито реални коалиционни разговори. България стои в политически вакуум", заяви Кирил Петков. 

Той заяви от името на "Продължаваме промяната" и "Демократична българия", че това не може да продължава по този начин. "Българският народ очаква план, визия, правителство", подчерта той. 

От "Продължаваме промяната" искат гаранции от парламента, които определиха като ключа за съставяне на правителство, като срокът за приемане на тези гаранции е до Коледа. "Ще вкараме пакет от законови промени, които биха дали шанс на тези приоритети, но това трябва да се случи преди втория мандат да бъде даден на "Продължаваме промяната", обяви Кирил Петков. От партията настояват отхвърляне на промените в Изборния кодекс, промени в Конституцията за премахване на неограничената власт на главния прокурор, приемане на решение за Закона за бюджета с 3% дефицит и приемане на предложения, с които председателите на службите, да се назначават и ръководят от изпълнителната власт, без намесата на президента, както и законопроекта за КПКОНПИ. 

ОЩЕ: ГЕРБ са импотентни да съставят кабинет

От своя страна съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов заяви, че е очевидно, че страната има нужда от редовно управление, а такова не изглежда да се формира.

Той заяви, че подозира, че  мнозинството за хартиената бюлетина може да състави управление. "Очевидно е, че тласкането на страната към избори, включително на база на спешните изменения в Изборния кодекс, също е сценарий, в който се намираме. Отсъства добър, позитивен сценарий, а такъв е възможен", смята Иванов.

Христо Иванов изрази мнение обаче, че правителство на малцинството е най-лошата опция освен изборите и освен правителство на база на хартиената коалиция. "Ние сме призовавали и досега, че трябва да започнем процеса на много внимателно оглеждане какво е възможно да се направи", добави още и изрази радостта си, че колегите му от "Продължаваме промяната" са осъзнали отговорността си да има правителство сега, което да има капацитета да отговори на кризите и на възможностите, за да тласне страната напред. "Не просто възможност за съставяне на правителство или управление на реванша, а да има правителство на истинските реформи. Те ни поканиха да разговаряме заедно как това може да се случи. Ние приемаме с радост това. Приемаме със съзнанието колко ще е трудно", подчерта още Иванов. Той определи формулата за търсене на правителство на мнозинството като формула на надеждата. 

Стана ясно, че "Демократична България" ще отстояват своите три приоритета: конституционна реформа на модела на българското правосъдие по отношение на главния прокурор и модела на ВСС, гаранции за решителната модернизация на армията и отговорна фискална и данъчна политика, която подпомага онези, които имат нужда от помощ за справяне с кризата. 

Всичко за преговорите за правителство - четете ТУК.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

БНТ "забрави" да излъчи пълното интервю със служебния премиер, липсва ключова част за Даниел Митов

Димитър Главчев: Нямам намерение да предлагам друг външен министър

Мартин Димитров, ПП-ДБ: Има спешна нужда от предоговаряне по казуса "Боташ"

Росен Карадимов: До месец и половина ще изработим новата стратегия на ББР

Бойко Пенков се завръща в МЗ, премиерът назначи шестима заместник-министри

Асен Василев: Сделката "Боташ" е изключително неизгодна, плащаме по 1 млн. на ден

Ивайло Мирчев: Договорът с „Боташ“ е една от най-лошите сделки в историята на България

Младите приемат членството ни в ЕС за даденост: Оценка на Европарламента в България

Митов изпрати официално писмо до премиера, за да се откаже от външно министерство

Още уволнения на зам.-министри в кабинета Главчев

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика