Правна комисия подкрепи идеята карантинирани да гласуват с подвижна урна

1203
Правна комисия подкрепи идеята карантинирани да гласуват с подвижна урна
Снимка: БГНЕС

Поставените под карантина в домашни условия заради COVID-19 ще могат да гласуват с мобилна избирателна урна, решиха депутатите от Комисията по правни въпроси с одобрените на първо четене промени в Закона за мерките и действията по време на извънредното положение, предаде репортер на БГНЕС.

С 14 гласа „за“, 7 против и без въздържал се комисията подкрепи промените, внесени от управляващите от ГЕРБ, които имат за цел да помогнат за провеждането на избори в условията на усложнена епидемиологична обстановка.

Внесените предложения предвиждат и разкриване на избирателни секции в болниците за хоспитализираните пациенти, заболели от коронавирус. Управляващите задължават Централната избирателна комисия (ЦИК) да изработи и приеме правила за организацията на гласуване по време на пандемия 50 дни преди изборния ден, вече насрочен от президента на 4 април.

Според опозицията обаче с тези предложенията управляващите „за пореден път“ прехвърлят изцяло отговорността върху изборната администрация. „ЦИК се товари с несвойствени правомощия“, категоричен бе по време на дебата Филип Попов от БСП, според когото комисията не е здравен орган и не притежава експертиза в сферата на здравеопазването, за да изработва правила за гласуване в условията на пандемия.

Председателят на ЦИК не иска гласуване по пощата, българи в чужбина може и да не гласуват

Организацията за парламентарните избори тече още преди да започнат консултациите при президента. Това заяви председателят на ЦИК Алекса...

„Ние ще се съобразим с всички предложения и бележки, които ще ни бъдат представени от ЦИК. Целта е да създадем условия за нормално протичане на изборния процес“, посочи от своя страна Красимир Ципов от ГЕРБ. Управляващите защитиха предложенията си и с факта, че ЦИК е колективен орган, където има представители и на опозиционните партии, както и на такива, които нямат представителство в българския парламент, а като такъв орган винаги е била натоварена с цялата организация около изборния процес.

Дебатите в комисията започнаха още преди да е внесено и официално становище на ЦИК по законопроекта, което пристигна след началото на заседанието.

Недоволни от това как управляващите отговарят на предизвикателствата, свързани с изборите, от БСП обявиха, че внасят свои промени в Изборния кодекс. С тях от левицата искат да гарантират видеонаблюдението след края на изборния ден и изчистване на избирателните списъци „от мъртвите души“ чрез въвеждане на активна регистрация. „Изборният процес доста ясно отразява състоянието на цялата ни държава. Всички тези проблеми са натрупани и сега плащаме сметката за бездействието от последните четири години“, обоснова предложението Крум Зарков.

Промените в изборните правила за гласуването в условията на COVID-обстановка ще бъдат обсъдени на първо четене в пленарната зала на заседанието на парламента в петък.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Удар по Асен Василев: ГЕРБ, ДПС и опозицията задължиха БЕХ да не разпределя дивидент

20 г. България в НАТО: Тагарев награди военни и цивилни (СНИМКИ)

"Правят глупост": Гроздан Караджов за спешните промени за служебните премиери (ВИДЕО)

Мария Габриел благодари на държавниците, тласнали България към НАТО

Депутатите приеха спешни промени за служебните премиери

Подуправителят на БНБ каза би ли приел да е служебен премиер

И бившият депутат от ДПС Петър Чобанов не иска да е служебен премиер

Омбудсманът: Не мога да съм служебен премиер, ще подам оставка

“В грешка сте”: Атанасов обясни, че няма да има двойни депутатски заплати (ВИДЕО)

Денков за 20 г. България в НАТО: Съюзната сила е най-мощното послание за агресорите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика