Правосъдният министър не коментира призивите за Лозан Панов

18914
Правосъдният министър не коментира призивите за Лозан Панов
Снимка: БГНЕС

"Министърът на правосъдието Христо Иванов не намира за уместно да коментира призив до държавния глава по повод на конституционните му правомощия в процедурата по избора на председател на ВКС, особено в момент, когато предстои произнасяне на президента по този казус.

През изминалите шест месеца от старта на първата процедура за избор на председател на ВКС през юли 2014 г., министър Иванов е заявявал достатъчно ясно своята позиция по всеки етап от тази процедура в качеството му на представител на изпълнителната власт."

Това се посочва в отговор на Министерството на правосъдието до БГНЕС във връзка със запитване – каква е позицията на министъра по повод разпространеното Отворено писмо до президента Росен Плевнелиев по повод подписването на указ за встъпването в длъжност на Лозан Панов като избран от Висшия съдебен съвет за председател на Върховния касационен съд.

По-рано днес от Съюза на съдиите в България и още пет организации Асоциация за европейска интеграция и права на човека, Български адвокати за правата на човека, Български институт за правни инициативи (до месец юли 2014 г. Христо Иванов е негов програмен директор - бел.ред.), Български Хелзинкски комитет и Риск Монитор изпратиха писмо до държавния глава. Организациите, които подкрепяха кандидатурата на съдия Павлина Панова за председател на ВКС, поискаха от президента Росен Плевнелиев да не бърза с подписването на указа. НПО пожелаха допълнителни консултации и обявиха, че "ВСС не може да легитимира избрания кандидат".

Миналия четвъртък Лозан Панов бе избран за съдия номер едно в България с нужните 17 гласа. Съдия Панова получи подкрепата на шест от членовете на съвета. По Конституция Росен Плевнелиев може само веднъж да откаже да подпише указ за назначаването на председател на ВКС. При същата процедура в края на 2012 г., президентът подписа указ за встъпването в длъжност на главния прокурор Сотир Цацаров.

През декември месец Христо Иванов изрази съмнение, че избирането на председател на ВКС е "предрешено". Заради изявлението му от ВСС организираха специално изслушване на правосъдния министър. Миналия четвъртък Иванов не отиде на заседанието на ВСС, на което кандидатите Панов и Панова бяха изслушани. Министърът на правосъдието обясни отсъствието си с участие в неформален съвет на правосъдните министри в Рига и с нежеланието да участва в "10-часов филм с предизвестен край". В качеството си на представител на неправителствения сектор Христо Иванов многократно е призовавал ВСС да гласува за председател на ВКС с бюлетини, вместо с електронната система за таен вот. 

Президентът Росен Плевнелиев все още не е изразявал позиция относно избирането на Лозан Панов за председател на ВКС. Ден след избора на нов председател на ВКС, премиерът Бойко Борисов изрази положителна оценка за двамата кандидати и избирането на единият от тях. Панов получи подкрепа от Националния омбудсман и бивш председател на Върховния административен съд Константин Пенчев. Лозан Панов е съдия във ВАС.

Ново двадесет - ВСС ще спори как да гласува за нов председател на ВКС

Към 16:40-16:45 Висшият съдебен съвет (ВСС) ще започне дискусия дали да гласува с бюлетини или с електронната система за избор на нов п...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика