Преди да е прочел мотивите: Радев намекна, че няма да отстрани шефа на ДАНС

5374
Преди да е прочел мотивите: Радев намекна, че няма да отстрани шефа на ДАНС
Снимка: БГНЕС

Президентът Румен Радев не даде категоричен отговор дали ще освободи председателя на ДАНС Пламен Тончев по искане на премиера Николай Денков, но намекна, че не би го сторил, защото Тончев "не нарушава закона, той го спазва".

Министър-председателят поиска отстраняването на ръководителя на контраразузнаването, назначен от държавния глава, и кабинетът прати мотивите за това до "Дондуков" 2. На брифинг преди изборите Денков каза, че Тончев работи в ущърб на националната сигурност - заради доклада за уж компрометираното машинно гласуване на първи тур на местния вот. Радев днес каза пред медиите, че не се е запознал с аргументите.

Още: Камелия Нейкова: ЦИК не участва в заговор срещу машините, нямаше как да пренебрегнем предупреждението на ДАНС

"Овладяване на службите"

"Разбира се, че ще се запозная с мотивите. Реалните мотиви обаче са известни отдавна – чухме ги в оня запис (от заседанието на ПП - бел. ред.), те целят овладяването на службите. Една власт е силна със спазването на закона, а не с позиционирането си над него. В закона за ДАНС ясно са посочени основанията, при които председателят може да бъде освободен – сред тях не фигурира липса на доверие от страна на министър-председателя. По логиката на премиера – правителството трябва незабавно да си подаде оставката, защото огромното мнозинство от българите му няма доверие. Те и в сглобката си нямат доверие, но са се стиснали здраво един за друг в името на оцеляването", твърди президентът.

Снимка: Пламен Тончев, ДАНС. Източник: БГНЕС

"Не мисля, че трябва да се използват изборите като някакъв сценарий, за да има нова, поредна атака към ДАНС, докато не се случи сценарият от записа. По-скоро се оставя впечатление, че оставката на Пламен Тончев се иска не защото е нарушил закона, а защото е спазил закона. Правителството трябва да насочи внимание към действията на своя зам.-министър на електронното управление, който бе в центъра на саботажа с машините", смята Радев - с препратка към зам.-министър Михаил Стойнов.

Още: Атанас Атанасов: Президентът да подпише указа за уволнението на шефа на ДАНС

На въпрос политически пристрастен ли е Тончев, президентът отвърна: "Откога излагането на истината е политическо говорене? Някои неща в изявлението на премиера са смущаващи – че ДАНС трябва да му предостави изпреварваща информация за протести, например на енергетиците. Това не е агенция за потискане на протести. ДАНС трябвало предварително да гласува доклада за нарушение от зам.-министъра. Това значи ли, че министър-председателят опитва да смекчи този доклад, за да е той изгоден за управляващите? ДАНС е информационна, контраразузнавателана агенция. Тя е предоставила информация – оттам нататък интерпретирането доведе до този скандал", смята Румен Радев.

Двоен стандарт?

Според него, когато ДАНС давала информация за руски шпиони - независимо дали били един, двама или 70 накуп - това се приемало "като абсолютно чиста монета, като истина, с безрезервно доверие". "Но когато ДАНС предостави информация, която не е в интерес на управляващите, настава истинска истерия. Хайде да си уточнят стандартите, те трябва да бъдат обективни", заяви президентът.

"Тези избори са един изключително сериозен сигнал към политическата класа и към партийната демокрация. Българите масово ги загърбиха", твърди още Радев.

Още: Радев мълчи ще уволни ли шефа на ДАНС, почете загиналите български воини

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

„Сиела Норма“ ще осигурява машинното гласуване на вота 2 в 1 през юни

Мая Манолова: С Григорова сме бойци - тя като синдикалист, аз като бивш омбудсман

Депутатите приеха ветото на президента върху Закона за насърчаване на инвестициите

Парламентът прие измененията в договора за самолетите F-16

Ваня Григорова: С Мая Манолова сме добре допълващи се вектори

Атанас Атанасов: Всички говорят за „Корал“, какъв е скандалът?

Второ извънредно заседание на парламента за един ден

В Украйна е пристигнала нова военнотехническа помощ от България

Божанов: Част от забраната на реклама на хазарт противоречи на европейското право

Докъде стигна България с инфраструктурата за F-16 Block 70: Говори началникът на отбраната

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика